Globale resultatforventninger faller mer: – Dramatisk ned

Nordeas Leif-Rune Rein er overbevist om at det blir en resesjon i globale selskapsresultater i år. – Det er det ikke ofte man ser, sier han.

Globale aksjer målt i lokal valuta har steget rundt 20 prosent i år.
Global vekstbrems
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Den forventede inntjeningsveksten til selskapene notert på den brede globale børsindeksen MSCI ACWI falt denne uken under én prosent.

– Det er vanlig at det kommer ned i løpet av året, men ikke så mye. Det er ganske dramatisk ned, og det må en klar forbedring i aktivitet og en svekkelse av dollaren til for at den ikke skal havne under null, sier investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv.

På starten av året var forventningen åtte prosents inntjeningsvekst. Det historiske gjennomsnittet er at de globale inntjeningsforventningene fra toppen, på starten av året, faller til rundt fem prosent, ifølge Rein.

Med i overkant av to måneder igjen av året er Rein sikker på at fasiten ved årets slutt vil vise at de globale selskapenes overskudd krymper, en resesjon i deres regnskaper.

– Det er det ikke ofte man ser. Og når man først gjør det pleier det å være for eksempel en økonomisk resesjon som trigger. Man så det blant annet i 2015 etter oljepriskollapsen da 90 prosent av inntjeningen falt ut av energisektoren og dro hele indeksen under nullstreken, sier investeringsdirektøren.

Les også

Norsk kapitalforvalter dumper aksjer for milliarder: – Vi er posisjonert for en korreksjon

– Handelskrigen har fått litt tak

Det er i stor grad nedkjølingen i verdensøkonomien som står bak barberingen av børsselskapenes forventede utvikling i inntjeningen for året.

– Handelskrigen mellom USA og Kina har fått litt tak, påpeker Rein.

I Europa har det kommet en rekke dystre tall fra industrien, men også globale målinger varsler nedgang. Innkjøpssjefsindeksen som fanger opp industriaktiviteten i USA har falt til det laveste siden finanskrisen.

Rein peker på at den synkroniserte oppgangen i økonomisk aktivitet i 2017 avtok gjennom fjoråret – og har fortsatt inn i 2019.

Han legger nå også merke til at selskapene melder om økt omsetning, men ikke inntjening.

– Kostnadene øker altså mer enn inntektene. Da blir det en marginskvis, som ikke er fryktelig positivt.

Den sterke amerikanske dollaren har blant annet påvirket mange amerikanske børsselskapers kostnader negativt, ettersom flere har store deler av sin omsetning i utlandet.

Les også

Analytikerne venter største resultatfall siden 2016 på Wall Street

– Tror investorene venter det

Det svake inntjeningsklimaet vil ikke nødvendigvis å skape dårlig børsstemning fremover.

– Jeg tror investorene venter det, så det betyr nok ikke noe klar nedgang i aksjemarkedet, sier Rein.

E24 skrev før resultatsesongen for tredje kvartal på Wall Street at prognosene pekte på et resultatfall på 4,1 prosent i tredje kvartal, den største nedgangen siden starten av 2016, ifølge analysefirmaet FactSet.

Globale aksjer har trosset dette og steget betydelig i år, og de sentrale USA-børsene snuser for øyeblikket på rekordhøye nivåer.

Årsaken er ifølge Rein en rekke sentralbankers snuoperasjon til rentekutt og såkalte kvantitative lettelser gjennom året.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Global vekstbrems
 2. USA
 3. MSCI
 4. Resesjon
 5. Nordea
 6. Handelskrig
 7. Finanskrise

Flere artikler

 1. Analytikerne venter største resultatfall siden 2016 på Wall Street

 2. Danske Bank frykter sjokk mot verdensøkonomien: – 30 prosent sannsynlighet for resesjon

 3. Resultatsesongen står for døren: – Store selskaper på minussiden

 4. Wall Street avslutter en turbulent dag med nedgang

 5. Venter resultatfest på Wall Street: Kan bli største vekst på over ti år