Dette skjer denne uken: Alle øyne rettet mot europeisk rentebeslutning

Sjefstrateg Erik Bruce og seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea har minst én rentebeslutning i kikkerten.

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea mener torsdagens rentemøte i ESB og tale fra Fed-sjef Jerome Powell er verdt å få med seg.
Publisert: Publisert:

Torsdag er den viktigste dagen den kommende uken, mener Nordea-strategene.

– Rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ESB) er ukens viktigste begivenhet. Det er priset inn at de skal sette opp med trekvart prosentpoeng, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea til E24 søndag ettermiddag.

I juli overrasket ESB med å sette opp renten med 0,5 prosentpoeng, den første hevingen på 11 år. Nå er det ventet 0,75 nye prosentpoeng opp.

– Det er veldig aggressivt, sier Bruce.

Han viser til at ESB nettopp har kommet i gang med renteøkningene, med høy inflasjon i eurosonen som bakgrunn. Ved siste måling lå prisveksten på 9,1 prosent i august.

– Det som blir mest interessant er hvordan de vektlegger det at det er stor fare for nedgangstider med de høye gassprisene, mot at det er høy inflasjon. Signalene vi har fått er at det å bekjempe inflasjonen er prioritet nummer én. Det virket klart fra ESB på Jackson Hole-konferansen i forrige uke.

Likevel vil markedet lytte etter signaler om hva som kan skje fremover, forklarer han.

Powell med prat

Nest viktigst er ifølge Bruce også en sentralbank, denne i USA. Federal Reserve-sjef Jerome Powell skal komme med uttalelser torsdag.

– Nå har de jo fått arbeidsmarkedsrapporten på fredag, så da er det store spørsmålet om han gir noen nærmere vurdering av hva den betyr for økonomien i USA. Om det blir halvt prosent eller trekvart på neste rentemøte.

Det er renter og sentralbanker som er i fokus i alle markedene for tiden, forklarer Bruce. Signalene herfra styrer aksjemarkedet, rentemarkedet og valutamarkedet.

Fredag kom den månedlige arbeidsmarkedsrapporten «non-farm payrolls» fra de amerikanske myndighetene.

Her kom det frem at det ble skapt 315.000 nye jobber i måneden som gikk – litt over markedets forventninger om 298.000, ifølge Bloomberg.

– Jeg synes den rapporten egentlig argumenterte for at man kan være litt mer forsiktig i rentesettingen, fordi arbeidsledigheten også steg litt. Det er flere ute på markedet og lønnstallene er litt på den svake siden. Spenningen er om Powell sier noe mer på torsdag.

Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea.

Spørsmålet er om Powell vil hinte om en renteheving på 0,75 prosentpoeng, eller om de nøyer seg med 0,5 prosentpoeng, forklarer seniorstrateg Joachim Bernhardsen, også han i Nordea.

– Sistnevnte vil kanskje være et tegn i retning at vi fortsatt skal opp med rentene, men at situasjonen ikke er like prekær.

– Det som er interessant med talen til Powell på torsdag, er om han kommer med hint i den retningen.

Oljemøte mandag

Mandag møtes landene i oljekartellet Opec+ over videokonferanse for å snakke om produksjonen for oktober.

Det er sannsynlig at Opec-landene velger å holde produksjonsnivået uforandret når de møtes på mandag, skriver Reuters, som har informasjonen fra tre ulike kilder i Opec+.

Prisen for råolje har falt til rundt 95 dollar fatet fra 120 dollar i juni.

– Signalene var tydelige i forrige uke. Nesten så fort prisen var ned ved 90 dollar så snakket Saudi-Arabia den opp igjen. Det er tydelig at Opec, med Saudi-Arabia i spissen, fortsatt vil strekke seg langt for å holde prisen oppe, sier Bernhardsen.

Oljemarkedet følger samtidig med på forhandlingene om å få atomavtalen med Iran på beina igjen, som kan åpne for mer olje inn på markedet på sikt.

Iran sier de har sendt et konstruktivt svar til USAs forslag om å gjenopplive avtalen fra 2015, mens USAs utenriksdepartement mener svaret «dessverre ikke var konstruktivt».

Publisert:
Gå til e24.no