Kraftig børsfall i Asia

Bred nedgang preger de asiatiske børsene etter at Nasdaq gjennomførte den største helomvendingen siden 2001 kvelden før.

BØRSFALL: I Tokyo faller Nikkei 225-indeksen rundt to prosent på morgenkvisten.
Publisert:

Den globale børsuroen fortsetter på de asiatiske børsene. Utover morgenen har situasjonen bedret seg noe i Tokyo, mens fallet stadig tiltar på de kinesiske børsene.

Slik går det i Asia der flere børser har stengt i åttetiden:

  • Nikkei 225 i Tokyo falt 1,66 prosent
  • Hang Seng i Hongkong faller 2,35 prosent
  • Kospi i Seoul endte ned 2,56 prosent
  • Shanghai Composite falt 2,58 prosent
  • Shenzhen Composite falt 3,31 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er ned 1,37 prosent
  • ASX 200 i Sydney falt 2,49 prosent

Utviklingen kommer etter et uvanlig hektisk døgn i aksjemarkedene. Mandag ettermiddag falt Hovedindeksen på Oslo Børs 3,45 prosent, men det var bare en forsmak på dramatikken Wall Street skulle by på.

På det verste var Nasdaq 100-indeksen ned nær fem prosent, før helomvendingen startet. Ikke siden 2001 har indeksen hentet inn et like stort fall i løpet av en handelsdag, ifølge Bloomberg.

Til slutt endte alle de amerikanske indeksene i pluss.

– Effekter som forplanter seg

Utsiktene for at Federal Reserve onsdag vil varsle starten på en ny renteøkningssyklus er av flere trukket frem som årsaker til de urolige markedene.

– Det er egentlig ganske enkelt. Med tanke på det store bildet er det effekter som forplanter seg i markedene, nå som pengepolitikken er i ferd med å normalisere seg, sa Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management til E24 mandag.

– Vi har pratet om rentefrykt og inflasjonsfrykt lenge nå, og dette går i rykk og napp, sa Chen.

Tirsdag morgen har sentralbanken i Singapore valgt å justere på valutabåndet, som den bruker til å styre pengepolitikken i landet. Grepet var overraskende og første gang siden 2015 sentralbanken går utenfor den normale syklusen, ifølge Reuters.

Spent sikkerhetssituasjon

Internasjonalt trekkes også den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina frem som en faktor til børsfallet.

Nato varslet mandag at de sender flere skip og jagerfly for utplassering i Øst-Europa, samtidig som USA vurderer å styrke den militære tilstedeværelsen i området.

I det russiske aksjemarkedet har den spente situasjonen satt sine spor de siste ukene. Så langt i år er RTS-indeksen i Moskva ned nær 20 prosent, etter at indeksen mandag falt mer enn åtte prosent.

Publisert:
Gå til e24.no