Vil formidle kreditt: Nå vil Vipps «legge ut» for regningene dine

Mens debatten om nordmenns voksende forbruksgjeld raser lanserer Vipps et nytt tilbud om utsatt betaling av regninger. Selskapet mener løsningen de nå vil tilby faktisk vil hjelpe folk til å ikke ta opp forbrukslån.

Illustrasjonsbilde
Publisert:

Betalingsappen Vipps vil nå tilby brukerne å utsette betalingen av regninger med opptil 30 dager, mot et fast krone-gebyr. Det opplyser selskapet til E24.

Selskapet forteller at de har brukt brukerdata for å lage en løsning som skal være enkel å ha oversikt over.

Med dette ekspanderer Vipps inn i nok et område som kan gi selskapet ekstra inntekter.

Ettersom den originale vennebetalingstjenesten til Vipps er gebyrfri i de fleste tilfeller, gir den heller ikke inntekter av betydning. Derfor har selskapet jobbet intenst med å etablere andre inntektskilder. Det inkluderer blant annet fakturabetaling, betaling i nettbutikker og snart også en stor satsing på betaling i butikk gjennom QR-koder i kassen.

Maksgrense

– Vi mener at muligheten til å utsette en regning i Vipps er hjelpsomt for de med et midlertidig behov for det, spesielt siden brukeren får dekket summen regningen er på, men ikke mer. Det er ikke ønskelig at nordmenn skal bruke for mye kreditt, sier kommunikasjonssjef Hanne Kjærnes i Vipps.

Man vil maksimalt kunne utsette betalinger for til sammen 10.000 kroner til enhver tid, enten fordelt på én eller flere regninger.

– Det kan være nyttig for å betale uforutsette kostnader som tannlegeregninger eller en skade på bilen, som man kanskje ikke har rom for å betale med en gang, sier Kjærnes.

Tjenesten lanseres samtidig som det i Norge har pågått en intens debatt om nordmenns økende forbruksgjeld, hvordan næringen opererer og om hvordan man bør regulere usikret kreditt.

– Har dere hatt noen innvendinger mot å begynne å gi kortsiktig kreditt på denne måten?

– Dette har vi jobbet med i lang tid, nettopp på grunn av disse årsakene. Vi ville finne en god løsning som både gir en verdi til kundene, som er brukervennlig og som kan hjelpe midlertidig. Derfor har vi blant annet satt en såpass lav ramme som 10.000 kroner, sier Kjærnes.

Hun understreker at man heller ikke får låne mer penger enn fakturabeløpet, så lånet gis på bakgrunn av fakturaer man har fått.

For å tilbud om å bruke utsatt betaling må man være 18 år og det gjennføres også en kredittsjekk.

Les på E24+

Nå flykter flere forbrukslånsbanker utenlands etter strengere regler

Vil ha flere banker med

Kostnaden for kunden er et gebyr i kroner og ikke en rentesats i prosent, noe Vipps tror er enklere for folk å forholde seg til. Det er snakk om tre ulike satser, og det er først hvis man går over tiden på den utsatte betalingen at renter vil begynne å løpe. Man mottar en purring hvis man ikke har betalt innen 15 dager etter utsatt forfall.

– Den utsatte betalingen blir liggende sammen med de andre fakturaene i Vipps, slik at det er enkelt å holde oversikten, sier Kjærnes.

Tjenesten rulles i første omgang gradvis ut til Vipps-brukere på Apples operativsystem iOS. Android-versjonen skal komme neste år.

Det er Sparebanken 1s kredittkortdivisjon som står for selve kreditten, mens Vipps fungerer som en agent. Man må ikke være kunde hos Sparebanken 1 for å benytte tilbudet og Vipps opplyser at de jobber med å få flere banker med på tjenesten etter hvert.

– Hva tjener dere på dette, får dere en del av gebyret?

– Ja, Sparebanken 1 Kredittkort og vi deler inntektene, sier Kjærnes.

– Må man først søke banken om kreditt?

– Nei, altså gjøres direkte i Vipps-appen. Etter at man har oppdatert til den siste versjonen av Vipps-appen og mottar en faktura vil man få opp et valg om å betale med en gang eller ved utsatt betaling, forklarer Kjærnes.

Ved første gangs bruk vil man bli guidet gjennom en heldigital prosess der man må svare på en del spørsmål om økonomien sin før systemet til slutt sier ja eller nei på om du får innvilget kreditten.

– Løsningen med Sparebanken 1 innebærer at man søker om en ny kredittramme, men vi jobber med andre banker slik at man etter hvert kan bruke eksisterende kredittramme man har i banken sin fra før, sier Kjærnes.

Les også

Ny sjokkfasit om forbrukslån: Fant 53 «skjulte» milliarder

Publisert:
Gå til e24.no