Norsk private equity-sjef tjente 30 millioner i fjor

De siste ti årene har EQT-sjefen Christian Sinding tjent nær en halv milliard gjennom investeringsselskapet Baggins. Det er imidlertid kun en femtedel av den mulige summen Sinding sitter på i EQT-aksjer dersom selskapet børsnoteres i september.

EQT-sjef Christian Otto Sinding poserer her for et bilde i EQTs hovedkvarter i Stockholm.
  • Audun Flatebakken
Publisert:

Siden januar har Christian Sinding (46) operert som administrerende direktør i EQT, som ble startet av Wallenberg-familien i Sverige i 1994. EQT er verdens syvende største oppkjøpsfond, ifølge Private Equity International. Selskapet er det nest største i Europa, bak britiske CVC Capital Partners.

Sinding har siden 2011 vært sjef for equity-avdelingen i fondet og han kom inn i selskapet i 2008.

Han eier 3,89 prosent av EQT, noe som gjør ham til femte største aksjonær, ifølge en gjennomgang gjort av den svenske næringslivsavisen Dagens Industri.

Av sine rivaler har han fått kallenavnet «The baby faced assassin», som følge av sitt killerinstinkt til å lande handler samt sin ungdommelige fremtreden, ifølge FT.

Som mange andre i oppkjøpsbransjen har Sinding valgt å etablere seg utenlands. Siden 2013 har han bodd i Sveits og han utvandret fra Norge i 2013.

Tjente 30 millioner kroner i fjor

Gjennom investeringsselskapet Baggins tjente oppkjøpstoppen i fjor 30 millioner kroner etter skatt. Det viser ferske tall fra Brønnøysundregistrene.

Fjorårsresultatet er betydelig ned fra året før, da han tjente over 80 millioner kroner etter skatt i selskapet.

Sinding har likevel nok til salt i grøten gjennom investeringene sine de siste par årene. I 2017 og 2018 har han til sammen sittet igjen med 110 millioner kroner etter skatt.

Siden 2010 har EQT-sjefen et samlet resultat etter skatt på 478 millioner kroner gjennom selskapet.

Inntektene i selskapet kommer fra avkastning på ulike verdipapirer:

«Avkastning på kapital består av netto gevinster ved realisasjon av verdipapirer, endring i realiserte gevinster på verdipapirer, utbytter eller renteinntekter fra verdipapirer», heter det i årsberetningen til selskapet som deler navn med hobbitfiguren Bilbo Baggins.

Etter fjorårets resultat tillot Sinding seg et utbytte på 15 millioner kroner.

Kan tjene stort på børsnotering

I et intervju med Financial Times i juni røpet Sinding deler av sin fremtidsvisjon for EQT.

Han kunne fortelle avisen at selskapet nå er i en prosess der de vurderer børsnotering.

– Vi er midt i den prosessen der vi vurderer hva som er best for oss. Da tenker vi på hvordan EQT skal se ut om 10-20-30 år. Denne prosessen er vi nok ikke ferdig med før etter sommeren, sa Sinding til Dagens Næringsliv i juni.

Sinding fortalte til DN at et annet alternativ var å la seg selge til større aktører som Goldman Sachs eller Dyal Capital, men at han «heller mot en notering».

Ifølge Dagens Industri kan ETQ verdsettes til over 70 milliarder svenske kroner, tilsvarende 64 milliarder norske. Ved en notering det bety at Sinding sitter på verdier til 2,5 milliarder kroner med sin eierandel på 3,89 prosent i oppkjøpsselskapet.

Verdiene Sinding sitter på gjennom sine aksjer i EQT er dermed betydelig større enn verdiene han sitter på i Baggins. I Baggins har en total bokført egenkapital på 279 millioner kroner.

I slutten av juni meldte den danske avisen Børsen at EQT ville børsnoteres i slutten av september, ifølge sine kilder. EQT har ikke bekreftet noteringen til avisen.

Sinding har ikke besvart E24s henvendelser.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. EQT-sjefen casher inn: Har ti milliarder i gevinster på to år

  2. EQT-sjefen selger Bygdøy-villa for 85 millioner kroner

  3. EQT-topper selger aksjer for 24 milliarder

  4. Oljefondet stemte mot gjenvalg av styreleder i EQT før omstridt milliardsalg

  5. Investorkjendiser kjøpte småposter i Autostore