Euronext kan slite med å få full kontroll over Oslo Børs: DNB og KLP vurderer å bli sittende som aksjonærer

Selv om Nasdaq kaster kortene og Euronext har gått seirende ut i kampen om Oslo Børs, betyr ikke det at KLP og DNB nødvendigvis vil gi slipp på sitt eierskap.

VURDERER EIERSKAPET: DNB og KLP vurderer nå om de skal bli sittende med sitt eierskap på henholdsvis 19,82 prosent og 10 prosent i Oslo Børs, etter at Nasdaq har trukket sitt bud. Dette er konsernsjef Sverre Thornes i KLP.

Foto: KLP
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Mandag morgen kunne det fransk-nederlandske børskonsernet Euronext markere nok en milepæl i kampen om å overta Oslo Børs: Nasdaq kaster nemlig kortene og trekker sitt bud på Børsen.

Både Børsen selv (ved styret) og storaksjonærene DNB og KLP ønsket egentlig at Nasdaq skulle ta over, hvis det først skulle bli et salg av Børsen.

Selv om Nasdaq nå er ute og har fristilt alle som takket ja til deres bud, betyr ikke det at Euronext automatisk kan regne med å sikre seg flere aksjer.

Både DNB og KLP åpner nemlig begge for å bli sittende som aksjonærer.

– Ja, det er absolutt aktuelt, sier konsernsjef Sverre Thornes i KLP til E24.

Konserndirektør Thomas Midteide i DNB.

Foto: Mariam Butt NTB scanpix

– Vi kan ikke utelukke det, men vi kommer uansett til å møte Euronext for å høre hva de kan tilby, sier Thomas Midteide, konserndirektør for marked og media i DNB til E24.

Euronext har så langt sikret seg 53,4 prosent av aksjene gjennom sitt bud. Samtidig sitter KLP (med 10 prosent) og DNB (med 19,82 prosent) med til sammen 29,82 prosent.

De to eier dermed nok aksjer til å hindre at Euronext kan tvangsinnløse de aksjonærene som ikke ønsker å selge.

Les også: Nasdaq trekker seg fra budkampen om Oslo Børs

Ikke overrasket

Hverken DNB eller KLP har foreløpig bestemt seg for hva de kommer til å gjøre, og begge sier at det nå vil bli drøftinger om veien videre:

– Når Nasdaq har trukket budet sitt kommer vi til å sette oss ned med Euronext og de andre eierne som ennå ikke har solgt, for å finne en god løsning. Jeg antar at vi starter dialogen om kort tid, sier konserndirektør Thomas Midteide i DNB.

– Vi har ikke bestemt oss for hva vi beslutter. Det var viktig å få avklart fra Nasdaq at alle aksjonærer er fristilt fra deres bud. Nå skal vi drøfte internt hva vi skal gjøre, og kanskje diskutere med andre aksjonærer hvordan vi best sikrer Oslo Børs' interesser best, sier konsernsjef Sverre Thornes i KLP.

Hverken Oslo Børs selv eller KLP-sjefen var mandag overrasket over nyheten om at Nasdaq trekker budet sitt, særlig fordi Finansdepartementet den 13. mai annonserte at de godkjenner både Euronext og Nasdaq som eiere i Børsen.

Nasdaq og deres allierte hadde egentlig håpet på at departementet skulle kreve at Euronext måtte ha et kvalifisert flertall (to tredjedeler) for å få lov til å ta over Børsen, men noe slikt krav ble ikke stilt.

– Det er på ingen måte uventet etter at departementets beskjed ble gitt og Euronext fikk vedtatt budet på sin generalforsamling, sier Thornes i KLP om Nasdaq-nyheten.

– Vi er innstilt på å jobbe sammen med den nye eieren. Vi var allerede innstilt på at Euronext skulle bli den nye eieren og har nå begynt arbeidet med det. Det blir en del møtevirksomhet fremover. Vi skal bli kjent med Euronext og de skal bli kjent med oss, sier kommunikasjonsdirektør Per Eikrem i Oslo Børs til E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. DNB

Flere artikler

  1. Nasdaq trekker seg fra budkampen

  2. – Vi ser lyst på fremtiden til Oslo Børs

  3. Finansdepartementet sier ja til å la Euronext og Nasdaq kjøpe Oslo Børs

  4. Finanstilsynet godkjenner Euronext og Nasdaq som eier av Oslo Børs

  5. Euronext kontrollerer nå 97,7 prosent av Oslo Børs VPS