Oljegiganten skal på børs - Oljefondet vil ikke delta

Oljefondet er på sidelinjen når oljekjempen Saudi Aramco børsnoteres i desember.

PÅ BØRS: Oljefondet vil ikke delta i Saudi Aramcos kommende børsnotering i Saudi-Arabia. Regjeringen satte fjor investeringene i fremvoksende markeder på pause, i påvente av en gjennomgang av blant annet politisk risiko i slike markeder.
Saudi Aramcos børsnotering
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Saudi Aramco skal etter planen noteres på Tadawul-børsen i hjemlandet Saudi-Arabia i desember, og planene skal kunngjøres i november, ifølge Reuters.

Oljeselskapets børsnotering kan bli en av de største noensinne. Hvis bare fem prosent av selskapet noteres, vil det kunne være verdt 100 milliarder dollar.

Ut fra størrelsen på selskapet ville dette normalt være en notering hvor det norske Oljefondet ville være interessert i å delta.

Men i fjor satte regjeringen nye aksjeinvesteringer i fremvoksende markeder som Saudi-Arabia på pause, i påvente av nye vurderinger av blant annet den politiske risikoen i en del slike markeder.

Det betyr at fondet ikke vil kjøpe aksjer i Aramco i forbindelse med børsnoteringen, slik det ofte gjør ved større noteringer.

Les på E24+

Pengetrykking er tilbake som løsningen på økonomiske problemer

– Saudi-Arabia er ikke en del av vår referanseindeks, sa administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management på en pressekonferanse onsdag.

– Vi har noe investeringer der, som en del av fremvoksende markeder-porteføljen, men fordi dette er et stort selskap, vil det ikke være en naturlig del av disse investeringene vi har i mindre selskaper i disse eksterne mandatene, sa Slyngstad.

I klartekst betyr det at Oljefondet ikke vil være med på Saudi Aramcos børsnotering i hjemlandet Saudi-Arabia.

– Det er riktig forstått, ja, sa Slyngstad.

Bare i tredje kvartal deltok Oljefondet i 39 børsnoteringer, og sikret seg aksjer i selskaper som Budweiser Brewing Company APAC Ltd., teknologiselskapet TeamViewer AG og helseselskapet SmileDirectClub Inc. Tidligere i år deltok fondet blant annet i børsnoteringen av transportselskapet Uber.

Les også

Mener oljefondet gir PR-hjelp til Saudi-Arabia

Inkludert i viktig indeks

Fondet varslet i fjor at det trolig kom til å kjøpe flere aksjer i Saudi-Arabia når landet skulle inkluderes i FTSE-indeksen FTSE Global All Cap Index, en indeks som fondet bruker som «veikart» for sine investeringer. Fondets aksjer fordeles normalt omtrent slik som dette «veikartet», men fondet har et visst slingringsmonn.

FTSE varslet i fjor at Saudi-Arabia skulle få en vekt på rundt 0,31 prosent når det ble inkludert i denne indeksen, mens Kina skulle komme inn med en vekt på rundt en halv prosent.

Dette betyr i utgangspunktet at fondet skal ha en tilsvarende del av sine verdier i disse markedene. 0,31 prosent av fondets aksjer utgjør for tiden rundt 22 milliarder kroner. En økt vekt for Saudi-Arabia i fondets «veikart» kunne altså ha mangedoblet fondets investeringer i landet.

Les også

Milepæl: Oljefondet passerer 10.000 milliarder kroner

Les også

Etikkrådet om Oljefondets saudi-aksjer: – Kan ikke ha noe syn

Skulle ha økt investeringene

En økt vekt for Saudi-Arabia i fondets «veikart» kunne altså ha mangedoblet fondets investeringer i landet. Oljefondets aksjeinvesteringer i Saudi-Arabia økte gjennom fjoråret: I 2017 var Oljefondet inne i 42 saudiske selskap til en samlet verdi på 6,8 milliarder, mens fondet ved utgangen av 2018 var inne i 44 saudiske selskaper med en verdi på totalt ni milliarder kroner.

Etter dette har ikke Oljefondet økt sine beholdninger i Saudi-Arabia, fordi regjeringen ønsker å gå gjennom sammensetningen av investeringene i fremvoksende markeder, inkludert hvilken politisk risiko som er knyttet til disse investeringene. Etikkrådet har tidligere sagt at det er vanskelig å vurdere etikken i saudiske aksjer på grunn av landets manglende åpenhet.

Det er uklart når regjeringen og Stortinget vil avgjøre om Saudi-Arabia skal bli med i referanseindeksen, men trolig vil det komme et svar innen neste sommer.

Utvalg vurderer etiske retningslinjer

Amnesty har tidligere beskyldt Oljefondet for å være i seng med en av verdens verste undertrykkere.

Regjeringen har nedsatt et utvalg som skal vurdere de etiske retningslinjene i Oljefondet. Derfor ville ikke Norges Bank kommentere spørsmål knyttet til investeringene i Saudi-Arabia da den ga sine råd om sammensetningen av Oljefondets investeringer i fremvoksende markeder i august.

– Utvalget er blant annet bedt om å vurdere etiske hensyn knyttet til investeringer i enkeltland og om dagens retningslinjer er egnet i land med svak informasjonstilgang. Vi går ikke nærmere inn på disse problemstillingene i dette brevet, skrev sentralbanken.

Les også

Kan få følger for «verdens største børsnotering»: – Anspent situasjon

Les også

Oljefondet vil eie mer aksjer i USA: – Et godt råd

Les også

Ber Oljefondet om råd: – Setter Saudi-Arabia på pause

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Saudi Aramcos børsnotering
 2. Oljefondet
 3. Saudi-Arabia
 4. Børsnotering
 5. Saudi Aramco
 6. Aksjer
 7. Fremvoksende markeder

Flere artikler

 1. FT: Rike familier presses til å delta i Saudi Aramco-notering

 2. Oljefondet har solgt seg kraftig ned i Saudi-Arabia: – Tar det som en seier

 3. Nytt prospekt verdsetter Saudi Aramco til 15.000 milliarder

 4. Amnesty håper på ny etikkpraksis i Oljefondet: Vil sile ut selskaper på forhånd

 5. Vil at Oljefondet skal eie færre selskaper