Investorenes aksjekjøp

Røkkes verdier får et lite løft etter milliardsmell

Kjell Inge Røkke så over fire milliarder kroner fordufte under mandagens børskrasj. Men en liten oppgang på Børsen tirsdag sikrer at nesten en halv milliard kroner har kommet tilbake.

NORGES RIKESTE: Med en formue på 18,6 milliarder kroner i ligningen er det få som er i nærheten av Aker-eieren og industribyggeren Kjell Inge Røkke.
 • Sindre Hopland
 • Anders Nybakken Kvale
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Det kraftige børsfallet mandag barberte formuene til flere av Norges rikeste investorer.

Milliardær og industrimannen Kjell Inge Røkke var blant dem som merket uroen hardest, da Aker-aksjen falt nær 21 prosent til kurs 311,6 kroner. For Røkke betyr det at verdier for 4,1 milliarder kroner forsvant.

Det er det kraftigste kursfallet Aker-aksjen har hatt på en enkeltdag noensinne.

Tirsdag snudde oljeprisen og hentet seg noe inn igjen, selv om det fortsatt er snakk om en samlet nedgang så langt denne uken.

Tirsdag morgen hadde oljeprisen steget rundt fem prosent til 36 dollar fatet, noe som bidro til å sende Oslo Børs opp to prosent fra start.

Aker-aksjen fikk seg også et løft på rundt tre prosent, noe som sørget at aksjen steg 9,4 kroner etter mandagens fall på 81,20 kroner. Det sørger for at Røkkes eierandel i Aker har økt med nesten 475 millioner i verdi tirsdag morgen.

Les også

Maaseide: – Jeg ser muligheter nå, men velger å avvente

Olje- og oljeservice

Samlet sett har Røkke gjennom et eierskap på 68,2 prosent av Aker-konsernet siden børsslutt fredag mistet 3,6 milliarder kroner i papirverdier til og med tirsdag formiddag, ifølge E24s beregninger.

Røkkes verdier i Aker var per børsslutt mandag på 15,8 milliarder kroner, ned fra 19,9 milliarder kroner før helgen. Tirsdag hadde de steget til 16,2 milliarder.

Regnestykket tar utgangspunkt i kursfallet i Aker, som igjen er aksjonær i selskaper som Aker BP, Aker Solutions, Ocean Yield, Kværner, American Shipping Company, Rec Silicon og Solstad Offshore.

Dette er i hovedsak selskaper med stor eksponering mot olje- og oljeservicebransjen, som er aksjene som fikk hardest medfart mandag.

Akers verdier har vært på en berg- og dalbanetur det siste året, mye grunnet denne eksponeringen.

Les også

Aker Solutions-ras etter svake resultatutsikter

Milliontap

Også andre investorer merker børsuroen.

Andresen-familiens Ferd er storinvestor i PGS. Kursfallet mandag alene barberte plasseringen med 70 millioner kroner for Ferd. Andresen-familien har også sett 10 millioner kroner i børsverdier fordufte mandag etter at Aker Solutions dundret ned.

Panoro Energy er ned nær 40 prosent. Selskapet har Sundt-familien som største eier, hvor verdien av eierposten har blitt redusert med 40 millioner kroner fra børsen stengte fredag ettermiddag.

Et av de andre oljeserviceselskapene som faller på børsen er TGS, hvor investor Egil Dahl gjennom selskapet Vevlen Gård har sett papirverdier for 32,3 millioner forsvinne siden børsfallet startet mandag.

– For meg er det papirpenger

Stein Erik Hagen har mandag måtte gjennom sitt investeringsselskap Canica tåle et papirtap på 31,2 millioner kroner i treningskjeden Sats.

Bjørn Maaseide sa til E24 mandag at han også ligger inne med et milliontap på Sats-aksjene sine.

Hvis jeg velger å se mørkt på det så har jeg tapt 50 millioner kroner, men for meg er det papirpenger, sier Maaseide.

Investor og tidligere rallycrossfører Egil Stenshagen har mistet rundt 70 millioner kroner gjennom sine posisjoner i Norwegian, Protector, Bank Norwegian, Bouvet, Kid og Multiconsult.

Med tirsdagens lille oppgang er i det minste noen av verdiene hentet tilbake.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Aker
 3. Kjell Inge Røkke
 4. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Milliarder forduftet for investorkjendiser: – Dramatisk

 2. Maaseide: – Jeg ser muligheter nå, men velger å avvente

 3. Ferd dumper oljeserviceaksjer

 4. Tesla-knekk på børs: Nicolay tar millionsjanse på kollaps

 5. Ferd ute av topplisten i Quantafuel