Endringer i Telenor-ledelsen: Norge- og Finland-sjefene rykker opp

Den norske telegiganten har utpekt en finne som ny Norden-sjef. Samtidig gjør Petter Børre Furberg comeback i konsernledelsen.

Jukka Leinonen, sjef for teleselskapet DNA og ny Norden-sjef i Telenor

Telenor Group
Publisert:,

Telenor varsler nå nye endringer i konsernledelsen i telekonsernet:

  • Petter Børre Furberg, sjef for Telenor Norge, rykker nå inn i konsernledelsen
  • Jukka Leinonen, sjef i Telenors finske teleselskap DNA, blir Norden-sjef i konsernledelsen

Leinonen erstatter mangeårig Telenor-topp Morten Karlsen Sørby. I september ble det kjent at han forlater Telenor etter 15 år i konsernledelsen og 26 år totalt i Telenor.

Karlsen Sørby tok over som Skandinavia-sjef da Berit Svendsen forlot Telenor i september i fjor. Telenor satte den gang Bjørn Ivar Moen inn som midlertidig Norgessjef, før Moen etter hvert gikk videre til å lede Telenor Broadcast og Furberg overtok jobben på permanent basis.

Nå er det altså Jukka Leinonen som overtar for Karlsen Sørby og man døper om rollen fra Skandinavia-sjef til Norden-sjef ettersom Telenor har kjøpt opp det finske teleselskapet DNA, som Leinonen leder.

Samtidig gjør Petter Børre Furberg et comeback i Telenors konsernledelse. Furberg har tidligere sittet der da han var sjef for Telenor Myanmar og konserndirektør for fremvoksende markeder i Asia i Telenor.

Norgessjefen tilbake ved «konsernsjefens bord»

Sjefen for Telenor Norge har tradisjonelt sittet i konsernledelsen i Telenor på grunn av hjemmemarkedets sentrale betydning i konsernet.

Fra Furberg begynte som Norgessjef i slutten av april og frem til 1. november satt han imidlertid ikke rundt bordet til konsernsjef Sigve Brekke i konsernledelsen. Det er endret nå.

Etter at Sigve Brekke overtok som konsernsjef i Telenor i 2015 har han gjort flere endringer i ledelsen, både i oppsettet og i persongalleriet.

Brekke innførte først en ordning der alle Telenors ulike landsjefer var representert, men etter hvert gikk man over til en ny struktur. Man samlet heller landene i såkalte «clustere»: Skandinavia/Norden, fremvoksende markeder i Asia og modne markeder i Asia.

I tillegg har selvfølgelig sentrale funksjoner som finans, HR/stab og lignende hatt sine plasser i konsernledelsen hele veien.

Les også

Telenor gikk med overraskende tap i tredje kvartal

Vil skape synergier på tvers i Norden

Da Telenor først innførte modellen med regionsjefer var det alltid Norgessjefen som hadde ansvaret for Skandinavia/Norden, men nå henter selskapet altså inn en av de andre landsjefene.

Jukka Leinonen skal fortsetter å være sjef i teleselskapet DNA som Telenor kjøpte opp i år for 27,3 milliarder kroner, i tillegg til at han altså skal være Norden-sjef. Han går nå inn som styreleder i Telenors svenske og danske virksomheter.

Konsernsjef Sigve Brekke trekker frem Leinonens 30-årige erfaring fra bransjen og beskriver han som en «høyt ansett telekomleder»:

– Han har vært avgjørende for den suksesshistorien DNA har blitt i dag. Vi er imponert over den kontinuerlige veksten DNA har hatt og dagens markedsposisjon. Leinonens fokus på verdiskapning og erfaring fra det høydigitale finske markedet er perfekt for å lede det nye nordiske forretningsområdet og en naturlig del av Telenors konsernledelse, sier Sigve Brekke, i en uttalelse.

Leinonen har jobbet i DNA siden 2010 og har vært sjef der siden 2013. Fra 2002 til 2009 jobbet han i ulike posisjoner i det svensk-finske telekonsernet TeliaSonera (i dag kjent som Telia Company).

– Jeg er beæret over å få muligheten til å lede det nye nordiske forretningsområdet og ser frem til å videreutvikle Telenors posisjon i regionen gjennom et styrket samarbeid mellom de nordiske Telenor-selskapene. Jeg ser et stort potensial innen verdiskapning, for eksempel innen bedre roaming for kundene, utvikling av B2B potensialet i regionen, 5G og Tingenes Internett, sier Leinonen, i en uttalelse.

Jukka Leinonen appointed new Nordic cluster head for Telenor GroupTelenor-direktør Morten Karlsen Sørby slutter
Les også

«Kronprinsen» kan ta over etter Brekke

Les også

Telenor-direktør forsvant fra konsernledelsen uten varsel