Tidligere stjerneforvalter Kristian Falnes gikk på børssmell – tappet egenkapitalen for 22 mill. kroner i 2018

Den tidligere Skagen-forvalteren har tjent store penger på aksjer de siste årene. I fjor leverte han derimot tap for første gang. 

TAP: 2018 var et svakt år for de private investeringene til Stavangermannen Kristian Falnes (arkivfoto fra 2008).

Foto: Alf Ove Hansen NTB scanpix
Publisert:,

Det private investeringsselskapet til Kristian Falnes fikk et resultat før skatt på minus 14,1 millioner kroner. Det viser ferske tall fra Brønnøysundregistrene.

Tapet står i sterk kontrast til resultater fra de forgående årene. Tall fra tidligere årsregnskap viser at Falnes har levert solide overskudd.

Falnes skriver følgende i en melding til E24 på spørsmål om å kommentere årsregnskapet:

– Utover styrets beretning har jeg ingen kommentarer.

Urealisert tap på 35 millioner kroner

Ved årsskiftet hadde investeringene til Falnes et urealisert tap på nesten 35 millioner kroner.

Fordelingen mellom aksjer, fond, obligasjoner og bankinnskudd i porteføljen var stort sett uendret i 2018 i forhold til året før. Samtidig falt avkastningen fra 6,2 prosent til minus 3,9 prosent før skatt.

Les også

Kristoff om aksjekjøp: – Har en farlig gambling-strategi

Til sammenligning hadde hovedindeksen på Oslo Børs sitt første år med tilbakegang siden 2011 og falt med 1,84 prosent i fjor.

Det svake resultatet stoppet ikke Falnes fra å ta et utbytte på 4,5 millioner kroner. Totalt ble selskapets egenkapital redusert med i overkant av 22 millioner kroner, fra om lag 418 til 395 millioner kroner.

Tjent 200 mill. siden 2014

Kristian Falnes jobbet i mange år som forvalter i Skagenfondene, før han ga seg høsten 2014. Falnes var med å bygge opp Skagen til Norges nest største fondsforvalter etter DNB Asset Management og ledet blant annet Skagen Global, et av selskapets mest vellykkede fond.

Etter han forlot Skagen har han konsentrert seg om private investeringer. Det har kastet bra av seg, og siden 2014 har Falnes hatt et samlet resultat før skatt på i overkant av 200 millioner kroner.

Ved årsskiftet hadde porteføljen en samlet verdi på 351 millioner kroner, ned fra 379 millioner ved forrige årsskiftet.

Falnes eier blant annet 0,5 prosent i det norske quizselskapet Kahoot til en verdi av 3,5 millioner kroner ved årsskiftet. Det er en betydelig reduksjon fra året før da Falnes sin eierandel på én prosent tilsvarte 16 millioner kroner, ifølge DN.

Les på Dine Penger+: Terningkast 1 til nytt Maaseide-fond