Greenstat skal eie hydrogenanleggene som Nel leverer: Partneren tror Nel-aksjen kan ha nådd toppen for nå

Samarbeidspartner Greenstat henter penger for tredje gang på et halvår. De tror første hydrogenanlegg vil være på plass neste år. 

HYDROGENSATSING: Greenstat-sjef Vegard Frihammer sammen med Toyota sin kommende hydrogenlastebil. Frihammer anser tungtransport og maritim transport som bedre markeder enn hydrogendrevne personbiler.

Foto: Greenstat
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

Aksjen til hydrogenselskapet Nel har hatt en eventyrlig vekst på Oslo Børs i år.

Men med tanke på at børskursen i stor grad er tuftet på troen om fremtidige inntekter, er det opplagt at aksjen kan halveres på kort tid, skriver E24s børskommentator Johann Sundberg.

Vegard Frihammer er sjef i oppstartsselskapet Greenstat. De har signert en intensjonsavtale med Nel om å eie produksjonsanleggene (elektrolysørene) som Nel leverer.

Heller ikke han er sikker på hva som ligger i den siste tidens aksjebyks.

– Dette er et underanalysert marked, så det er veldig vanskelig å si om Nels prising er en topp. Kanskje er det en midlertidig topp, men hvis man ser på investeringene de har planlagt opp mot det kommende hydrogenmarkedet, så kan det også være at de plutselig tidobler investeringsrammen, sier han og fortsetter:

Les på E24+

Børskommentar: Det er opplagt at Nel-aksjen kan halveres på kort tid

– Jeg tror den kraftige oppgangen først og fremst har vært en ketchupeffekt etter å ha ligget under radaren, ikke at aksjen nødvendigvis er feilpriset.

Nel hadde onsdag en lite lystig dag på Oslo Børs. På det meste var aksjen ned 7,5 prosent - og endte til slutt ned 6,26 prosent til 8,535 kroner.

Hyppige emisjoner

Fem år gamle Greenstat er i disse dager i ferd med å fylle på med frisk kapital gjennom en emisjon med ramme på 2 til 6 millioner. To dager før tegningsperioden utløper, opplyser Frihammer at de har fått inn rundt 3 millioner.

Pengene skal gå både til generell sikring av likviditeten, men er også rettet mot en kommende satsing på lokal energi, basert på mindre vindkraftprosjekter samt større industrielle solcelleanlegg.

Dette er Greenstats tredje emisjon på bare seks måneder. Frihammer forteller at de kommer til å fortsette med hyppige emisjoner fremover.

Les på E24+

Historisk børsrekord for Nel: Så mye har Nel-toppene tjent på kursoppgangen

– Vi må sikre jevnlig påfyll av frisk kapital og dette passer for våre nærmere 400 investorer som vi vet at har penger tilgjengelig til ulikt tidspunkt.

Produksjonsanlegg neste år

Det siste halvåret har Greenstat gjennom de tre emisjonene hentet i overkant av 10 millioner kroner. Årets viktigste investorfrieri kommer imidlertid først etter sommeren.

– Vi har store planer til høsten som følge av at markedet utvikler seg hurtig. Til hydrogenvirksomheten må vi hente i alle fall 50 millioner til initiativ tilknyttet konkrete prosjekter der vi samarbeider med andre norske aktører om å få på plass større produksjonskapasitet og et nettverk for fylling av hydrogen, sier Vegard Frihammer.

TROR PÅ HYDROGEN: Vegard Frihammer (t.v.), Bjørn Simonsen i Nel (til høyre) og Uno-X Hydrogen-sjef Roger Hertzenberg på hydrogenkonferanse i California i fjor.

Foto: Greenstat

Mer konkret enn det kan han ikke være på nåværende tidspunkt, men han legger til at de neppe får på plass produksjonsanlegg for hydrogen allerede i år, men derimot i 2020.

Det mest nærliggende er at det første anlegget kommer i Glomfjord i Meløy kommune i Nordland, sier Frihammer.

Der er Greenstat på eiersiden i Glomfjord Hydrogen sammen med Nel, Meløy Energi og Meløy Næringsutvikling.

– Men det skjer mye mange steder i landet. De avhenger av hvor markedet kommer på plass og etterspør nok hydrogen til at man kan forsvare investeringen i produksjonskapasitet.

Noen må lede an

Greenstat-sjefen legger ikke skjul på at hydrogensatsingen er et langtidsprosjekt.

– Vi anerkjenner at det kommer til å ta tid å bygge opp en stor hydrogenindustri i Norge. De store prosjektene tror vi kommer først etter 2025, sier han.

Derfor vil mye inntil den tid handle om tålmodighet, om evnen til å hente frisk kapital og å holde kostnadene nede så de er i posisjon hvis og når det virkelig løsner.

– Det må investeres en del midler i Norge før det lønnsomme markedet kommer. Noen aktører må gå i front for å få det til å skje. Der er vi og Nel, blant annet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nel

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  De har tapt 18 millioner på fire år. Men investorene strømmer likevel til hydrogenselskapet.

 2. Betalt innhold

  Fem «ukjente» norske grønne selskaper du bør vite om

 3. Hydrogenselskapet Nel faller tungt på Børsen

 4. Annonsørinnhold

 5. Nel: Enorme muligheter for grønn hydrogen, utfordringen er å velge

 6. Betalt innhold

  Derfor må Nel hente penger igjen og igjen