Kongsberg Gruppen vil sende 2,75 mrd. til aksjonærene

Kongsberg Gruppen vil både betale et ekstraordinært utbytte og kjøper tilbake aksjer etter at selskapet solgte verdier for milliarder i USA. Samtidig varsler selskapet at sparemålet for Rolls-Royce-kjøpet fremskyndes.

Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen
Publisert:

Forsvars- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen slapp onsdag resultatene for fjerde kvartal og 2019.

De viser en rekordhøy ordreinngang, rekordtykk ordrebok og rekordhøy omsetning for 2019 under ett. Selskapet vokser både på egen kjøl innen maritim og forsvar, og som følge av at de i fjor vår formelt overtok eierskapet i Rolls-Royce Commercial Marine.

For fjerde kvartal er det også oppgang på nesten alle punkter. Det sammen med salget av Hydroid i USA bidrar nå til at det drysses milliardbeløp over aksjonærene – hvorav den norske staten får halvparten gjennom sitt eierskap.

Selskapets marginer er imidlertid lavere (justert for regnskapsreglene IFRS 16 som ble innført i fjor) og selskapet har jobbet hardt for å kutte kostnader og hente ut synergier fra milliardoppkjøpet av Rolls-Royce CM.

I fjor høst meldte selskapet at de så langt hadde fått til besparelser på 170 millioner kroner. Selskapet melder nå at de ligger foran skjema og at målet om besparelser på totalt 500 millioner kroner skal oppnås i år – det er to år før opprinnelig plan.

En del av arbeidet har gått på å nedbemanne overflødige stillinger i kjølvannet av Rolls-Royce-kjøpet. I september ble det kjent at 180 årsverk til skal bort. Samtidig ansetter konsernet folk andre steder.

I tredje kvartal ble det netto 14 færre ansatte i konsernet, som hadde totalt 10.793 ved utgangen av året.

– I 2019 sluttfører Kongsberg to strategiske oppkjøp som gjør oss til et betydelig større selskap og en mer komplett leverandør innen våre industrier. Vi har rekordhøy ordreinngang, leverer vekst i alle forretningsområder og har lansert nye systemer og produkter, sier konsernsjef Geir Håøy i en uttalelse.

Les også

Kongsberg Gruppen selger Hydroid for 3,2 mrd.

Les også

Bakgrunn fra forrige kvartalsrapport: Historisk tykk ordrebok i Kongsberg Gruppen

ÅPNER PENGESEKKEN: Finansdirektør Gyrid Skalleberg Ingerø i Kongsberg Gruppen har tidligere hintet om at aksjonærene skulle få mer. Nå skjer det.

Milliarddryss til aksjonærene

Kongsberg Gruppen har en utbyttepolitikk om å betale ut 40 til 50 prosent av resultat etter skatt i utbytte, men selskapet har ligget over 50 prosent helt siden 2013. De siste årene har man ligget nærmere 70 til 80 prosent.

Spørsmålet om utbytte er aktualisert etter at Kongsberg Gruppen nylig varslet at de selger Hydroid-virksomheten i USA for 3,2 milliarder kroner.

Kongsberg Gruppen betalte ut 450 millioner kroner i utbytte i 2018 og i 2019, tilsvarende 2,50 kroner per aksje.

varsler selskapet at det fortsatt vil utbetalte 2,50 kroner per aksje i 2020, men det kommer mer:

  • Styret i Kongsberg foreslår nemlig et ekstraordinært utbytte på 10 kroner per aksje, tilsvarende 1,8 milliarder kroner
  • i tillegg til at de foreslår et tilbakekjøpsprogram av egne aksjer på opp mot 500 millioner

Gitt at generalforsamlingen sier ja vil selskapet dermed returnere verdier for totalt 2,75 milliarder kroner, tilsvarende 10,1 prosent av konsernets markedsverdi per 11. februar.

Forslaget kommer er ifølge styret «basert på en totalvurdering av konsernets finansielle stilling» og avhenger av at Hydroid-salget går som planlagt.

I september åpnet selskapet døren for å komme med noen ekstra pengedryss til aksjonærene, enten i form av ekstraordinære utbytter eller tilbakekjøp av aksjer. En rekke store norske selskaper som DNB, Equinor og Telenor har gjennomført slike programmer.

Et ekstra utbytte kan komme godt med for aksjonærene som det siste halvannet året har hatt en berg- og dalbanetur med aksjen etter at selskapet sommeren 2018 annonserte oppkjøpet av Rolls-Royce Commercial Marine.

Fra et nivå på om lag 150 kroner falt aksjen ned mot 102 kroner i august i fjor, rundt tre måneder etter at oppkjøpet var gjennomført. Deretter har kursen steget kraftig utover høsten og opp til 150,6 kroner før onsdagens resultatfremleggelse.

Takket være denne oppgangen har aksjonærene de siste 12 månedene fått en avkastning på 29,6 prosent, eller 32,3 prosent medregnet utbytte – nesten tre ganger så mye som Hovedindeksens oppgang.

Vokser til sjøs og i forsvar

Kongsberg Gruppen består av flere divisjoner, der Kongsberg Digital er den yngste og minste divisjonen, men som også vokser kraftig.

Det er Kongsberg Maritime (inkludert Rolls-Royce Commercial Marine) og Kongsberg Defense som utgjør hoveddelen av konsernet.

Forsvarsvirksomheten vokste omsetningen med 6 prosent i fjerde kvartal, eller 30 prosent hvis man regner med oppkjøpet av AIM.

Ser man på den maritime delen så vokste Kongsberg Maritime med hele 21 prosent i fjerde kvartal og 18 prosent samlet sett for 2019, før man regner med Commercial Marine-oppkjøpet. Det skjer etter noen svært tøffe år i kjølvannet av oljebremsen.

«Veksten er blant annet drevet av god aktivitet i LNG- og ettermarkedet samt vekst innen området Sensors & Robotics», skriver Kongsberg.

– Vår maritime virksomhet styrker seg ytterligere i et marked hvor nybyggingsaktiviteten er på et historisk lavt nivå, samtidig som organisasjonen integrerer Commercial Marine og tar ut betydelige kostnadsbesparelser. Dette er jeg godt fornøyd med, sier Geir Håøy.

Venter vekst i 2020

Kongsberg Gruppen omsatte for totalt 24 milliarder i fjor og regner med at den rekordtykke ordreboken gir «grunnlag for fortsatt vekst i 2020». Konsernet venter mest vekst i forsvarsvirksomheten i år, men også «noe vekst i Kongsberg Maritime».

Veksten i Maritime vil skje «hovedsakelig i ettermarkeds- og undervannsaktiviteten», skriver selskapet og fortsetter:

«Flere deler av nybyggingsmarkedet er fortsatt utfordrende. Dette gir noe mer usikkerhet knyttet til ordreinngang for leveranser til nye fartøy», skriver Kongsberg.

Publisert:
Gå til e24.no