USAs mektige sentralbank

Olsen om rentegrep i USA: – Det er et markant kutt

Sentralbanksjef Øystein Olsen fikk nyheten om rentekuttet i USA under et besøk på Universitetet i Oslo. – Det er et markant kutt, sier han til E24.

Sentralbanksjef Øystein Olsen.

Berit Roald / NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

– Det er et markant kutt som Fed har gjort nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til E24.

– Det illustrerer også det faktum at Fed har et handlingsrom, for i en periode fikk de renten opp fra et enda mye lavere nivå. Så det er også verdt å merke seg, sier Olsen.

USAs sentralbank, Federal Reserve, har besluttet å kutte renten med et halvt prosentpoeng, ifølge en uttalelse som ble publisert tirsdag ettermiddag. Det skjer i kjølvannet av spredningen av coronaviruset.

Sentralbanksjefen hadde nettopp holdt sin årlige tale for studenter ved Universitetet i Oslo da E24 kunne vise ham meldingene om rentekuttet i USA.

Markedene reagerer

Verdens børser og oljeprisen reagerte umiddelbart på rentekuttet:

 • Oljeprisen steg 0,96 prosent til 53,52 dollar fatet
 • Indeksene på Wall Street vendte oppover fra et fall på rundt én prosent, til en oppgang på rundt én prosent
 • Hovedindeksen på Oslo Børs hoppet over fire prosent

MØTTE STUDENTER: Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt i dag en tale for studenter fra Universitetet i Oslo.

Kjetil Malkenes Hovland, E24

Venter til 19. mars

Norges Bank har imidlertid ingen umiddelbare planer om å gjøre noe lignende utenom de ordinære rentemøtene. Neste rentemøte er bare to uker unna, og sentralbanksjefen vil ikke røpe noe om hva han tenker om renten nå.

– Du vet, vi har en stasjon 19. mars, vi. Så vi venter generelt til den stasjonen, sier Olsen.

Det har hendt at Norges Bank har kommet med uventede kutt, også mellom rentemøtene. Men det er sjelden, og sentralbanksjefen har ikke for vane å komme med signaler om renten utenom selve rentemøtene.

– Det er bevisst, det. Så lenge det ikke skjer noe som tilsier at du skal vise kortene. Det kan jo tenkes at vi har behov for å gjøre noe eller kommunisere noe utenom tur, men jeg har ikke noen planer om det akkurat nå, sier Olsen.

Hvis det skulle bli en ordentlig nedtur etter coronaviruset, så har Norges Bank fortsatt rom til å kutte: styringsrenten ligger på 1,5 prosent, etter at banken har gjennomført fire hevinger fra bunnen på 0,5 prosent.

– Vi vet hva som er vårt virkemiddel i pengepolitikken. Det er renten, stort sett. De andre har veldig stor og mer komplisert verktøykasse, sier Olsen, og viser til andre sentralbanker.

– Vi har ikke utelukket noen ting for enhver fremtid, legger han til.

Andre sentralbanker bruker virkemidler som kjøp av rentepapirer for å stimulere økonomien, i tillegg til renten. Olsen understreket i en tale i oktober at behovet for slike virkemidler ikke er like stort i Norge, som har et enormt oljefond og dermed muligheter for staten til å stimulere hvis det trengs.

– Andre sentralbanker er jo på et helt annet nivå på renten enn det vi er. De har et mindre handlingsrom. Men samtidig så har de en bredere verktøykasse. Og så er mandatene og oppgavene på tvers av sentralbanker litt ulike, sier Olsen.

Les også

USAs sentralbank tar krisegrep i møte med coronaviruset

Kan påvirke vurderingene

Sentralbanksjefen erkjenner at kutt fra sentralbanker som Australia og USA kan gi vekstimpulser.

– Det vil kunne være noe vi kan ta hensyn til via den kanalen, men så er jo rentebildet også en selvstendig faktor i vurderingene våre, sier Olsen.

Fasiten kommer først 19. mars. Da vil sentralbanken ha gått gjennom sine vekstanslag på ny. Olsen har tidligere sagt til E24 at coronaviruset trolig vil påvirke vekstanslagene, særlig i Asia.

Mye usikkerhet

– Blir det ekstra krevende å lage vekstanslag med all den ekstra usikkerheten coronaviruset har gitt i verdensøkonomien?

– Det er en ny usikkerhet som har kommet med coronaviruset og virkningene av det på aktivitetsnivået, som begynner å bli ganske åpenbare. Men vi er vant til å håndtere tilpasninger under usikkerhet, sier Olsen.

Den amerikanske sentralbanken påpeker at den kutter renten for å sikre sine mål om sysselsetting og prisstabilitet.

– Grunnlaget til den amerikanske økonomien er fortsatt sterk. Likevel utgjør coronaviruset en utviklende risiko for den økonomiske aktiviteten, skriver Fed i dagens melding.

Les også

Børsoppturen fikk seg en knekk etter G7-uttalelse

Her kan du lese mer om

 1. USAs mektige sentralbank
 2. Norges Bank
 3. Øystein Olsen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Øystein Olsen holder øye med bankene forløpende

 2. Norges Bank med nytt dramatisk rentekutt

 3. Sjeføkonom om USAs krisekutt: – Dette var dagen da renter døde

 4. Annonsørinnhold

 5. Sjeføkonomens beskjed til Olsen etter rentesjokk: Ingen grunn til å følge i USAs fotspor

 6. Monsterkutt fra Fed: – Alle mann til pumpene