Nytt fra børsselskapene

Kjetil Bøhn går av som sjef for Quantafuel

Plastgjenvinningsselskapet faller tungt på børs etter sjefsavgangen.

Kjetil Bøhn var med å starte opp Quantafuel, som ble børsnotert i fjor.
  • Anders Nybakken Kvale
  • Harald Hoff
Publisert:

Kjetil Bøhn har opplyst styret i Quantafuel om at han slutter som toppsjef, ifølge en børsmelding mandag morgen.

Gründeren går nå inn i en rolle som strategisk rådgiver i det Euronext Growth-noterte selskapet han var med å starte i 2015. Styret og Bøhn har en stund nå søkt etter en ny erstatter for CEO-rollen i selskapet.

– Vi i Quantafuel ser at vi skal inn i en ny industriell fase, og da ble det naturlig at vi gjør dette nå, sier Bøhn på telefon til E24.

– Som gründer må en spørre seg selv om en er riktig person for alle de forskjellige fasene selskapet skal inn i, eller om det er andre der ute som har vel så god kompetanse til å lede som det jeg har, sier han.

Quantafuel-aksjen faller rundt 8 prosent i 11-tiden mandag formiddag.

Les på E24+

Er Quantafuel Europas neste oljegigant?

Søker bredt etter ny leder

Bøhn var med å grunnlegge Quantafuel i 2015, er utdannet siviløkonom ved NHH, har befalsutdanning og var også journalist i Kapital.

Terje Eiken, som i dag er driftsdirektør, tar over sjefsstolen midlertidig mens styret leter etter en erstatter til det de kallen en ny industrifase.

Selskapet har tidligere gått gjennom en lukket søkerrunde med kandidater, men beslutter nå å åpne opp om at de søker etter ny leder.

– Vi ser det vil bli vanskelig å fylle skoene til Bøhn. For å finne den beste kandidaten gjennomfører vi nå et åpent søk, slik at vi får flere kandidater enn bare de som hodejegeren kommer frem til, styreleder i Quantafuel, Ann-Christin Andersen.

Det er et spesielt selskap og i et spesielt markedssegment. Vi trenger en med kompetanse til å lede videre. Vi å ha en åpenhet om dette og at vi kan tiltrekke oss folk, sier Bøhn.

Verdt fem mrd.

Quantafuel-aksjen har falt 38 prosent i år etter fjorårets rakettvekst, og selskapet har nå en markedsverdi på fem milliarder kroner.

– Vi var jo en av de første inn i den grønne bølgen. Mange av aksjonærene våre er stolte av å eie siden de som mener vi gjør noe bra. Det gir organisasjonen motivasjon. Så håper vi å komme tilbake til de høydene vi har vært på tidligere.

I årets første kvartal endte det med et driftsresultat (ebit) på minus 33,8 millioner kroner, fra minus 19,5 millioner kroner på samme tid i fjor.

Bøhn har 3,6 millioner utestående aksjer i Quantafuel, og 600.000 opsjoner han sier han vil realisere de neste årene.

– Jeg har jo en stor aksjebeholdning i selskapet. Kursen på aksjene våre har vært under press en stund nå, og det er vi jo ikke noe fornøyde med. Jeg håper vi får synliggjort verdiene selskapet har.

Selskapet jobber med å resirkulere plast til syntetiske drivstoff. Produksjonen er under oppbygging, og Quantafuel har derfor svært liten omsetning.

Den mest omtalte satsingen er Skive-anlegget i Danmark, der det nylig ble meldt at prosjektgjennomføringen blir utsatt fra slutten av tredje kvartal til midten av fjerde kvartal.

– Ingen konkrete planer

Bøhn grunnla gjødselselskapet Agrinos i 2009, som han forlot da han ble sjef i Quantafuel. Agrinos gikk konkurs i fjor sommer.

Da han gikk ut av Arginos lovet han seg selv at han aldri skulle bli gründer igjen. Det løftet brøt han da han gikk inn Quantafuel.

– Nå har jeg ingen konkrete planer. Jeg skal først gjøre noe jeg ikke har gjort på 27 år, som er å ta to uker ferie uten å lese e-poster halvparten av tiden, sier Bøhn.

– Jeg lovet meg selv en gang i tiden at jeg aldri skulle bli gründer igjen. Det løftet klarte jeg ikke å holde. Kunne si det samme nå, men vi får bare se.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nytt fra børsselskapene
  2. Quantafuel

Flere artikler

  1. Oslo Børs steg til ny toppnotering

  2. Quantafuel melder om forsinkelse - aksjen faller tungt

  3. Quantafuels drift går fortsatt med underskudd

  4. Kjemigiganten lar seg vanne ut: – Quantafuels teknologi er essensiell

  5. Toppsjefen går på dagen etter åtte måneder i Kyoto