Børsene i Asia

Asia-børsene falt etter kraftig nedgang for tek-aksjer

Teknologiaksjer fortsetter å falle fredag. På Wall Street går det mot en ny tung børsdag.

En kvinne med munnbind går forbi et elektronisk brett med aksjekurser ved Hongkong-børsen, som faller fredag.
 • Eivind Bøe
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

Aksjer i Asia-Stillehavsregionen er under press etter et dramatisk fall på Wall Street torsdag. Sydney-børsen tynget mest, men nedgangen jevnt over er mindre enn i USA.

Teknologiaksjer i regionen følger etter sine amerikanske motparter. Apple-leverandører som Sharp og Morata Manufacturing i Japan falt henholdsvis 0,65 og 1,56 prosent i løpet av morgenen fredag. Sørkoreanske LG Display falt 1,98 prosent. Taiwan Semionductor gikk ned 1,61 prosent.

Kinesiske teknologiaksjer notert i Hongkong falt også, med Alibaba ned 3,59 prosent, Tencent ned 3 prosent og Meituan ned 0,30 prosent.

Slik gikk det med børsene i Asia-Stillehavsregionen fredag:

 • Tokyo-børsen gikk ned 1,11 prosent
 • Hang Seng i Hongkong ned 1,25 prosent
 • Kospi i Seoul ned 1,15 prosent
 • Shanghai Composite ned 0,87 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,97 prosent
 • ASX 200 i Sydney ned 3,06 prosent
Les også

Kraftig fall for teknologiaksjer på Wall Street: – Naturlig reaksjon, mener forvalter

Mot nye fall i USA

Uroen er tilbake i markedene. Fryktindeksen Vix, som måler forventet kortsiktig volatilitet på S&P 500, steg torsdag 26,46 prosent til 33,6 poeng. Det er omtrent samme nivåer som før folk skjønte at coronaviruset for alvor begynte å spre seg i mars.

Samtidig går det mot en ny tung dag på Wall Street, der terminkontraktene peker på ny børsnedgang. Investorene venter på den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten «nonfarm payrolls», som vil vise hvor mange jobber som ble skapt utenfor landbruket i USA i august.

Oljepriser har hentet seg inn i løpet av morgenen og er nå i pluss. Ett fat nordsjøolje koster 44,36 dollar etter en oppgang på 0,84 prosent.

– Naturlig

De tre toneangivende børsindeksene på Wall Street var kraftig ned torsdag, med Dow Jones ned 2,78 prosent, Nasdaq Composite ned 4,96 prosent og S&P 500 ned 3,51 prosent.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand omtalte bevegelsene «som et pust i bakken» etter at de amerikanske børsene har steget kraftig de siste dagene.

– Jeg synes det er naturlig. Vi har hatt oppgang de åtte av ni siste dagene, så nå er det naturlig at vi fikk en pust i bakken. Det her er en «reality check», sa han til E24.

Chen og Storebrand har hatt en overvekt i aksjemarkedet siden mars. Det betyr at de anbefaler å investere en større del av porteføljen i aksjer.

– Vi har trimmet overvekten vår, nettopp fordi det har gått litt vel fort på kort tid. Samlet sett er vi fortsatt i overvekt i aksjer, sa Chen.

Nervøse

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank pekte på flere ulike forklaringer til bevegelsene på Wall Street onsdag kveld, deriblant meningsmålinger fra valget i USA og at markedet forventer at svingningene i teknologiaksjene vil øke i tiden fremover.

– Investorene kan bli litt mer nervøse for at den økonomiske medvinden vil gradvis gi mindre hjelp til aksjemarkedet, sa Lie.

– Man prøver alltid å finne den rasjonelle forklaringen, men det kan nok være at investorene lukter korreksjon i markedet, sa han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Aksjelive
 3. Tokyo-børsen
 4. Shanghai-børsen
 5. Hongkong-børsen
 6. Sydney-børsen
 7. Seoul-børsen

Flere artikler

 1. Kraftig fall for teknologiaksjer på Wall Street: – Naturlig reaksjon, mener forvalter

 2. Solid børsfall i Asia- og Stillehavsregionen etter høyere rente

 3. Kinesiske teknologiaksjer faller – Didi vil på Hongkong-børsen

 4. Positiv stemning på Asia-Børsene: Følger Wall Street opp

 5. Blandet på Asia-børsene etter dystre arbeidsledighetstall fra Australia