Den danske sentralbanken hever renten

Nationalbanken i Danmark følger etter Den europeiske sentralbanken og hever renten med 0,75 prosentpoeng.

Danmarks sentralbanksjef Lars Rohde.
Publisert:

Den danske sentralbanken, Nationalbanken, hevet torsdag styringsrenten med 0,75 prosentpoeng, fra minus 0,1 prosent til 0,65 prosent. Det melder sentralbanken på sin hjemmeside.

Dermed ligger renten i Danmark i pluss for første gang siden 2014.

Rentehevingen kommer dagen etter at Den europeiske sentralbanken (ESB) torsdag hevet renten fra null til 0,75 prosent, og dermed avsluttet den ti år lange perioden med renter på null eller lavere. Kun en gang tidligere har banken hevet renten med så mye i ett jafs, og det var en teknisk justering rett etter euroen ble lansert i 1999.

Renten i både eurosonen og Danmark heves for som forsøk på å bekjempe inflasjonen.

Nationalbanken fører en fastkurspolitikk, som vil si at den danske kronen i grove trekk skal følge verdien av euroen. Derfor var det også ventet at Den danske sentralbanken ville følge opp ESB sin avgjørelse.

Venter flere rentehevinger

Søren Kristensen, sjeføkonom i den danske banken Sydbank, mener det er riktig at ESB og Nationalbanken nå hever renten.

– Uten en stor renteøkning ville ESB i våre øyne ligget enda lengre bakpå enn de allerede gjorde. Vi er også overbeviste om at det kommer flere renteøkninger fra ESB på de kommende møtene, sier han til nettavisen Finans.dk.

Kristensen mener at renteøkningen hos begge sentralbankene sender et signal om at de prioriterer inflasjonen over økonomien.

Sydbank forventer at ESB hever rentene på hvert rentemøte frem til man på nyåret ender med en rente på 1,75 prosent. De tror derimot ikke at Nationalbanken vil heve renten opp til det nivået, og begrunner det med at den danske kronen er for sterk.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om