Dagen på Wall Street

Amerikanske oljeselskaper fikk juling på børs

Hardt pressede oljeprodusenter raste på Wall Street mandag, samtidig som oljeprisen stupte. – Dette kan vise seg å være et av de største sjokkene noensinne for oljebransjen, sier analytiker.

TYNGES: Veksten i skiferolje bidro sterkt til å gjøre USA til verdens største oljeprodusent. Nå står amerikansk skiferolje for fall, mener eksperter.

DAVID MCNEW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
 • Anders Nybakken Kvale
 • Eivind Bøe
Publisert:,

Amerikanske produsenter av skiferolje ser ut til å bli blant de største taperne i priskrigen satt i gang av Russland og Saudi-Arabia.

En rekke gjeldstyngede selskaper i bransjen var i finansiell trøbbel allerede før sjokkfallet i oljeprisen. Mange av aktørene som bidro til å gjøre USA verdens største oljeprodusent, kjemper nå for å overleve, skriver Wall Street Journal.

Selskapene sliter med å betale ned gjeld og vil trolig måtte redusere boringen og kutte antall jobber hvis prisene holder seg lave over tid, ifølge analytikere og bransjefolk. Og selv det behøver ikke å være nok for å unngå konkurser.

Historisk oljesjokk

Oljekartellet Opec, med Saudi-Arabia i spissen, og Russland kom ikke frem til en løsning da de fredag møttes for å diskutere kutt i oljeproduksjonen for å møte lavere etterspørsel på grunn av coronaviruset.

– Russlands harde «nei» til å gå videre med produksjonskutt fredag, kom ikke som noen overraskelse. Men de svært lave prisene fra Saudi-Arabia i markedene denne helgen gjorde virkelig det, sier oljeanalytiker Artem Abramov i Rystad Energy i en oppdatering.

En analyse fra Rystad Energy viser at den delen av bransjen som vil rammes først er oljebrønner i USA som er boret, men som ikke er sluttført. Disse brønnene er kun noen dollar unna å ikke være lønnsomme.

Rundt 80 prosent av de nevnte brønnene har en «break-even» på 25 dollar for den amerikanske lettoljen «West Texas Intermediate» (WTI), eller 30 dollar for nordsjøoljen brent.

– Hvis ingen blinker i denne tilbudskrigen, vil prisene måtte gå så lavt for å virkelig redusere produksjonen og få tilbud og etterspørsel tilbake i balanse, sier Abramov.

WTI ligger nå på 30,17 dollar i markedet, ned 27,31 prosent for dagen, mens nordsjøoljen er 33,24 dollar, ned 26,96 prosent.

– Dette kan vise seg å være et av de største sjokkene noensinne for oljebransjen, sier Abramov.

Raste på børs

– Samtidig vil tiltak for å begrense spredningen av coronaviruset bidra til hodepinen for produsentene som kjemper for markedsandeler. Og Opec har sagt tydelig ifra om at de ikke vil komme med redningen i årets andre kvartal, sier Abramov.

Konkursfrykt gjorde at aksjekursene fikk juling på en dramatisk dag i markedene. Slik gikk et knippe oljeprodusenter på Wall Street mandag:

 • Chesapeake Energy ned 27,68 prosent
 • Whiting Petroleum ned 39,85 prosent
 • Diamondback Energy ned 44,65 prosent
 • Parsley Energy ned 39,45 prosent
 • Occidental Petroleum ned 53,41 prosent
 • Også mer velfinansierte giganter som Exxon Mobil og Chevron var kraftig ned, henholdsvis 12,24 og 15,33 prosent

– Hvis det ikke blir en Opec+-avtale i siste minutt så er det mer eller mindre ikke noe annet utfall: Amerikansk skiferproduksjon må falle, skriver SEB-analytiker Bjarne Schieldrop i en oppdatering.

Han påpeker at man kan forvente at USA-produksjonen faller med 1–2 millioner fat per dag i en 12-månedersperiode.

– Akkurat når dette fallet begynner er vanskelig å forutse, men den amerikansk skiferbransjen har allerede blitt kjølt ned de siste 12 månedene og vokser nå kun marginalt. En kontraksjon vil dermed komme kjappere enn den gjorde i 2014/2015 da det typisk tok ni måneder fra prisfall til produksjonsfall.

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Skiferolje
 4. Oljeindustrien

Flere artikler

 1. Verste dag på Wall Street siden finanskrisen i 2008

 2. Rystad Energy: Amerikanske oljeprodusenter sparer milliarder på prissikring

 3. Betalt innhold

  Russland satser oljefondet i et skyhøyt spill

 4. Annonsørinnhold

 5. Rystad Energy: – Vi har ikke sett bunnen i oljeprisen ennå

 6. Wall Street-fall etter dystre jobbtall