Hermanrud advarer om skuffelser i resultatsesongen

Sjefstrateg Peter Hermanrud mener forventningene til Oslo Børs-selskapenes inntjening i andre kvartal er altfor høye. 

Hovedindeksen på Oslo Børs har steget rundt 11 prosent i år. Finanssektoren har vært en betydelig bidragsyter.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
Publisert:,

Resultatsesongen på Oslo Børs starter for fullt denne uken, og gjennom sommeren renner det inn med resultater fra store og små selskaper for årets andre kvartal.

– Estimatene for inntjeningen til selskapene virker veldig optimistiske, til tross for at de har kommet noe ned i det siste, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets til E24.

Samlet er det forventet at Oslo Børs-selskapene vil levere en inntjeningsvekst på 15 prosent for andre kvartal, sammenlignet med kvartalet før, ifølge sjefstrategen.

Tallet er ekskludert flyselskapet Norwegian.

– Nesten alle selskapenes inntjening er estimert å bedre seg, understreker han.

Hermanrud trekker frem at gjødselgiganten Yara er ventet å bli den store vinneren, men også oljeserviceselskaper som Subsea 7, TGS og PGS bidrar positivt.

Oljeselskapet Equinor og aluminiumsgiganten Hydro bidrar mest på den negative siden.

– Etterspørselen etter gjødsel er lite avhengig av økonomisk vekst, mens etterspørselen etter aluminium er avhengig av det, forklarer Hermanrud om børslokomotivene Yara og Hydro.

– Nær svakeste siden finanskrisen

Sjefstrategen sier årsaken til at han synes estimatene er friske, er at veksten i verdensøkonomien har vist tydelige tegn til å avta den siste tiden.

– Det er vanligvis tett sammenheng mellom økonomisk vekst i verden og norske selskapers inntjening. Det samme gjelder oljeprisen, og den er heller ikke spesielt sterk.

– Du får litt gevinst av at kronen har vært svak, men det skal ikke hjelpe så veldig mye, forklarer Hermanrud.

Les også: Robert Næss i Nordea om Oslo Børs-hoppet i år: – Et hyggelig tall

Børseksperten peker blant annet på de såkalte PMI-indeksene verden over, som brukes som en temperaturmåler for økonomien

– De er nesten på sitt svakeste nivå siden finanskrisen, sier han.

– Selvfølgelig ikke bra

Oslo Børs har steget markant så langt i år med en vekst på rundt 11 prosent for hovedindeksen. Blant annet har finanssektoren bidratt sterkt til børsoptimismen.

Skulle spådommene om at forventningene er for høye slå til, kan det bli tyngre tider.

Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

Foto: JAVAD PARSA

– Det er selvfølgelig ikke bra hvis det blir for mye skuffelser i andre kvartal. Men det er ofte farligere dersom det samme skjer i tredje kvartal, sier han.

I en rapport peker Sparebank 1 Markets også på at estimatene for inntjeningen til Oslo Børs-selskapene i 2020 kan være 40-70 prosent for høye, dersom man skal tro deres en egen modell som tar utgangspunkt i BNP-vekst.

– Du kan mest sannsynlig barbere bort 25 prosent av det gjennomsnittlige estimatet for 2020, mener Hermanrud.

Hermanrud har over en lengre periode spådd røffe tider for Oslo Børs, på grunn av dyre aksjer, svekkelse i økonomiene og handelskrig.

– Jeg er generelt bekymret for makrosituasjonen inn mot høsten, forteller sjefstrategen.