SvD: Korrupsjonsgruppe gransker Ericsson

  • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

Ifølge statsadvokat Leif Görts er Ericsson mistenkt for «systematiske bestikkelser til personer i andre land». I tillegg forteller Görts om mistanker om at Ericsson har presentert falsk informasjon i regnskapet, ifølge SvD.

– Det er ganske åpenbart at vi må legge inn ressurser for å undersøke dette nøye, både fra påtalemyndighetens side og fra politiets. Det er viktig å komme til bunns i hva som har skjedd i Ericsson, sier han til avisen.

Samarbeider med USA

Ericsson inngikk tidligere i desember et forlik med amerikanske myndigheter etter anklager om korrupsjon og bestikkelser. Det skriver Department of Justice i en pressemelding sent fredag kveld.

Forliket innebar at Ericsson betaler 1,06 milliarder dollar, tilsvarende 9,67 milliarder kroner i bøter og andre kostnader.

Videre forteller statsadvokaten at det allerede er opprettet et samarbeid mellom amerikanske myndigheters antikorrupsjonsgruppe.

– Jeg har naturligvis opprettet kontakt med amerikanske myndigheter. Det er ikke ekskludert at vi vil be om materiale derfra. Jeg kan også bekrefte at det er opprettet en innledende kontakt med Ericsson, sier Görts.

Egne rapporter

Statsadvokaten understreker ifølge avisen flere ganger at Ericsson selv har innrapportert «gravende omstendigheter» til de amerikanske myndighetene.

Ericssons administrerende direktør Börje Ekholm har flere ganger den siste tiden sagt at han skammer seg over selskapets historiske oppførsel, og at det har gjort ham «fullstendig jævla rasende».

– Ericsson har valgt å samarbeide med amerikanske myndigheter, og jeg kan si at jeg er håpefull når det gjelder selskapets vilje til å samarbeide også.

Granskingen mot Ericsson ble innledet for åtte måneder siden, i april. Startskuddet var en forespørsel om rettshjelp i saken fra amerikanske myndigheter. Görts ønsker ikke å avsløre hva forespørselen inneholdt.

Kan føre til rettsforfølgelse

SvD skriver videre at den foreløpige etterforskningen kan føre til rettsforfølgelse av en rekke direktører i selskapet. I tillegg kan det føre til en bot mot selskapet.

– Spørsmålet om bøter er interessant, spesielt med tanke på boten på drøyt 10 milliarder som amerikanske myndigheter utstedte. Her kan vi konstatere at USA nok en gang har straffet et svensk selskap for feil oppførsel, og tvunget dem til å betale dyre bøter. Sverige har ikke gjort det, sier Görts videre til avisen.

Ericssons presseavdeling skriver i en e-post til SvD:

«Vi det at det er satt i gang en foreløpig etterforskning i Sverige, og har informert påtalemyndigheten om at vi har til hensikt å samarbeide med etterforskningen».

Se meldingen fra Department of Justice herEricsson granskes
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ericsson
  2. Sverige
  3. Etterforskning
  4. Korrupsjon

Flere artikler

  1. DNB må etterforskes etter hvitvaskingsanklager, mener eksperter

  2. Britene etterforsker anklager om bestikkelser i Glencore

  3. Boeing betaler 21 milliarder etter 737 Max-ulykkene

  4. Under Armour etterforskes for mulig regnskapsjuks

  5. California krever at Facebook utleverer interne dokumenter