Mitsubishi taper milliarder etter skjulte oljehandler

En Mitsubishi-ansatts skjulte, uautoriserte oljehandler slo feil etter sommerens prisfall. Nå må selskapet bokføre et tap på 2,9 milliarder kroner.

Kim Kyung Hoon / X01368
Publisert:

Mitsubishi forventer å bokføre et tap på 320 millioner dollar, tilsvarende 2,9 milliarder kroner, etter at en ansatt i datterselskapet Petro-Diamond Singapore (PDS) gjorde en rekke uautoriserte handler i oljekontrakter.

Det komme frem i en pressemelding.

Personen ble ansatt av PDS for håndtere oljehandel med Kina.

Ifølge selskapet ble det oppdaget at han gjennomførte en rekke uautoriserte derivathandler, og fått dem til å se ut som hedgde-transaksjoner siden januar i år.

Siden den ansatte manipulerte informasjonen i PDS’ risikostyringssystem, ble derivathandlene forkledd som faktiske transaksjoner med kunder.

Oljeprisen har beveget seg nedover siden juli i år, og derivathandelene resulterte dermed i store tap.

PDS begynte å undersøke saken i midten av august, da den ansatte var på ferie. Det var da selskapet oppdaget de uautoriserte handlene.

Selskapet skriver at de raskt avsluttet posisjonen og identifiserte tapene.

PDS undersøker fremdeles hvordan tapene vil påvirke Mitsubishis resultater for 2019, og vil offentliggjøre resultatet av en resultatgjennomgang dersom det blir nødvendig, ifølge meldingen.

Den ansatte ble sagt opp den 18. september. PDS har anmeldt han til politiet.

Les meldingen fra MitsubishiSelskapet ble påført «store tap fra derivathandler» siden juli, i takt med oljeprisfallet (for abonnenter)