Børsene i Asia

Bred oppgang i Asia

Børsene i Asia og Stillehavsområdet handles i positivt terreng fredag formiddag. Ferske tall viser kraftig oppgang for Kinas handelsoverskudd, og samtidig skjøt antall innenlandsreiser i taket under de offentlige helligdagene i landet i starten av måneden.

STIGER: Det er positive utslag på Børsene i Asia- og Stillehavsområdet fredag morgen.

Eugene Hoshiko / AP
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Det går mot en god ukeavslutning for Børsene i Asia- og Stillehavsområdet med positive utslag, unntaket er Børsene i Hongkong og Shanghai som har snudd ned.

Slik ser det ut omtrent klokken 09.15:

 • Nikkei 225 i Tokyo flat (opp 0,09 prosent)
 • Hang Seng i Hongkong ned 0,19 prosent
 • Kospi i Seoul opp 0,58 prosent
 • Shanghai Composite ned 0,65 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore opp 0,74 prosent
 • ASX 200 i Sydney 0,27 prosent

Ett fat nordsjøolje (brent spot) handles i skrivende stund for 68,22 dollar per fat.

Les på E24+

Viruset kan fremdeles velte aksjer

Ny rekord for Dow Jones etter tallslipp

Markedene i Asia- og Stillehavsområdet følger dermed gårsdagens utvikling på Wall Street hvor de toneangivende indeksene steg.
Dagen endte særlig positivt for industriindeksen Dow Jones etter at den satte ny rekord for andre dag på rad.

Det etter at tallene for antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd var bedre enn ventet.

Wall Street Journal skriver at 498.000 søkte om arbeidsledighetstrygd for første gang forrige uke - tallet har ikke vært lavere under pandemien. Det er ned 92.000 fra uken før og under estimatet på 540.000, ifølge det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet.

– Det ser ut til at arbeidsmarkedet er i bedring. Tallene er langt bedre enn for et år siden, men det er fortsatt dobbelt så mange søkere i forhold til før pandemien, forteller Beth Ann Bovino, sjeføkonom i S&P Global Ratings til Wall Street Journal.

Les også

Kina innstiller økonomisk avtale med Australia

Samtidig byr rekordsmitten i India på vanskeligheter for flere internasjonale selskaper.

I Bengaluru har finansgiganter som Goldman Sachs store deler av sin backoffice-bemanning. De spiller en kritisk rolle for selskapenes risikostyring og kundeservice, blant annet, ifølge Bloomberg.

Nå står stadig flere av bygningene tomme på grunn av smittesituasjonen i landet, noe som kan gjøre flere kjemper på Wall Street sårbare, skriver nyhetsbyrået.

Handelshopp og reisefeber i Kina

Det var i starten av måneden offentlige helligdager i Kina, noe som virkelig skjøt fart på antall reisebestillinger i landet, ifølge CNBC.

Nyhetsbyrået melder at rundt 17,5 milliarder dollar ble brukt til å bestille så mange som 230 millioner reiser fra 1.-5. mai, noe som er noe lavere enn nivået fra 2019, men langt høyere enn fjoråret.

Kinesiske utenlandsreiser falt med 87 prosent i fjor, og kommer neppe tilbake til tidligere nivåer før i andre kvartal i 2023, skriver CNBC, og siterer konsulentbyrået Oliver Wyman på analysen. Videre fremgår det at midlene som ble brukt på utenlandsreiser i 2019, 245 milliarder dollar, nå enten spares eller brukes hjemme i Kina.

Samtidig viser Kinas handelsbalanse for april et overskudd på 42,8 milliarder dollar, opp fra 13,8 milliarder dollar i mars, skriver Associated Press.

Eksporten økte til drøyt 264 milliarder dollar, på linje med veksten i mars, men ned fra den sterke økningen i årets to første måneder. Veksten skal skyldes den relativt tidligere gjenåpningen av Kinas økonomi, samtidig som etterspørsel etter munnbind og andre medisinsk utstyr har gitt gunstige vilkår for eksportører, ifølge AP.

Overskuddet var dermed langt over konsensusprognosen på 28,1 milliarder dollar til økonomene i Trading Economics.

Les også

Svimlende arveavgift for Samsung-arvinger

I går uttalte topppsjef i Moderna, Stephane Bancel, at det kan bli aktuelt med supplerende doser for å holde virussmitten under kontroll fremover, ifølge CNBC.

Han mener det vil bli særlig aktuelt for blant annet India og Australia, ettersom «viruset ikke kommer til å forsvinne med det første», rapporterer samme kilde.

Dette kommer etter at land som India har opplevd stadig økende smittepress den siste tiden med rekordmange smittetilfeller.

Det var i forbindelse med Modernas kvartalsrapport uttalelsene kom. Selskapet kunne vise til kvartalsvis overskudd for første gang, mye takket være driftsinntekter på rundt 1,7 milliarder dollar fra vaksinesalg, fremgår det av rapporten.

Les også

USA og Kina forplikter seg til klimasamarbeid

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Singapore-børsen
 3. Sydney-børsen
 4. Tokyo-børsen
 5. Shanghai-børsen
 6. Seoul-børsen
 7. Asia

Flere artikler

 1. Børsene i Asia snur opp

 2. Bredt børsfall i Asia

 3. Solid børsopptur i Asia – over to prosent i Tokyo

 4. Oppgang på Asia-børsene – Alibaba-aksjen opp tross meldinger om gransking

 5. Blandet på Asia-børsene fredag