Telekom

Endringer i Telenor-ledelsen: Norge- og Finland-sjefene rykker opp

Den norske telegiganten har utpekt en finne som ny Norden-sjef. Samtidig gjør Petter Børre Furberg comeback i konsernledelsen.

Jukka Leinonen, sjef for teleselskapet DNA og ny Norden-sjef i Telenor
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Telenor varsler nå nye endringer i konsernledelsen i telekonsernet:

 • Petter Børre Furberg, sjef for Telenor Norge, rykker nå inn i konsernledelsen
 • Jukka Leinonen, sjef i Telenors finske teleselskap DNA, blir Norden-sjef i konsernledelsen

Leinonen erstatter mangeårig Telenor-topp Morten Karlsen Sørby. I september ble det kjent at han forlater Telenor etter 15 år i konsernledelsen og 26 år totalt i Telenor.

Karlsen Sørby tok over som Skandinavia-sjef da Berit Svendsen forlot Telenor i september i fjor. Telenor satte den gang Bjørn Ivar Moen inn som midlertidig Norgessjef, før Moen etter hvert gikk videre til å lede Telenor Broadcast og Furberg overtok jobben på permanent basis.

Nå er det altså Jukka Leinonen som overtar for Karlsen Sørby og man døper om rollen fra Skandinavia-sjef til Norden-sjef ettersom Telenor har kjøpt opp det finske teleselskapet DNA, som Leinonen leder.

Samtidig gjør Petter Børre Furberg et comeback i Telenors konsernledelse. Furberg har tidligere sittet der da han var sjef for Telenor Myanmar og konserndirektør for fremvoksende markeder i Asia i Telenor.

Norgessjefen tilbake ved «konsernsjefens bord»

Sjefen for Telenor Norge har tradisjonelt sittet i konsernledelsen i Telenor på grunn av hjemmemarkedets sentrale betydning i konsernet.

Fra Furberg begynte som Norgessjef i slutten av april og frem til 1. november satt han imidlertid ikke rundt bordet til konsernsjef Sigve Brekke i konsernledelsen. Det er endret nå.

Etter at Sigve Brekke overtok som konsernsjef i Telenor i 2015 har han gjort flere endringer i ledelsen, både i oppsettet og i persongalleriet.

Brekke innførte først en ordning der alle Telenors ulike landsjefer var representert, men etter hvert gikk man over til en ny struktur. Man samlet heller landene i såkalte «clustere»: Skandinavia/Norden, fremvoksende markeder i Asia og modne markeder i Asia.

I tillegg har selvfølgelig sentrale funksjoner som finans, HR/stab og lignende hatt sine plasser i konsernledelsen hele veien.

Les også

Telenor gikk med overraskende tap i tredje kvartal

Vil skape synergier på tvers i Norden

Da Telenor først innførte modellen med regionsjefer var det alltid Norgessjefen som hadde ansvaret for Skandinavia/Norden, men nå henter selskapet altså inn en av de andre landsjefene.

Jukka Leinonen skal fortsetter å være sjef i teleselskapet DNA som Telenor kjøpte opp i år for 27,3 milliarder kroner, i tillegg til at han altså skal være Norden-sjef. Han går nå inn som styreleder i Telenors svenske og danske virksomheter.

Konsernsjef Sigve Brekke trekker frem Leinonens 30-årige erfaring fra bransjen og beskriver han som en «høyt ansett telekomleder»:

– Han har vært avgjørende for den suksesshistorien DNA har blitt i dag. Vi er imponert over den kontinuerlige veksten DNA har hatt og dagens markedsposisjon. Leinonens fokus på verdiskapning og erfaring fra det høydigitale finske markedet er perfekt for å lede det nye nordiske forretningsområdet og en naturlig del av Telenors konsernledelse, sier Sigve Brekke, i en uttalelse.

Leinonen har jobbet i DNA siden 2010 og har vært sjef der siden 2013. Fra 2002 til 2009 jobbet han i ulike posisjoner i det svensk-finske telekonsernet TeliaSonera (i dag kjent som Telia Company).

– Jeg er beæret over å få muligheten til å lede det nye nordiske forretningsområdet og ser frem til å videreutvikle Telenors posisjon i regionen gjennom et styrket samarbeid mellom de nordiske Telenor-selskapene. Jeg ser et stort potensial innen verdiskapning, for eksempel innen bedre roaming for kundene, utvikling av B2B potensialet i regionen, 5G og Tingenes Internett, sier Leinonen, i en uttalelse.

Jukka Leinonen appointed new Nordic cluster head for Telenor GroupTelenor-direktør Morten Karlsen Sørby slutter
Les også

«Kronprinsen» kan ta over etter Brekke

Les også

Telenor-direktør forsvant fra konsernledelsen uten varsel

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. Telekom
 3. Finland
 4. Sigve Brekke
 5. Telenor
 6. DNA
 7. Norge

Flere artikler

 1. En finne og en danske tar lederrollen i Telenor Norden

 2. Telenors Norden-sjef dropper «dagjobben» i Finland

 3. På innsiden av Telenor: Slik styres et gigakonsern i krisetider

 4. Alexandra Reich og Kristin Muri Møller forlater Telenor

 5. Telenor har fått 90.000 kunder på trådløst bredbånd: – Norge går som en kule