Sjefstrateg om børsfallet: – Inntjeningen skal ned

Verdens børser fortsetter å falle. Sjefstrateg tror markedet reagerer på Fedex sin rapport der de spår tyngre tider.

VENTET: Børsfallet er ikke overraskende, men vi er inne i en svært toneangivende uke, sier Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank.
Publisert:

Etter en svak børsnatt i Asia åpnet Oslo Børs også ned, og utover formiddagen faller børsen videre.

I skrivende stund er hovedindeksen i Oslo ned over 3,1 prosent.

På det meste har Hovedindeksen vært ned mer enn 3,5 prosent mandag.

Årets hittil verste børsdag kom i januar, da Hovedindeksen var ned 3,45 prosent på en dag.

Børsen tynges spesielt av at oljerelaterte selskaper som Equinor og Aker BP har en dårlig dag. I tillegg faller Vår Energi kraftig etter en børsmelding som avslørte en kostnadssmell på 11,5 milliarder i Balder-prosjektet.

Tidlig mandag ser det slik ut for noen av de toneangivende aksjene på børsen.

  • Equinor faller 4 prosent
  • Nykode Theraputics faller 11,9 prosent
  • Aker BP faller 6,2 prosent
  • Vår Energi faller 8 prosent
  • Frontline faller 2,5 prosent
  • PGS faller 12 prosent
Les på E24+

Forutså finanskrisen – nå spår de krisemarked

Les på E24+

Røkke ga ekskona syv boliger i gave: – Uaktuelt å flytte tilbake til Norge

– Tar lavere vekst innover seg

Sjefstrateg i Danske Bank Anders Johansen sier han ikke ser en enkelt faktor som slår ut på børsen, men at det tydelige fallet rett og slett er i tråd med forventningene til markedet.

– Dette er nok et resultat av at mange nå tar innover seg at blir lavere vekst fremover. Inntjeningen skal ned, det ser ut som inflasjonen biter seg fast, og konsumenter bruker mindre, sier Johansen.

RØDT: Oslo Børs har hatt en tung start på uken.

Forrige uke var også tung på verdens børser. Den brede S&P gikk ned 4,8 prosent, og Nasdaq endte uken ned 5,5 prosent. Johansen mener det er dette vi vil se fremover. Han peker også på at fraktselskapet Fedex, som ofte er regnet som en ledende indikator, torsdag raste på børsen etter et resultatvarsel der de spådde en global resesjon.

– Det er mange ting som tyder på lavere vekst. Kina sliter med boligmarkedet og nulltoleranse for smitte. Dessuten ser vi at oljeprisen er betydelig lavere enn den var ved inngangen til krigen i Ukraina. Da lå den på 95-96 kroner fatet. Nå ligger den på 90. Det skyldes lav etterspørsel globalt. Man hadde til og med fallende bensinetterspørsel i sommer i USA. Det er uvanlig, sier Johansen.

– For optimistiske

Investeringsdirektør Gaute Eie i Eika Kapitalforvaltning peker på resultatvarselet fra oljeselskapet Vår Energi for å forklare dagens nedgang på Oslo Børs.

– De setter blant annet fokus på kostnadsinflasjon. Det er nok det som tynger Equinor og Aker BP også. Resultatvarselet gjør at man stiller spørsmål til inflasjon og kostnadsoverskridelser på alle prosjekter på norsk sokkel, sier Eie.

I tillegg er oljeprisen under 90 dollar, og gassprisen i Europa faller videre etter en nedgang før helgen.

– Det gjør at det blir hardt for Norge i dag, sier Eie og viser til at det norske aksjemarkedet faller mer enn andre europeiske børser mandag.

Også Eie viser til Fedex, som før helgen leverte svakere tall enn ventet og trakk guidingen.

Han tror flere selskaper kommer til å varsle om svakere resultater fremover.

– Det kommer resultatvarsler fra selskaper som allerede har falt, og kursene faller videre. Det viser at analytikere og investorer er for optimistiske.

BØRSSTUP: Fedex raste 21 prosent etter resultatvarselet torsdag. Frakt- og logistikkselskapet regnes som en indikator.

Renteuke

Denne uke blir det rentebonanza, når sentralbanker over hele verden skal komme med sine rentebeslutninger.

På onsdag ligger det meste til rette for en renteheving i USA, når Federal Reserve kommer med sin beslutning. Den brede forventningen er en heving på 0,75 prosentpoeng, men enkelte analytikere har også åpnet for et helt prosentpoeng.

Dagen etter skal Norges Bank komme med sin beslutning. I august ble styringsrenten hevet til 1,75 prosent, og sentralbanken varslet samtidig en ny heving denne måneden. Videre skal sentralbankene i England, Sverige, Japan, Sveits og Tyrkia alle komme med rentebeslutninger denne uken.

Denne uken kan være starten på at man begynner å se resultater av sentralbankenes rentegrep.

– Det har vært mye diskusjoner om USA er i resesjon. Ofte forbindes man en resesjon med at man har økende arbeidsledighet, og det har vi ikke sett ennå, men nå kan det hende vi begynner å se effekten. Det verste som kan skje er at inflasjonen biter seg fast, og at vi ser høyere arbeidsledighet, sier sjefstrategen.

I forbindelse med rentemøtene vil sentralbankene komme med politiske rapporter der rentekomitéene vil si noe om forventninger til fremtidig vekst. Flere av verdens sentralbanker har gjennom året kraftig dempet sine forventninger til vekst.

– Rapportene vil si noe om forventninger til neste kvartal, halvår og neste år. Det blir spennende å se hvor det har gått siden sist, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no