Dypt kryptofall etter FTX-konkurs

På én uke har flere av de største kryptovalutaene svekket seg med over 20 prosent, og verdier tilsvarende over 2.100 milliarder kroner er forduftet.

Publisert: Publisert:

Den spektakulære konkursen i kryptobørsen FTX har skapt enorm turbulens i kryptomarkedene.

Ifølge nettsiden CoinMarketCap har verdien av verdens kryptovaluta falt med over 20 prosent den siste uken. Det tilsvarer et verditap på over 2.100 milliarder norske kroner, som har forduftet i etterkant av FTX-konkursen.

De siste syv dagene har de største kryptovalutaene utviklet seg slik:

  • Bitcoin: Ned 22 prosent
  • Ethereum: Ned 23 prosent
  • BNB (utviklet av kryptobørsen Binance): Ned 21 prosent
  • XRP: Ned 29 prosent
  • Dogecoin: Ned 29 prosent
  • Solana: Ned 59 prosent

I tillegg er kryptovalutaen FTT, som er laget av kryptobørsen FTX, ned 93 prosent den siste uken.

Tether, en kryptovaluta som til ethvert tidspunkt skal være verdt det samme som én dollar, falt under 1 dollar torsdag. Da ble den handlet så lavt som til 0,98 dollar, før den har hentet seg noe inn igjen.

Hele 2022 har vært et horribelt år for kryptovaluta. I november 2021 var verdens kryptovaluta verdt 2.914 milliarder dollar. Nå, bare et drøyt år senere, er verdien nede på under 850 milliarder dollar. Det er et fall på over 70 prosent.

Likviditetsskvis hos FTX

Fredag søkte kryptobørsen FTX konkursbeskyttelse i USA, etter en dramatisk uke som endte med at én av de mest profilerte kryptoselskapene i verden kollapset på rekordtid.

FTX var blant de største og mest profilerte kryptoselskapene de siste årene. På en uke kollapset selskapet, som følge av en likviditetsskvis. Et stort antall av selskapets kunder forsøkte å ta ut sine midler på kort tid.

Tirsdag ble det annonsert at rivalen – kryptobørsen Binance – åpnet for å komme til redningen. Men etter svært kort tid trakk selskapet seg fra prosessen.

Kort tid etter måtte selskapet søke konkursbeskyttelse, og gründer og administrerende direktør Sam Bankman-Fried gikk av.

Publisert:

Her kan du lese mer om