Dagen på Wall Street

Skarpt fall på Wall Street etter inflasjonstall

Teknologitunge Nasdaq leder an nedgangen etter at ferske tall viste den sterkeste amerikanske prisveksten på mange år.

 • Ine Brunborg
 • David Bach
Publisert:

Uroen for inflasjon trekker børsene ned i USA onsdag. Slik ser det ut på de toneangivende indeksene ved stenging:

 • Dow Jones endte ned 1,99 prosent
 • Nasdaq stengte ned 2,67 prosent
 • S&P 500 ned 2,15 prosent

Utslagene følger ferske tall for prisveksten i USA, som viste at konsumprisene hadde en årsvekst på 4,2 prosent i april – den sterkeste veksten siden høsten 2008. Månedsveksten var samtidig på 0,8 prosent.

Dersom man fjerner mat- og energipriser, som gjerne svinger i løpet av året, landet den såkalte kjerneinflasjonen på 0,9 prosent fra mars til april. Det er den største veksten siden april 1982. Årsveksten var samtidig på 3,0 prosent.

Prisveksten er sterkere enn ventet. På forhånd var det ventet en månedsvekst for konsumprisene på 0,2 prosent, og en månedsvekst på 0,3 prosent for kjerneinflasjonen, ifølge Bloomberg.

Les også

Største prisvekst i USA på nesten 13 år

– Markedet har vaket rundt rekordhøyder med mye av gjenåpningshandelen allerede priset inn. Så det er ikke utelukket at den overdimensjonerte inflasjonen kan få oss litt ned på jorda igjen, sier strategidirektør Mike Loewengart ved E-Trade til CNBC.

Bekymring for høyere amerikansk inflasjon, og mulige konsekvenser for USAs sentralbanks pengepolitikk, har blitt knyttet til nedgang i aksjemarkedet den siste tiden.

Men Loewengart sier til nyhetskanalen at sentralbanken har understreket at høyere inflasjon ikke nødvendigvis gjør at den vil stramme inn pengepolitikken, og at hopp som dette kan være forbigående.

– Er dette en trend? Det gjenstår å se, sier han.

Flere av teknologigigantene på Wall Street falt i tidlig handel. Apple er ved stenging ned 2,4 prosent, Google-eier Alphabet faller 3,1 prosent, mens Facebook og Microsoft er ned henholdsvis 1,2 og 3,1 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Nasdaq
 3. Wall Street
 4. S&P 500
 5. Dow Jones

Flere artikler

 1. Største prisvekst i USA på nesten 13 år

 2. Turbulent uke for Wall Street

 3. Bredt fall på Wall Street: – Litt mer urolig

 4. Wall Street-indeks nådde toppnivå

 5. Wall Street steg tredje dag på rad