Mowi får børsjuling etter resultatvarsel

Norges største lakseoppdretter Mowi faller nesten ti prosent på Børsen etter at selskapet varslet svakere resultat og utsatt utbytte. Analytikere påpeker at de svake resultatene kommer før effektene av coronaviruset har slått inn for fullt og spår svakere tider fremover.

Laksegiganten Mowi utsetter utbytte til aksjonærene på grunn av usikkerheten rundt coronaviruset. Bildet viser Mowi-sjef Ivan Vindheim.
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Mowi varslet mandag morgen et operasjonelt driftsresultat på 107 millioner euro (1,2 milliarder kroner) i første kvartal, godt under forventningen på 155 millioner euro, ifølge Infront.

I tillegg vil selskapet utsette den kvartalsvise utbytteutbetalingen fra første til andre kvartal, grunnet usikkerheten rundt coronaviruset.

Aksjen faller åtte prosent til 169,9 kroner, og er så langt i år ned nesten 26 prosent.

Paretos lakseanalytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen påpeker at tallene var svakere enn ventet, men at aksjefallet nok særlig beror på utbytteutsettelsen.

– Når de utsetter utbyttet, bærer det preg av usikkerhet for de neste kvartalene også. Mange blir urolige for at de dropper utbyttet, sier han til E24.

Mer coronaeffekt fremover

Mens Kinas coronatiltak startet tidligere på året, har nedstengningen i Norge og store deler av Europa ikke kommet i gang før de siste par ukene av første kvartal.

– Mowis svake tall skyldes egentlig ikke corona, for det meste av kvartalet var uten coronaeffekt. Vi vil nok ikke se skikkelig effekt av coronaviruset før i andre kvartal, så da blir det nok svakere, sier Pareto-analytikeren.

Han trekker særlig fram høyere kostnader i Storbritannia, drevet av utfordringer med lakselus og sykdom, men legger til at det også er dårlige resultater i Norge.

Paretos lakseanalytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen er positiv til laksesektoren på lang sikt, til tross for usikkerheten rundt coronasituasjonen de nærmeste kvartalene.
Les på E24+

Eier du utbytte-aksjer? Sjekk om du mister utbetalingen

Totalt sett mener han dagens varsel fra Mowi kan bety at kostnadene generelt i bransjen er litt høyere enn ventet og høyere enn i fjor.

I en sektoroppdatering forrige uke ga Pareto kjøpsanbefaling på samtlige lakseselskaper på børsen, selv om 2020-estimatene ble kuttet, ifølge TDN.

Kjølås Johannessen har ikke mistet troen etter dagens nyheter.

– Det er ikke noe sjokk at det kommer enkelte kvartaler som er svake. I 2020 blir det dårlige tall på grunn av corona, men vi tror inntjeningen vil komme relativt kjapt tilbake når verden åpner igjen, så vi er positive på lang sikt, sier han.

– Naivt å tro at sektoren ikke blir rammet

Sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets er ikke fullt så optimistisk.

– Det er tydelig at markedet nok hadde ventet sterkere resultater basert på de høye prisene, og har ikke klart å fange opp en del operasjonelle utfordringer, sier han til E24.

Han tilføyer at prisene har holdt seg forbausende høye med tanke på coronakrisen.

Nordea Markets venter nå at konsensus (snittet av analytikernes forventninger) vil kuttes med 10–15 prosent etter dagens Mowi-oppdatering, og vil ta ned egne estimater med 5–8 prosent.

Giskeødegård nevner også fredagens varsel fra Grieg Seafood og sier det samlet sett kan gi en pekepinn for den kommende resultatsesongen.

– Men andre kvartal blir det kvartalet man fullt ut ser pris- og kostnadseffekter av corona i industrien generelt.

Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård tror ikke vi ser full effekt av coronakrisen før i andre kvartal.
Les også

Norsk laks kaprer markedsandeler i Kina: Sterk vekst i påsken tross corona

Nordea Markets har nylig nedgradert sjømatsektoren og har en salgsanbefaling på Mowi. De er dermed ikke av dem som ser på laks som en trygg investeringshavn i krisen.

– Vi ser at man kan argumentere for det, når veldig mye annet er usikkert. Lakseselskapene sliter ikke med gjeldsproblemer og finansiering som mange andre, men det er naivt å tro at sektoren ikke blir rammet av coronaviruset med lavere priser og høyere kostnader over tid.

Giskeødegård trekker både fram lavere produksjonseffektivitet i forbindelse med smitteverntiltak og en flerdobling av kostnader til flyfrakt. I tillegg vil den svake kronekursen gi en gradvis økning i kostnadene på importerte råvarer til fôr.

DNB Markets nedgraderer mandag sin kjøpsanbefaling på Mowi til hold, og kutter kursmålet med tyve kroner til 180 kroner per aksje, ifølge TDN.

Mowi presenterer fullstendig resultat for første kvartal 13. mai.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Mowi
 3. Coronaviruset
 4. Kolbjørn Giskeødegård
 5. Utbytte
 6. Nordea Markets
 7. Pareto

Flere artikler

 1. Pumpet ut 29 milliarder på syv år – så ble det full stopp

 2. Høyeste laksepris siden før coronatiltak: – Den svake kronen har vært en airbag

 3. Analytiker før Mowi-tall: – Utsiktene er vårt fokus

 4. Aksjebyks for Lerøy etter sterke tall: – Mange ser på dette som startskuddet

 5. Mowi betaler ut 724 millioner i utbytte – øker slaktemål