Trump angrer på handelskrigens eskalering for første gang

Under G7-møtet sørvest i Frankrike pratet Donald Trump med journalister om handelskrigen. Ifølge Det hvite hus skal presidenten ha blitt feiltolket på handelskrig-uttalelser.

ANGRER: Trump før frokost med Boris Johnson under G-7 møtet.

Foto: Ludovic Marin / Pool EPA
  • Hanna Ghaderi
Publisert:,

Det hvite hus’ pressesekretær Stephanie Grisham mener Trumps uttalelser om handelskrigen ble misforstått.

Det hvite hus’ pressesekretær skal ha sendt en uttalelse til en rekke journalister. Blant mottagerne var Det hvite hus-korrespondent Jim Acosta fra CNN som publiserte et skjermbilde av uttalelsen på Twitter. Grisham skal ha uttalt at «president Trump svarte bekreftende, fordi han angret på at han ikke økte tollene mer enn han gjorde».

Angret?

Det var søndag morgen at Trump skal ha uttrykt at angrer over at handelskrigen med Kina hadde utviklet seg til en internasjonal hengemyr da journalister stilte han spørsmål om det.

Han svarte «ja» da en reporter spurte om han angret på hvordan situasjonen har utspilt seg, melder The Washington Post.

På spørsmål om han nå tenkte annerledes på hvordan ting hadde eskalert til alvorlige økonomiske skattlegginger mellom de to landene, svarte Trump «ja, hvorfor ikke. Kan hende. Kan hende. Jeg tenker forskjellige tanker om alt. »

«De ønsker det mer enn meg»

– Jeg tror at de vil inngå en avtale mye mer enn jeg gjør, sa Trump før en frokost med den britiske statsministeren Boris Johnson.

I en kort kommentar så det også ut til at Johnson ikke var fornøyd med Trumps taktikker.

– Vi tror at Storbritannia i det store og hele har tjent massivt de siste 200 årene fra fri handel, kommenterte Johnson.

Trump og Johnson er i Frankrike for toppmøtet Group of Seven (G-7), som er en årlig samling av verdensledere hvor de vanligvis diskuterer aktuelle spørsmål.

Så langt virker lederne uenige i Trumps tilnærming til handel, men den amerikanske presidenten har klaget på pressedekningen av møtene sine så langt, og har malt samtalene sine som svært vellykkede og hjertelige.

Økte toller

Fredag besluttet Kina å øke tollen på amerikanske varer verdt 675 milliarder kroner. De nye tollene er på 5–10 prosent, og råolje og soyabønner skal være blant produkter som får en toll på fem prosent med virkning fra 1. september. Resten av tollene blir innført den 15. desember.

Trump svarte med å øke tollen på kinesiske varer verdt totalt 550 milliarder dollar, tilsvarende 4.900 milliarder kroner.

Dette er Kinas våpen i handelskrigen

Trump sendte allerede kort tid etter Kinas beskjed ut en tirade på Twitter hvor han blant annet skrev at han «beordret amerikanske selskaper til å finne alternativer til Kina». I samme tirade varslet at han ville komme med et motsvar senere på dagen.

Økte all toll med fem prosent

I meldingene fredag kveld skrev presidenten at tollen som tidligere er varslet innført 1. september og 15. desember nå bli økt fra 10 til 15 prosent. Denne tollen gjelder varer verdt 300 milliarder dollar.

Samtidig varslet han at han vil øke tollen på varene man tidligere har innført 25 prosent toll på til 30 prosent fra 1. oktober. Denne innføringen gjelder varer som gjennom det siste året har blitt tollbelagt, varene har en verdi på 250 milliarder dollar.

– I mange år har Kina (og en rekke andre land) misbrukt USA når det kommer til handel, tyveri av åndsverk, og mye mer. Vårt land har tapt hundrevis av milliarder dollar i året til Kina, uten en løsning i sikte, skriver Trump på Twitter.

– Dessverre har tidligere administrasjoner tillatt Kina å komme så langt foran på fri og rettferdig handel at det har blitt en stor byrde for amerikanske skattebetalere. Som president kan jeg ikke lenger tillate at dette skjer, fortsetter han.

Videre skriver Trump at Kina ikke burde innført tollsatsene landet varslet tidligere fredag.

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump

Flere artikler

  1. Varsler økte toller på kinesiske varer verdt 4.900 milliarder

  2. «Skrekkindeksen» skjøt opp: Kraftig fall på Wall Street

  3. Verste uke i år på Wall Street

  4. Annonsørinnhold

  5. Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte

  6. Trump: Kina vil tilbake til forhandlingsbordet