ESB holder renten uendret

Den europeiske sentralbanken holder renten på minus 0,5 prosent, men åpner for en heving etter sommeren. Krigen i Ukraina og høy prisvekst gjør at sentralbanken er under press, ifølge sjeføkonom.

Publisert:

Det melder sentralbanken etter rentemøtet torsdag.

Det var også ventet at ESB ikke ville gjøre noen endringer i rentene.

Sentralbanken skriver at renten holdes på dette nivået til den ser at den underliggende inflasjonen stabiliserer seg rundt målet på to prosent over en lengre periode.

Trapper ned støttekjøp

Konsumprisveksten i landene som bruker euro (eurosonen) steg til enda en rekord på nærmere seks prosent i februar, og har dermed økt presset på sentralbanken.

ESB opplyser også, som tidligere, at støttekjøpene i kriseprogrammet PEPP vil stoppes ved utgangen av mars.

De regulære støttekjøpene (APP) skal gradvis trappes ned utover året.

Planen er at renten ikke skal heves før dette programmet er avsluttet.

ESB legger frem en nedtrappingsplan for verdipapirkjøpene.

I april vil kjøpene beløpe seg til 40 milliarder euro, før de nedskaleres til 30 milliarder euro i mai og videre til 20 milliarder i juni.

Programmet skal etter planen avsluttes i tredje kvartal.

– ESB er under press

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank peker på at renten kan bli hevet i tredje kvartal.

– Dagens beslutning er en liten kursendring, utløst av høy inflasjon, men det er selvsagt også et kompromiss fordi krigen i Ukraina gjorde det enda vanskeligere for ESB, skriver han i en kommentar.

DNB Markets pekte torsdag på at ESB står overfor en usikker situasjon som følge av høy prisvekst og Russlands invasjon av Ukraina.

– Prisveksten blir høyere og den økonomiske aktiviteten blir dempet av krigen, men vi vet enda ikke varigheten eller omfanget. De ekstremt høye gassprisene og elektrisitetsprisene har stor påvirkning på økonomien, mens en humanitær og flyktningkrise venter, skrev DNB Markets-økonom Kelly Chen i en morgenrapport.

ESB skriver at de «uttrykker full støtte til folket i Ukraina». Banken skriver videre at den vil iverksette sanksjonene som er bestemt av EU og europeiske myndigheter.

– Hvis ESB strammer raskt inn mens krigen rammer økonomien, er det en risiko for at det vil utløse en ny krise. Men hvis man strammer til for sakte og inflasjonen får et for godt grep, vil det bety at det senere blir nødvendig med en krise for å få inflasjonen ned igjen, skriver Jullum.

– Man kan trygt si at ESB er under press, og det er til og med meget mulig at en krise er uunngåelig, uansett hva de gjør nå, skriver han.

Publisert: