Blandet på Asia-børsene etter oljeprishopp og usikkerhet

Det var en blandet utvikling på de asiatiske aksjemarkedene tirsdag, med forsiktig stemning blant investorene etter stigende oljepris og økt geopolitisk uro.

Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Publisert:,

Mens Shanghai- og Hongkong-børsen falt mer enn én prosent, karret Tokyo- og Seoul-børsen seg så vidt over nullstreken tirsdag formiddag.

Oljeprisen er stadig i fokus etter helgens droneangrep på saudiarabiske oljeinstallasjoner, som har satt over fem prosent av verdens daglige oljeproduksjon ut av spill.

Det forsvant umiddelbart 5,7 millioner fat per dag fra verdensmarkedet, som er det største bortfallet noen gang.

Økt risiko

Selv om en stigende oljepris er bra for oljeselskapene, reflekterer den kraftige prisoppgangen at det er økt risiko.

– Høyere oljepris vil ha konsekvenser for de globale vekstutsiktene, som allerede var utfordrende, skriver valutastrateg Rodrigo Catril i National Australia Bank i et notat, ifølge CNBC.

Når et prishopp skyldes et forsyningssjokk som dette, fungerer det i praksis som skatt for oljeforbrukere, påpeker Financial Times. Det kan ramme veksten i land som er nettoimportører av olje.

Slik endte ferden tirsdag:

  • Nikkei 225 i Tokyo opp 0,06 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 1,23 prosent
  • Shanghai Composite ned 1,74 prosent
  • Kospi i Seoul opp 0,05 prosent
  • STI i Singapore ned 0,66 prosent
  • ASX 200 i Sydney opp 0,03 prosent

Etter det kraftige oljeprishoppet har oppgangen fortsatt, om enn ikke med samme styrke. Tirsdag koster et fat nordsjøolje 68,27 dollar fatet, som er opp fra 60,12 dollar fatet før helgen.

Oljeselskaper stiger noe i tirsdagens handel. Oljeprodusenten Inpex er opp over 10 prosent i Tokyo, mens Woodside Petroleum er opp like under to prosent i Australia.

Fed og handelskrig

Ellers er fokuset rettet mot rentemøtet i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, som er ventet å resultere i et rentekutt på onsdag.

Det nærmer seg også viktige muligheter for utviklingen i forholdet mellom Kina og USA. De to partene møtes til innledende samtaler i Washington på torsdag, før de møtes på toppnivå neste måned i et forsøk på å løse handelskrigen som nå har pågått i over et år.

– Oljeprisoppgangen reflekterer også en risikopremieMidtøsten-risiko holder aksjer i sjakkHøyere oljepris over lengre tid kan være negativt for flere land (for abonnenter)

Les også:

Forklart: Slik påvirker droneangrepene NorgeBloomberg-kommentar: (+) Angrepet i Saudi-Arabia er et angrep mot oljebransjens fremtid