Forbrukertilsynet politianmelder XXL etter prisjuks

Forbrukertilsynet tror XXLs fiktive transaksjoner har blitt gjort for å skjule mulige brudd på markedsføringsloven.

Norges største sportskjede, XXL, politianmeldes etter prisjuks.
Publisert:

– Etter mitt syn har formålet med XXLs praksis vært å bevisst føre forbrukerne og Forbrukertilsynet bak lyset. Nettopp derfor går vi til det steget å politianmelde XXL for mulig brudd på straffelovens bestemmelse om bevispåvirkning (§ 160), sier direktør i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth.

E24 får opplyst at XXL er kjent med anmeldelsen.

Forbrukertilsynet har analysert og gransket markedsføringsmaterialet de har fått av XXL opp igjennom årene, og kan hverken bekrefte eller avkrefte at de har mottatt manipulerte salgstall.

Derfor blir det ikke fattet noe vedtak etter markedsføringsloven i saken.

Prøvde å skjule brudd på markedsføringsloven

Forbrukertilsynet kom på banen etter E24s avsløringer hvor flere ansatte sto frem og vitnet om systematisk fabrikkering av salgstall.

Les også

XXL-granskingen: Har fått indikasjoner på at ledelsen visste om prisjuks

– Forbrukertilsynet har ikke funnet grunnlag for å sanksjonere XXL da de fiktive kjøpene ikke ser ut til å kunne kobles til de XXL-sakene vi har vurdert i vår saksbehandling, sier Haugseth:

Samtidig mener hun saken bør vurderes etter straffeloven paragraf 160:

«Den som motarbeider en offentlig undersøkelse av et lovbrudd ved å bidra til at gjenstander som kan ha betydning som bevis tilintetgjøres, fjernes, ødelegges, endres, plantes eller fabrikkeres, eller på annen måte utsletter sporene etter handlingen, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år.»

– Det fremstår ganske klart at meningen med de fiktive transaksjonene må ha vært å skjule mulige brudd på markedsføringsloven, sier Haugseth.

Elisabeth Lier Haugseth

Kommunikasjonsrådgiver Marte Ramuz Eriksen, som representerer XXL, bekrefter at de har mottatt anmeldelsen og må sette seg inn i saken før de kommenterer den.

– Anmeldelsen tas til etterretning, og det er opp til politiet å gjøre sine vurderinger, sier Eriksen som fortsetter:

– DLAs granskning tidligere i år avdekket kun enkelttilfeller, men dette er selvsagt uakseptabelt, alt må skje etter lover, regler og i god sportsånd, sier hun.

Til Forbrukertilsynets anklage om at formålet med XXLs praksis har vært å bevisst føre forbrukerne og Forbrukertilsynet bak lyset, svarer Eriksen at de noterer seg tilsynets uttalelser, men ikke har noe å tilføye.

– XXL jobber nå med å sette seg inn i saken, og vi vil si fra når vi har noe mer å melde, sier hun.

E24 har vært i kontakt med Altor, som opplyste at styreleder i XXL, Hugo Maurstad, for øyeblikket ikke hadde anledning til å kommentere saken.

Egen rapport viste også prisjuks

Rett før jul kom XXLs egne gransking utført av advokatselskapet DLA Piper.

Granskere fant bruk av armhevinger, ulønnet arbeid og åtte «verifiserbare» tilfeller av fiktive varesalg i XXL gjennom en tiårsperiode, viste den 47 sider lange rapporten.

– Vi har fått bekreftet en utbredt bruk av ulønnet arbeid, med dugnader på fridager, som søndager og i helger, sa advokatfirmaets partner, Berit Reiss-Andersen, under en pressekonferanse i Oslo.

XXL har opplyst at de har begynt jobben med å finne en HR-sjef, samt ansette en kommunikasjonsdirektør som skal sørge for at alle ansatte er innforstått med regelverket.

– Vi kan ikke ha dette hengende over oss. Det er trist, sa styreleder Hugo Maurstad om funnene.

Les også

Fant 1.350 timer med ulønnet XXL-jobbing: «Jeg måtte sove i telt på varehuset»

Publisert:
Gå til e24.no