«Doomsday preppers» bytter fra gull til krypto

Flere spesielt bekymrede investorer på jakt etter en trygg havn ser mot digital valuta.

BEREDT: Stadig flere «doomsday preppers», en gruppe blant annet kjent fra tv-serien med samme navn på National Geographic, skal ha fått øynene opp for bitcoin.

Foto: Reuters
 • Anders Park Framstad
Publisert:,

I et postapokalyptisk samfunn frykter enkelte at penger helt eller delvis vil miste sin verdi. Kryptovaluta, derimot, kan komme til å stå av selv store katastrofer.

Dette mener i hvert fall flere såkalte «doomsday preppers», mennesker som forbereder seg på en større eller mindre samfunnskollaps. Der man tidligere har foretrukket å hamstre gull, ser man nå mot den digitale verden.

– Jeg anser bitcoin som en valuta på samme nivå som gull, sier Wendy McElroy til nyhetsbyrået Bloomberg.

Les også

Bitcoin kan bli den nye krisevalutaen: – Størst potensial der økonomien fungerer dårligst

Hun har lagret preservert mat for et år i kjelleren sin på gården i Ontario, og allokerer stadig mer av formuen sin til bitcoin-lommeboken, snarere enn gullbarrer og -mynter i bunkere og pengeskap.

– Det lar enkeltpersoner være sin egne bankfolk. Da jeg fullt ut forsto konseptet og betydningen, ble bitcoin en fascinasjon, sier McElroy.

Hun er ikke alene. Muligens hjulpet av biotins samfunnsopposisjonelle natur, som deles av mange «preppers», skal stadig flere i miljøet ha fått øynene opp for fenomenet.

– For ikke lenge siden advarte folk i prepper-miljøet aktivt mot krypto, men nå har alle investert i det. Så lenge nettet holder seg oppe, vil folk fortsette å bruke bitcoin, sier Tom Martin, som driver et nettsted som lærer de mest bekymrede i samfunnet overlevelsestips og -triks.

Selv er han investert i både bitcoin, litecoin og steem.

Kan være livbøye

Som Martin er inne på, kan avhengigheten av nett-tilgang være en svakhet med «peppernes» bitcoinstrategi. Dersom polene snur eller andre forferdeligheter skulle inntreffe, kan mobilmaster og annen infrastruktur ryke.

Martin mener at bitcoin kan motstå selv en total mørklegging på grunn av styrken i den underliggende blokkjedeteknologien.

Temaet drøftes på ulike kryptorelaterte nettsteder og forum.

«Det er klart at bitcoin kan være en livbøye for dem som er tynget av økonomisk turbulens og politisk omveltning, så lenge det er et samfunn og en grad av infrastruktur. Men for at den virkelig skal tåle testen en apokalyptisk tidsperiode utgjør, vil den trenge en viss grad av flaks», skriver nettstedet Cointelegraph.

Påvirker gullmarkedet

Bitcoin har så langt i år hatt en eventyrlig oppgang, og steg nylig over 8.200 dollar – mer enn en åttedobling siden inngangen til året.

Dette har tiltrukket seg investorer som normalt ville søkt mot gull.

– Det har definitivt hatt en påvirkning på markedet. Folk ser at bitcoin-prisen stiger til månen. Ingen tror at gull skal til månen, sier metallanalytiker Philip Newman hos Metals Focus.

Gullprisen har så langt i år steget 11,26 prosent til 1.280 dollar per unse.

Ekspertene Bloomberg har snakket med, er imidlertid ikke overbevist om at bitcoin vil fungere dersom verden som vi kjenner den praktisk talt bryter sammen.

– Jeg tviler på om bitcoin er en trygg havn i et ekstremrisikomiljø. I så henseende er ikke bitcoin gull, sier investeringssjef Charlie Morris hos Newscape Capital.

Les også

Over 8.000 dollar for første gang

Les også

– Fare for svindel og hvitvasking

Les også

Vil tilby veddemål mot bitcoin-prisen før jul

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Bitcoin kan bli den nye krisevalutaen

 2. Betalt innhold

  Tidenes gullpris: Her er fallgruvene du må passe deg for

 3. Betalt innhold

  Bloomberg-kommentar: En omvendt krypto-skeptikers bekjennelser – bitcoin er bedre enn gull

 4. Annonsørinnhold

 5. Iran snuser på statlig kryptovaluta

 6. Derfor stupte andre kryptovalutaer under bitcoins prisrally