Dette skjer denne uken: Regionalt nettverk og inflasjonstall

Regionalt nettverk vil vise hvor mye mer potensial bedriftene ser for seg, mens handelstall fra USA kan vise hvor hardt den økende smitten treffer befolkningen.

Oddmund Berg, analytiker med et øye for norsk økonomi hos DNB Markets, tror Regionalt nettverk vil vise nøyaktig hvor sterk innhentingen for norske bedrifter har vært de siste tre månedene.
Dette skjer denne uken
 • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

Mandag er det valg til Stortinget. Det overskygger likevel ikke fullstendig alt annet som skjer denne uken.

– Regionalt nettverk blir veldig interessant, sier Oddmund Berg, analytiker med et øye for norsk økonomi hos DNB Markets.

Fire ganger i året intervjuer Norges Bank ledere fra over 300 bedrifter og organisasjoner om den økonomiske utviklingen og utsiktene fremover. Resultatet er rapporten fra Regionalt nettverk.

– Det er sånn Norges Bank har en finger på pulsen til bedriftene, sier Berg.

Les også

– Om sommeren har vi nesten ikke strømregning

Viser hvor mye mer potensial bedriftene har

Forrige gang viste Regionalt nettverk en samlet produksjonsvekst på 0,9 prosent i andre intervjuperiode, sammenlignet med samme periode året før. Nå i årets tredje intervjuperiode forventer DNB en vekst på 1,8 prosent.

– Regionalt nettverk-lesningen vil være viktig informasjon for å se hvor sterk innhentingen har vært. Vi forventer ganske sterke tall for de siste tre månedene, men det blir spennende å se hva bedriftene sier om videre oppgang i andre halvår, sier Berg.

Forrige gang viste Regionalt nettverk at bedriftene forventet en produksjonsvekst på 3,8 prosent de neste seks månedene, sammenlignet med samme periode året før.

– Vi får se hvor mye potensial for videre oppgang de ser, men vi anslår vi at de forventer en vekst på 1,3 prosent, siden perioden med kraftigst oppgang er over, sier Berg.

Les også

Norge kan tjene milliarder på internasjonalt skattegrep

Tendenser til press i arbeidsmarkedet

Inne i detaljene av Regionalt nettverk kan det også ligge noen godbiter, ifølge DNB Markets-analytikeren.

– Det har vært litt snakk om at det kan være tendenser til press i arbeidsmarkedet. Hva bedriftene sier om sysselsettingssituasjonen kan derfor være spennende, sier Berg.

Forrige gang vokste sysselsettingen med 0,3 prosent, mens én av fem opplevde knapphet på arbeidskraft. Samtidig forventet bedriftene en årslønnsvekst på 2,7 prosent, opp fra 2,3 prosent intervjuperioden før.

– Jeg syns det er vanskelig å sette fingeren på om vi har mye mer nedgang foran oss eller ikke, og om bedriftene klarer å finne arbeidskraften, sier Berg.

Les også

Admiralens kamper

Inflasjonen i USA kan ha nådd toppen

– Ellers er det en del inflasjonstall, forteller Berg.

USA og Sverige kommer med sine tall på tirsdag, mens Storbritannia følger etter med sine på onsdag.

– Vi har hatt en lengre periode med forhøyede fraktkostnader og gjenåpningseffekter i amerikansk økonomi Det har gitt prispress, og for hver måned som kommer med nye inflasjonstall nå, får vi tegn på hvor vidt det er vedvarende eller kun forbigående, sier Berg.

Forrige måned var kjerneinflasjonen i USA 4,3 prosent høyere enn den var ett år i forveien. Konsensus blant analytikerne for denne månedens tall er at inflasjonen holder seg 4,3 prosent høyere enn året for også i august.

– Selv om årlig inflasjon er høy, er det ingen tiltagende tendenser, sier Berg.

I Sverige var kjerneinflasjonen 1,7 prosent forrige måned. Nå tror analytikerne den vil bli 1,8 prosent.

– Det er litt mer økende inflasjon i svensk økonomi, men høyere produsentpriser og fraktrater har ikke slått ut i konsumprisen helt enda i Norge og i Sverige, så det er spennende å se om det er tiltagende prispress, sier Berg.

Les på E24+

Ulrik og Eivind var på vei til etablerte topputdanninger. Så fant de et alternativ som fristet mer.

Shoppetall i USA kan svekkes av økende smitte

På torsdag kommer nye handelstall fra USA. De viser hvor mye som ble brukt i detaljhandelen i august sammenlignet med måneden før.

– De har falt litt i det siste. Amerikanerne fikk kontantoverføringer og har hatt mye penger å bruke, så fra et veldig høyt nivå er det kanskje naturlig å justere seg ned igjen, sier DNB-analytiker Berg.

I august ventes det at detaljhandelen i USA går ned med 0,8 prosent fra måneden før. For to måneder siden gikk detaljhandelen ned med 1,1 prosent.

– Jeg tror kanskje markedet er opptatt av å se etter spor av hvordan den økende smitten har vært hemmende for amerikansk økonomi. Et unormalt stort fall kan tyde på det, sier Berg.

Les på E24+

5 måter å sikre seg mot inflasjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Dette skjer denne uken
 3. Regionalt nettverk
 4. Detaljhandel
 5. Inflasjon
 6. Norges Bank
 7. DNB Markets

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: «Månedens viktigste tall» og PMI-rush

 2. Dette skjer denne uken: Sentralbanktoppene møtes og lakserush på børsen

 3. Dette skjer denne uken: – Ekstra spenning rundt inflasjonen

 4. Dette skjer denne uken: - Forventer ikke store signaler fra Norges Bank

 5. USA-prisene 5,3 prosent høyere enn for ett år siden