Veddet mot Elon Musks Tesla: Spekulantene har tapt 220 milliarder i år

Mange har satset på kollaps i Tesla-aksjen i år, men nå kastes kortene i høy fart etter sviende tap på veddemålene.

Elon Musk har gått hardt ut mot shorterne av Tesla-aksjen og påpekt at de kommer til å «brenne seg». Det har han fått rett i. Musk har også gjort narr av shorterne med en rød satengshorts.
Teslas fremtid
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Elbilprodusenten Teslas elleville opptur på Wall Street vil ingen ende ta.

Aksjen falt i takt med det brede markedet da viruskrisen herjet som verst, men har siden skutt i været til den ene rekorden etter den andre.

Torsdag steg den Nasdaq-noterte aksjen nye 6,6 prosent. Dermed nådde Tesla, som i år har vært børsnotert i ti år, kurs-milepælen på 2.000 dollar.

Ved årsskiftet lå aksjen på i overkant av 418 dollar.

Markedsverdien til selskapet er nå på 373 milliarder dollar, eller nærmere 3.300 milliarder kroner. Det betyr at dersom Tesla var notert på S&P 500, så ville det vært det syvende mest verdifulle på den brede amerikanske børsindeksen med kun giganter som Apple, Amazon, Microsoft, Facebook, Alphabet og Johnson & Johnson foran seg.

Les også

Vedder mot dollar for første gang på to år: – Gode signaler som gir grønt lys til å shorte, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen

Mindre shorting

Aksjefesten har vært forferdelig for spekulantene som vedder mot aksjen, gjennom såkalt shortsalg.

Disse har nå tapt nær 25 milliarder dollar, eller rundt 220 milliarder kroner, på papiret siden årsskiftet, ifølge analysebyrået S3 Partners.

Veddemålene mot selskapet, shortinteressen, er nå på rett i underkant av 20 milliarder dollar, omtrent samme nivå som tidligere i sommer. Slik E24 tidligere har omtalt, så kan Tesla dermed bli det første selskapet i verden til å nå dette nivået.

Det krever imidlertid at ikke altfor mange av shorterne fortsetter å kaste kortene på grunn av de massive tapene.

Dette har skjedd i betydelig grad gjennom sommeren, men selve shortinteressen målt i dollar, som tar med prisen på aksjen, har holdt seg stabil ettersom aksjekursen har steget. Samlet er 10,6 millioner av Tesla-aksjene nå lånt ut til shortsalg, eller 7,15 prosent av aksjene i fri flyt, ned fra 16 millioner aksjer i starten av juni, ifølge S3 Partners. Ved årsskiftet var tallet 26 millioner aksjer.

Tidligere har Tesla blitt omtalt som «alle shortskvisers mor». En shortskvis er noe som skjer i aksjer som har en stor andel investorer som vedder på kursfall. Når slike aksjer plutselig stiger, faller verdien av disse investeringene, og dette kan føre til at shortselgerne enten ønsker eller blir tvunget til å kvitte seg med posisjonen.

Blant dem som i år har valgt å droppe veddemålet mot Tesla, er Steve «Big Short» Eisman, altså mannen som spådde finanskrisen. Han dekket inn posisjonen i februar etter å ha gått på en smell, men unngikk dermed større tap.

Les også

Giganten Valaris søker konkursbeskyttelse i USA

Aksjesplitt

Det er ventet at indekskomiteen i S&P Dow Jones Indices etter hvert vil inkludere Nasdaq-noterte Tesla i S&P 500, etter at selskapet nå har oppfylt kravet om å levere lønnsom drift i fire kvartaler på rad.

Nylig ble det også kjent at Tesla skal gjennomføre en såkalt fem-for-én aksjesplitt. Den trer i kraft 31. august.

En aksjesplitt gjøres generelt ved at selskapet splitter eksisterende aksjer inn i flere aksjer for å øke likviditeten i aksjene. Teoretisk sett betyr grepet at mindre investorer skal få råd til aksjen, men disse er ørsmå i forhold til store institusjoner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Teslas fremtid
  2. Shorthandel
  3. Tesla
  4. Wall Street

Flere artikler

  1. Rapport: Tesla kan bli først i verden med historisk short-milepæl

  2. Shortsmell i Tesla – taper over 20 mrd.

  3. Tesla-shortere tapte over 320 mrd. i 2020: – Største jeg har sett

  4. Shortselgere tapte 2.000 mrd. kroner i fjor - mange gir nå opp

  5. Har ventet i fem måneder på Teslas «short shorts»