Forte avviser «skambud» på restene av havarert fond
Nesten ingen har lyst til å kjøpe innholdet i høyrentefondet Forte Kreditt. Fondet har vært under nedstenging i fire måneder, og nå ber forvalteren Finanstilsynet om mer tid til å kvitte seg med restene.
Margrethe M. Eide, administrerende direktør i Forte, har for andre gang blitt nødt til å be Finanstilsynet om mer tid til å avvikle Forte Kreditt.
«Vi forventet å kunne gjøre flere salg gjennom den gjenværende delen av juli og i august, men dette har ikke latt seg gjøre fordi det delvis har vært stille i markedet. Samtidig er budene som har kommet vært skambud som ikke Forte, med andelseiernes interesse for øye, kan akseptere».
Det skriver administrerende direktør i Forte Fondsforvaltning, Margrethe M. Eide, i et brev til Finanstilsynet, som E24 har fått innsyn i.
Brevet stammer fra midten av august.
Finanstilsynet har enda ikke svart Forte på om de får mer tid til å avslutte høyrentefondet Forte Kreditt. Tidligere i år ville Forte bruke et helt år på å avslutte, men Finanstilsynet ba dem få det gjort på fire måneder.
Til E24 bekrefter Eide at de har bedt Finanstilsynet om å få enda mer tid til å avvikle fondet.
– Vi søkte Finanstilsynet om å få en utvidet periode i forrige uke, men vi har ikke fått svar ennå, sier Eide.
– Hvor lang tid ba dere om?
– Vi ba om å få ut året.
Det vil bety at Forte har bedt om å få totalt syv måneder til å avvikle fondet. Det vanlige er å bruke én måned på å selge innholdet i et fond som blir avviklet.
Da coronakrisen traff i mars fikk flere høyrentefond store problemer, og en av de som fikk størst problemer var Forte Kreditt. De måtte nekte kundene å ta ut penger fra fondet fordi de hadde så store problemer med å få solgt innholdet.
Slik har et tiår med lave renter skapt et gjeldsberg i risikable selskaper
Vanskelig salg
Forte skriver i brevet til Finanstilsynet at det er 16 lån igjen i fondet, og at de mener lånene er verdt rundt 33 millioner kroner. E24 har ikke fått innsyn i hvilke lån som gjenstår, men Forte har kommentert tilstanden til noen av lånene på følgende måte:
«Betaler ikke rente, illikvid»
«Restrukturert, men usikkerhet om kontantstrømmene gjør det vanskelig å omsette dette kravet»
«Bør la seg omsette»
«Priset lavt på lave forventninger om gjenvinning»
På flere av lånene skriver Forte: «Lånet er lagt ut for salg, men ingen bud er kommet inn så langt».
Dokumentene fra Forte, som E24 har fått innsyn i, viser at flere av obligasjonene i restene av Forte Kreditt, er vanskelige å få solgt.
Vil ikke si om Forte etterforskes
To ganger, 28. august og 15. september, har E24 spurt Finanstilsynet om Forte er under etterforskning.
– Finanstilsynet kan ikke kommentere denne saken nå, dessverre, sier kommunikasjonsrådgiver i Finanstilsynet, Jo Singstad.
I juni uttalte Finanstilsynet dette på spørsmål om de vurderte å undersøke risikohåndteringen og likviditetsproblemene i fondet:
– Det er naturlig at Finanstilsynet gjør undersøkelser i et tilfelle der et fond må avvikles som følge av likviditetsproblemer, men Finanstilsynet har ingen kommentarer til hvilke undersøkelser og eventuell tilsynsmessig oppfølging som til enhver tid gjennomføres, sa Britt Hjellegjerde i seksjon for fond og kollektive investeringer.
E24 har spurt Margrethe Eide om hun vet om Forte er under etterforskning av Finanstilsynet.
– Vi har en løpende dialog med Finanstilsynet, og leverer jevnlige rapporter siden fondet er under avvikling, sier hun.
– Er dette det samme som en etterforskning?
– De ser jo på en del ting, men jeg vet ikke hva jeg skal kalle det, sier Eide.
Equinor har betalt 420 millioner kroner til et forskningssenter i Angola som aldri er bygget
Floppet
Forte Kreditt har vært en verkebyll for fondsforvalteren dette året.
Forte hadde allerede fått uvanlig lang tid til å stenge ned fondet før de var nødt til å be om mer tid forrige uke.
I mai fikk fondstilbyderen tillatelse til å bruke fire måneder til å avvikle fondet, siden store deler av porteføljen var vanskelig å selge.
Finansveteran Ragnhild Wiborg omtalte innholdet i fondet som «en av de mest risikable high-yield porteføljene jeg har sett». High-yield er bransjeordet for høyrente.
Forte Kreditt kollapset i mars, da høyrentemarkedet stoppet opp, og mange av kundene ville ta pengene sine ut av fondet. Det endte opp med at Forte ble nødt til å nekte kundene å ta ut penger fra fondet.
En rekke kunder har vært låst inne i fondet over lang tid, og vil trolig tape store verdier.
For bare få år siden var Forte Kreditt et populært fond med flere hundre millioner i forvaltningskapital. Men på under et år mistet fondet 300 millioner kroner i forvaltningskapital, og da fondet ble stengt var det bare 70 millioner kroner igjen.
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Administrerende direktør og forvalter i Forte går av
Finanstilsynet: Forvalter i høyrentefond solgte seg ut av fondet én måned før det kollapset
Tilbake i full klipp uten statsstøtte. Næringslivets behov for koronastøtte langt lavere enn ventet.
- Annonsørinnhold
Daytrader-epidemien
Equinor har betalt 420 millioner kroner til et forskningssenter i Angola som aldri er bygget