Midtøsten-uro svekker kronen tross oljeprishopp: – Ikke noe man ønsker å sitte med

Uroen etter USAs likvidering av den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani legger en demper på kronekursen, ifølge analytikere.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Cicilie S. Andersen, E24
Publisert:

Den norske valutaen har svekket seg fra 9,82 til 9,85 mot euro siden torsdag, mens oljeprisen har gått motsatt vei og blitt styrket med nesten fire dollar.

Markedsbevegelsene skjer etter den økte uroen i Midtøsten, utløst av drapet på Irans toppgeneral Qasem Soleimani natt til fredag.

Les også

SEB-analytiker mener Irak kan bli stengt ute av oljemarkedet

Analytikere legger ofte til grunn at høyere oljepris er positivt for kronekursen, men hvis årsaken er økt geopolitisk uro faller gjerne den norske valutaen likevel, forklarer valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

– Når usikkerheten øker og man frykter videre eskalering og er litt usikker på hva dette har å si for verdensøkonomien, så er ikke norske kroner noe man nødvendigvis ønsker å sitte med, sier han til E24.

Østnor får følge av Nordea-strateg Joachim Bernhardsen.

– Oljeprisen stiger som følge av geopolitisk uro, og i kjølvannet av den geopolitiske uroen er det litt risikoaversjon. Det er likevel ikke store utslag vi ser i kronen.

– Det er nok fordi at til tross for risikoaversjonen er oljeprisen mye opp. Det bidrar til å dempe betydningen av risikoaversjonen, sier han.

Les på E24+ (for abonnenter)

Forsker om valutaspådommer: – Omtrent som å kaste kron og mynt

Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Ruud, Vidar / NTB scanpix

«Nærmest umulig å analysere»

Oljeprisen passerte mandag morgen 70 dollar per fat for første gang siden mai i fjor. Det er opp drøye fem prosent siden konflikten mellom USA og Iran ble trappet opp etter førstnevntes likvidering av den iranske generalen.

Iran har på sin side truet med gjengjeldelse mot USA, mens president Donald Trump har svart med nye trusler mot landet.

Søndag stemte Iraks nasjonalforsamling for et krav om at den USA-ledede militærkoalisjonen, som til sammen teller 5.200 soldater, forlater landet.

Det har også vært flere rakettangrep mot ambassadestrøket «den grønne sonen» i Iraks hovedstad Bagdad i helgen.

Les også

Prisrekord på bensin og diesel etter drapet på iransk general

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets peker på at det er stor usikkerhet om hva Iran faktisk vil gjøre, og hva det vil bety for oljemarkedet.

Han skriver i et notat at spørsmålet for markedet er om Iran vil rette sine hevnaksjoner mot oljefelt eller tilhørende infrastruktur, eller mot amerikanske militærbaser og personell.

«Slik det ser ut nå, er situasjonen nærmest umulig å analysere ettersom scenarioene går fra et potensielt tilbudssjokk til etterspørselskollaps», skriver Martinsen.

Les også

– Hvis de stenger Hormuz, vil prisen gå ganske raskt

Krone-comeback

Selv om kronen har blitt litt svakere de siste dagene, har valutaen styrket seg sammenlignet med de rekordsvake nivåene fra i fjor høst.

Euroen kostet 10,3 kroner på det dyreste i oktober, men prisen falt deretter til 9,8 kroner rett etter nyttår.

– Det pleier å være sånn at da tar kronen en liten pause. En god del aktører tar kanskje profitt på sine posisjoner og avventer før de går inn i nye veddemål på kronen, sier Bernhardsen.

Han trekker frem to hovedårsaker til at kronen har blitt sterkere.

– Noen av de store risikoene som har holdt kronen svak, med handelskrig og brexit, er kanskje litt nærmere en løsning. Konfliktene er ikke over, men den største risikoen er kanskje unngått på kort sikt, sier Bernhardsen.