Saverys-familien krever at fusjonsavtalen mellom Euronav og Frontline termineres
Den belgiske rederfamilien mener at oppkjøpsavtalen med Frontline vil ødelegge verdiene for aksjonærene hvis selskapene går videre med en alternativ løsning, etter at en full fusjon nå kan stanses.
Det fremgår i et brev fra Saverys-familien til styret i Euronav, som E24 har fått tilsendt.
Den belgiske rederfamilien, som er største aksjonær i Euronav, har lenge motsatt seg den foreslåtte sammenslåingen med John Fredriksens Frontline.
Utviklingen kommer etter at det tirsdag ble det kjent at de nådde en eierandel på 25 prosent i Euronav etter flere aksjekjøp den siste tiden. Det betyr at Saverys-systemet kan stanse en ren fusjon av de to selskapene, som vil skape verdens største tankrederi.
De to rederiene har imidlertid senere strukturert avtalen som et oppkjøp for å nøytralisere motstanden, som betyr at Frontline isteden minimum må ha en aksjeaksept på 50,1 prosent. Da vil Euronav isteden bli et datterselskap av Frontline.
Fra null til 1,7 milliarder i veddemål mot shippingaksje
– Vil føre til betydelig ineffektivitet
I brevet til styret fremgår det at Saverys-familien mener en slik alternativ løsning vil være verdiødeleggende for Euronav-aksjonærene.
Alexander Saverys, som leder opprøret for familieselskapet CMB, skriver at dette vil medføre at Euronav vil være et separat selskap notert på New York-børsen og børsen i Brussel.
Han skriver videre at Euronav og Frontline kan bli styrt av samme styre og toppsjef, men være notert separat og med hver sine minoritetsaksjonærer.
– Vi mener dette vil føre til betydelig ineffektivitet slik som konkurranse om de samme kundene og de samme forretningsmulighetene, skriver Saverys.
Det vil videre bety at kommersielle beslutninger og investeringsbeslutninger som kjøp og salg av skip «trolig vil føre til interessekonflikter», skriver han.
– Vi mener dette ikke vil fungere og vil være verdiødeleggende for både Euronavs og Frontlines aksjonærer.
Kampen om Euronav: John Fredriksen selger i tankrederiet
I brevet ber Saverys Euronav-styret om å skrote avtalen med Frontline. Han peker på at eierandelen til Saverys er stor nok til å stanse en ren fusjon.
– Når avtalen om sammenslåing er terminert vil vi gå inn i en konstruktiv dialog med dere om den fremtidige strategien til selskapet, en strategi som vil være fordelaktig for Euronav og alle interessegrupper.
Han gjentar også bakgrunnen for motstanden mot sammenslåingen, som misnøye med pris og at Saverys ikke tror et sammenslått rederi vil få mer prisingsmakt eller oppnå synergier.
Saverys gjentar også budskapet om at familien heller vil at Euronav skal ha en ledende rolle i dekarbonisering av shippingindustrien og diversifisere flåten.
Euronav skriver i en e-post at rederiet vil svare på brevet fra Saverys.
Må kjøpe for en milliard dollar
Analysesjef Eirik Haavaldsen i Pareto Securities kommenterte tirsdag følgende etter at Saverys-familien nådde en eierandel på 25 prosent:
– Det er ingen tvil om at de nå vil blokkere det fulle sammenslåingsforslaget, fremhevet han.
Dersom Saverys-familien ønsker å selv blokkere den neste oppkjøpsløsningen til Euronav og Frontline, og ikke styret slik de krever nå, må de bla opp med ytterligere milliard dollar for Euronav-aksjer for en slik eierandel.
Analysesjef om Fredriksen-salg i tankrederi: – Tegn på misnøye
Betingelsene i den foreslåtte sammenslåingen er blant annet at Euronav-aksjonærer får 1,45 Frontline-aksjer for hver aksje i Euronav. Det formelle budet («tender offer») ventes å bli lansert i løpet av første kvartal 2023, en utsettelse fra tidligere slutten av dette året.
Siden budet ble gitt har utviklingen vært slik at bytteforholdet ikke lenger er til Frontlines fordel, mener Pareto Securities. Meglerhuset skriver onsdag at de derfor anser det som positivt for Frontline dersom de partene nå dropper avtalen helt.