Tiårets beste aksje i USA: Netflix har steget over 4.000 prosent

2010-tallet ble tiåret strømmegiganten revolusjonerte hvordan folk så på tv. Det har aksjonærene gjort svært gode penger på.

ELLEVILL OPPTUR: Netflix er den aksjen i USA som har hatt den største oppturen de siste ti årene.
Publisert: Publisert:

Skulle man være så heldig å ha investert i Netflix 31. desember 2009 og fortsatt ikke dumpet aksjen, har man skutt gullkalven.

Ti år senere har aksjen steget nær 4.100 prosent, og er den aksjen blant alle selskapene på S&P 500 som har steget mest. Til sammenligning har S&P-indeksen selv steget «bare» 190 prosent.

Det viser en gjennomgang nyhetsbyrået Bloomberg har gjort.

Selskapet som har prestert nest best blant S&P 500-selskapene er handelsplattform-selskapet MarketAxess, som har steget rundt 2.600 prosent i løpet av tiårsperioden.

Les også

Strømmegiganten Netflix lager serie om Spotify

Netflix’ revolusjon

Historien om Netflix startet egentlig lenge før noen nordmenn hadde hørt om selskapet. Allerede i 2000 ble selskapet startet, den gang med utleie av DVD-er.

Strømmedelen av selskapet ble startet først syv år senere og inneholdt i hovedsak serier som allerede hadde gått på tv.

Det var først i 2013 tjenesten virkelig fikk fart da House of Cards begynte å rulle over skjermen. Senere har Netflix blitt en maskin som produserer filmer og serier til kunder verden over.

Tjenesten har skapt utfordringer for en rekke bransjer. Kinoer over hele verden har færre besøkende nå enn før. Samtidig opplever tv-kanaler verden over sviktende seertall.

Les også

Blockbuster kunne kjøpt Netflix for 50 millioner dollar: Sjefen trodde det var en spøk

Den store taperen

Tilbake til oppstarten er det trolig en mann som fortsatt angrer på en beslutning han tok.

John Antioco, daværende administrerende direktør i filmutleie-selskapet Blockbuster. Det som en gang var en milliardmaskin med 9.000 butikker over hele verden, har i dag én butikk.

Men historien kunne vært annerledes. I en bok tidligere i år forklarte Netflix-grunnlegger Mac Randolph at han sammen med sin medgründer tilbød seg å selge Netflix for 50 millioner dollar til Blockbuster.

Antioco skal ikke engang ha vurdert muligheten, og så på hele forslaget som en vits, ifølge boken som nettstedet Inc refererte fra i oktober.

I ettertid kan man si at Antioco med det ble den største taperen etter Netflix gigantvekst.

Etter Wall Street stengte på tiårets nest siste handelsdag hadde Netflix en markedsverdi 141,69 milliarder dollar.

Publisert:
Gå til e24.no