Arbeiderpartiet vil ikke ha utenlandsk eier av Cermaq

Regjeringens støttepartier Venstre og Krf åpner for Cermaq-salg. - Eierskapet må bli i Norge, mener Arbeiderpartiet.

KLAR: Næringspolitisk talskvinne Else-May Botten i Ap er svært uenig med måten næringsminister Monica Mæland forvalter de neste selskapene. - Det er kun planer om nedsalg og ingen planer om utvikling, sier hun.

Krister Sørbø
Publisert:,

Regjeringens samarbeidspartier i Stortinget er villige til å gå med på at japanske Mitsubishi Corporation skal få tilslaget på lakseselskapet Cermaq, som staten eier 59,17 prosent av.

Men opposisjonens råd til Mæland er klart: Ikke selg.

- Vi mener at Cermaq er svært viktig for norsk oppdrettsnæring, og er en ledende aktør innen forskning og utvikling. Vi har merket oss at Solberg-regjeringen mener det ikke foreligger noen særskilte grunner til at staten skal eie Cermaq. Det synet deler ikke vi, sier næringspolitisk talskvinne Else-May Botten i Ap til E24.

Hun legger til at Ap mener videre utvikling av selskapet i Norge kan gi det en viktig rolle å spille, som en av de største aktørene på markedet, dersom Norge skal nå målet om å bli verdens ledende sjømatnasjon.

- Analytikerne mener at dersom Ap hadde solgt i fjor, ville Cermaq fått norske eiere, men nå vil ikke det skje. Mener dere at Fredriksen-nei var riktig?

- Vi er utrolig fornøyde med at vi valgte å vente med salget av Cermaq, og jeg mener verdistigningen selskapet har hatt i løpet av det siste året bekrefter at den avgjørelsen vi gjorde var rett, sier Botten.

Hun legger til at en eier ikke selge selv om man har fullmakt til det.

- Hvilke kriterier for hovedkontor og forskning- og utviklingsinnsats har Monica Mæland fastsatt i forbindelse med salget, spør Botten.

Ugunstig avgjørelse

- Jeg registrerer at et stort internasjonalt industriselskap er interessert i Cermaq. Det synes jeg er positivt og det bekrefter at norsk oppdrettsnæring oppfattes som en spennende sektor i et globalt perspektiv, skriver næringsminister Monica Mæland i en pressemelding mandag.

Videre legger Mæland til at hun mener Cermaq har vært en god investering for staten som eier. Like fullt mener hun selskapet fortsatt vil skape verdier til det norske fellesskap i form av blant annet arbeidsplasser, kompetanseutvikling og skattekroner i overskuelig fremtid, også med andre eiere.

Det er Ap-toppen fullstendig uenig i.

- Det Mæland gjør nå er å sette målet om flere private aktører i norsk næringsliv foran utviklingen av sjømatproduksjon i Norge, sier Botten.

I fjor søkte Ap om fullmakt til både å kjøpe seg opp og selge seg ned i Cermaq. Det fikk de innvilget. Det betyr at Stortinget nå ikke kan gripe inn å stoppe Mæland om hun ønsker å selge hele Cermaq til Mitsubishi.

- Vi angrer ikke på at vi søkte om denne fullmakten, fordi vi la til grunn at man skulle ha et strategisk eierskap med hovedkontor og FOU satsing i Norge, i vår håndtering av et eventuelt salg. Og vi utfordrer nå Mæland om hvordan disse prinsippene vektlegges fra nåværende regjering, sier Botten til E24.

(Saken fortsetter under bildet)

USIKKER: Nestleder Terje Breivik i Venstre vil ikke godkjenne salg av Cermaq før han har sett avtalen med egne øyne.

Erlend Aas

Usikre

Heller ikke regjeringens støttepartier Venstre og KrF stiller seg blindt bak salget. Partiene er bare med på et salg dersom visse vilkår er oppfylt.

- Uten at jeg skal kommentere på dette budet direkte er Venstre positive til nedsalg i Cermaq, men det er avhengig av prisen og vilkårene, sier nestleder Terje Breivik i Venstre til E24.

Han legger til at partiet ikke vil stille seg bak salget før de vet mer om avtalen mellom Mitsubishi og Cermaq.

Partene bekreftet mandag det mulige oppkjøpet på en pressekonferanse i Oslo. Mitsubishi vil by 96 kroner aksjen for det norske oppdrettselskapet, et bud som vil verdsette selskapet til om lag 8,88 milliarder kroner.

Fikk ikke beskjed

Næringsminister Monica Mæland (H) har i utgangspunktet fullmakt til nedsalg, men opposisjonspartiene kan sette seg på bakbeina dersom de mener avtalen er ugunstig.

Regjeringen Solberg kom til makten etter å ha inngått en samarbeidsavtale med Venstre og KrF. De to partiene er de første regjeringen går til av opposisjonspartiene.

Breivik bekrefter imidlertid overfor E24 at Venstre ikke har fått noen flere detaljer om det eventuelle salget, utover det de har lest i avisen.

- Jeg vet ikke mer om dette salget enn det du gjør, og vi har heller ikke fått noen innkalling til møte om dette i Stortinget, sier han til E24.

(Saken fortsetter under bildet)

SKEPTISK: Næringspolitisk talskvinne Line Hjemdal i Krf.

Jan Petter Lynau

- Hvilke vilkår og hvilken pris må Mitsubishi tilby for at Venstre skal bli med på laget?

- Det vil jeg ikke utdype før jeg har fått se nærmere på det budet som foreligger, sier Breivik.

Ikke alene

- Vi skal forvalte skattebetalernes penger på best mulig måte og vi vil ikke selge selskaper på bakgrunn av partipolitikk, men fordi det er riktig tid å selge på, sier næringspolitisk talskvinne Line Hjemdal i Krf til E24.

Hun bekrefter at partiet er klare til å støtte statsråd Mæland i et salg av lakseselskapet dersom dette beviselig er den mest lønnsomme løsningen for staten.

- Krf har tidligere vært mot et salg av Cermaq, spesielt fordi vi ønsket å sikre bærekraften og driften av fôrprodusenten Ewos, men da dette selskapet ble solgt i fjor falt også vårt hovedargument for å ikke selge Cermaq bort, fortsetter Hjemdal.

Likevel tror hun ingen av opposisjonspartiene vil motsette seg et salg av Cermaq fordi regjeringen allerede har fullmakt for nedsalg i Cermaq, som følge av en Storting-avstemning der KrF var det eneste partiet som stemte mot salg.

Les også:

- Det er lett å tjene på etterpåklokskapAnalytikere mener kun én aktør kan utfordre MitsubishiMæland sier ja til Cermaq-salg: Åpner for budkampCermaq varsler dårligere resultat etter milliardbud

Her kan du lese mer om