Markant oppgang avsluttet vinglete uke på Oslo Børs

Hovedindeksen avsluttet uken med solid oppgang. Dermed kan Børsen ta helg vel vitende om at uken sett under ett endte med marginal nedgang.

Børsdagen
 • Hanna Ghaderi
 • Infront TDN Direkt
 • Fabian Skalleberg Nilsen
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Fredag ble en god dag på Oslo Børs etter torsdagens tilbakeslag i aksjemarkedene verden over.

Hovedindeksen klatret 1,16 prosent til 1133,96 poeng i fredagens handel.

Denne uken har indeksen dermed falt drøyt tre poeng eller 0,27 prosent.

Gjødselgiganten Yara bykset fredag til ny rekord. I mars i fjor lå aksjekursen på 243 kroner. Fredag avsluttet aksjen på 476,60 kroner, etter en oppgang på 1,82 prosent.

– Slik jeg forstår det er oppgangen drevet av sterke fundamentale forhold. Høye matpriser gir sterkere incentiv for bruk av gjødsel, som har ført til veldig sterke ureapriser så langt i år, sier analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux til E24.

Yaras markedsverdi er nå oppe i 127,8 milliarder kroner, noe som holder til en femteplass på listen over de mest verdifulle på Oslo Børs.

Den siste tiden har flere meglerhus oppjustert sine kursmål på Yara:

 • ABG oppjusterer kursmålet til 495 fra tidligere 475 kroner
 • Carnegie oppjusterer til 520 fra 490 kroner
 • JP Morgan oppjusterer til 450 fra 400, ifølge Reuters
 • DNB Markets oppjusterer til 550 fra 500 kroner
 • Deutsche Bank oppjusterer til 480 fra tidligere 450 kroner

ABG skriver i et notat at de tror andrekvartalstallene 16. juli vil bli de beste siden andre kvartal 2012. De estimerer en ebitda til 800 millioner dollar, opp fra 600 millioner dollar i andrekvartalet i fjor. De tror resultatet vil være drevet av høyere priser, men delvis dempet av høyere energikostnader, sterkere krone, negative porteføljeeffekter, og høyere driftskostnader enn for ett år siden.

Talltung morgen

I forkant av handelsdagen la blant annet ABG Sundal Collier og PGS lagt frem tall for andre kvartal:

 • Meglerhuset ABG fortsetter å øke både omsetning og inntjening betydelig i kjølvannet av børsrushet. Aksjen steg 5,08 prosent til kurs 10,14 kroner fredag. Du kan lese mer om tallene her.
 • Seismikkselskapet PGS forventer større inntekter i forhold til analytikerne, melder de i en inntektsoppdatering. PGS-aksjen steg kraftig etter oppdateringen, og endte dagen opp 4,43 prosent.
 • Salmon Evolution har sin første dag på hovedlisten. Aksjen bykset opp fra start, og kunne til slutt ta helg med en oppgang på 3,76 prosent.

Samtidig har oljeprisen hentet seg noe inn igjen etter denne ukens kraftige nedgang. Ett fat nordsjøolje koster fortsatt rundt to dollar mindre enn tirsdagens toppnivåer. Ved børsdagens slutt ligger oljeprisen på 75,48 dollar fatet, opp 1,53 prosent for dagen.

Pexip steg etter bratt fall

Carnegie senker kursmålet på Pexip-aksjen til 109 kroner, fra tidligere 126, og gjentar meglerhusets kjøpsanbefaling. Aksjen fortsatte fallet ved fredagens børsåpning, men snudde senere opp, og avsluttet dagen med en oppgang på 4,93 prosent.

Torsdag endte Pexip-aksjen med en kraftig nedgang på Børsen. Det etter at selskapet i morgentimene la frem en kvartalsoppdatering for andre kvartal.

ABG Sundal Collier kommenterer i en analyse at nye gjentagende årlige abonnementsinntekter (DARR) var lavere enn konsensusestimater på 6,7 millioner dollar, men legger til at den er omtrent flat sammenlignet med 5,4 millioner dollar i første kvartal 2021.

Meglerhuset legger også til at selskapet har signert kontrakter med kunder som har kommet inn med en lavere kontraktsverdi, men hvor de gjentakende årlige abonnementsinntektene vil øke etter hvert som folk kommer tilbake til kontorene sine i løpet av det neste halvåret og aktiviteten øker.

Både ABG Sundal Collier og Pareto Securities skriver også i sine analyser at en burde se akselerert ARR-vekst i andre halvår, etter en betydelig økning i salgsstyrken den siste tiden, kombinert med en sterk salgspipeline.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. ABG Sundal Collier
 4. PGS
 5. Nordsjøolje

Flere artikler

 1. Oppgang på Børsen – Polight klatret markant

 2. Biotek og eiendom til topps på rekordhøy Oslo Børs

 3. Oslo Børs endte opp tross Equinor-fall

 4. Oppgang for Norwegian på positiv Oslo Børs

 5. Shippingløft på rekordhøy Oslo Børs