Dagen på Wall Street

Amerikanske oljeselskaper fikk juling på børs

Hardt pressede oljeprodusenter raste på Wall Street mandag, samtidig som oljeprisen stupte. – Dette kan vise seg å være et av de største sjokkene noensinne for oljebransjen, sier analytiker.

TYNGES: Veksten i skiferolje bidro sterkt til å gjøre USA til verdens største oljeprodusent. Nå står amerikansk skiferolje for fall, mener eksperter.

DAVID MCNEW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
 • Anders Nybakken Kvale
 • Eivind Bøe
Publisert:

Amerikanske produsenter av skiferolje ser ut til å bli blant de største taperne i priskrigen satt i gang av Russland og Saudi-Arabia.

En rekke gjeldstyngede selskaper i bransjen var i finansiell trøbbel allerede før sjokkfallet i oljeprisen. Mange av aktørene som bidro til å gjøre USA verdens største oljeprodusent, kjemper nå for å overleve, skriver Wall Street Journal.

Selskapene sliter med å betale ned gjeld og vil trolig måtte redusere boringen og kutte antall jobber hvis prisene holder seg lave over tid, ifølge analytikere og bransjefolk. Og selv det behøver ikke å være nok for å unngå konkurser.

Historisk oljesjokk

Oljekartellet Opec, med Saudi-Arabia i spissen, og Russland kom ikke frem til en løsning da de fredag møttes for å diskutere kutt i oljeproduksjonen for å møte lavere etterspørsel på grunn av coronaviruset.

– Russlands harde «nei» til å gå videre med produksjonskutt fredag, kom ikke som noen overraskelse. Men de svært lave prisene fra Saudi-Arabia i markedene denne helgen gjorde virkelig det, sier oljeanalytiker Artem Abramov i Rystad Energy i en oppdatering.

En analyse fra Rystad Energy viser at den delen av bransjen som vil rammes først er oljebrønner i USA som er boret, men som ikke er sluttført. Disse brønnene er kun noen dollar unna å ikke være lønnsomme.

Rundt 80 prosent av de nevnte brønnene har en «break-even» på 25 dollar for den amerikanske lettoljen «West Texas Intermediate» (WTI), eller 30 dollar for nordsjøoljen brent.

– Hvis ingen blinker i denne tilbudskrigen, vil prisene måtte gå så lavt for å virkelig redusere produksjonen og få tilbud og etterspørsel tilbake i balanse, sier Abramov.

WTI ligger nå på 30,17 dollar i markedet, ned 27,31 prosent for dagen, mens nordsjøoljen er 33,24 dollar, ned 26,96 prosent.

– Dette kan vise seg å være et av de største sjokkene noensinne for oljebransjen, sier Abramov.

Raste på børs

– Samtidig vil tiltak for å begrense spredningen av coronaviruset bidra til hodepinen for produsentene som kjemper for markedsandeler. Og Opec har sagt tydelig ifra om at de ikke vil komme med redningen i årets andre kvartal, sier Abramov.

Konkursfrykt gjorde at aksjekursene fikk juling på en dramatisk dag i markedene. Slik gikk et knippe oljeprodusenter på Wall Street mandag:

 • Chesapeake Energy ned 27,68 prosent
 • Whiting Petroleum ned 39,85 prosent
 • Diamondback Energy ned 44,65 prosent
 • Parsley Energy ned 39,45 prosent
 • Occidental Petroleum ned 53,41 prosent
 • Også mer velfinansierte giganter som Exxon Mobil og Chevron var kraftig ned, henholdsvis 12,24 og 15,33 prosent

– Hvis det ikke blir en Opec+-avtale i siste minutt så er det mer eller mindre ikke noe annet utfall: Amerikansk skiferproduksjon må falle, skriver SEB-analytiker Bjarne Schieldrop i en oppdatering.

Han påpeker at man kan forvente at USA-produksjonen faller med 1–2 millioner fat per dag i en 12-månedersperiode.

– Akkurat når dette fallet begynner er vanskelig å forutse, men den amerikansk skiferbransjen har allerede blitt kjølt ned de siste 12 månedene og vokser nå kun marginalt. En kontraksjon vil dermed komme kjappere enn den gjorde i 2014/2015 da det typisk tok ni måneder fra prisfall til produksjonsfall.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Skiferolje
 4. Oljeindustrien

Flere artikler

 1. Verste dag på Wall Street siden finanskrisen i 2008

 2. Rystad Energy: Amerikanske oljeprodusenter sparer milliarder på prissikring

 3. Betalt innhold

  Russland satser oljefondet i et skyhøyt spill

 4. Annonsørinnhold

 5. Kraftig oppgang på Wall Street etter kriseuke

 6. Rød avslutning på en turbulent Wall Street-uke