Kvartalsrapporter

Stabile inntekter og kraftig økt lønnsomhet i Kongsberg Gruppen

Mens forsvarsvirksomheten går for full maskin opplever Kongsberg Maritime fortsatt et krevende marked preget av reiserestriksjoner og lite ny skipsbygging. Likevel leverer Kongsberg Gruppen stabile inntekter og en kraftig forbedring i lønnsomheten i andre kvartal.

. I mai 2020 vant Kongsberg Gruppen en kontrakt med BAE Systems om å levere opp til 150 fjernstyrte våpenstasjoner (som avbildet) av typen MCT-30 til det amerikanske marinekorpset.

Kongsberg Gruppen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi er forberedt på at den ekstraordinære situasjonen med covid-19 og oljeprisfall vil påvirke oss i lang tid fremover. Jeg er likevel trygg på at Kongsberg Gruppen er godt rustet til å møte utfordringer og at organisasjonen er i stand til å tilpasse seg skiftende omgivelser, sier konsernsjef Geir Håøy i en uttalelse.

Onsdag slapp forsvars- og teknologikonsernet sine resultater for andre kvartal. Med sine rundt 11.000 ansatte fordelt over kontorer verden rundt har selskapet hatt en krevende vår, men klarer likevel å levere tall som indikerer en god utvikling på flere områder.

Kongsberg har måttet håndtere reiserestriksjoner som har hindret personell fra å reise rundt til kunder, verft og anlegg, samtidig som pandemien og oljeprisfallet har ført til at viktige kunder innen oljenæringen og skipsfart har kuttet kraftig i investeringene sine.

Konsernet omsatte i andre kvartal for 5,98 milliarder, marginalt ned fra 6,01 milliarder på samme tid i fjor – som også var det første kvartalet der «nyinnkjøpte» Rolls-Royce Commercial Marine var en del av regnskapet.

Omsetningen i første halvår endte på 12,66 milliarder kroner, mot 9,47 milliarder på samme tid i fjor, men da hadde man altså ikke Rolls-Royce med i første kvartal.

Kongsberg fikk inn ordre for 6,07 milliarder i andre kvartal, ned fra 9,30 milliarder på samme tid i fjor. Ordreinngangen siden nyttår er dermed oppe i 12,88 milliarder, omtrent samme nivå som fjoråret.

Selv om omsetningen i konsernet endte flatt i kvartalet, så kan man vise til en kraftig forbedring i driftsresultatet.

Brutto driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) økte fra 443 til 772 millioner kroner, mot andre kvartal i fjor. I første halvår var økningen fra 824 millioner til 1,42 milliarder.

Brutto driftsmargin økte fra 7,4 til 12,9 prosent i kvartalet.

De bedrede resultatene skyldes ifølge selskapet en sterk kostnadsdisiplin, innsats fra alle ansatte, god gjennomføring av luftvernkontrakter og lavere fusjonskostnader.

PS! Tallene er justert for salget av Kongsberg Hydroid som ble solgt til amerikanske Huntingon Ingalls Industrien tidligere i år der Kongsberg fikk inn 3,6 milliarder i første kvartal.

Les også

Kongsberg Gruppen gjenopptar rekruttering: Trenger 100 software-eksperter

Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen

Marius Lorentzen / E24

Smekkfull pengebinge

Kongsberg Gruppen har så langt ikke villet gi noen konkrete tall på hvordan året vil ende og skriver i rapporten av det «fortsatt er utfordrende å være konkret på de økonomiske konsekvensene» av corona. Det er likevel tegn til at selskapet vil kunne levere vekst i år.

Ser man på ordrereserven så ligger den på 32,94 milliarder kroner, omtrent på det samme rekordhøye nivået den har ligget på siden i fjor høst.

10,54 milliarder av ordreboken skal leveres i år. Dermed ligger omsetningen i år an til å ende på 23,20 milliarder mot fjorårets omsetning på 23,25 milliarder.

Ordreboken inkluderer imidlertid ikke inntekter fra ettermarked (service og andre tjenester) eller rammeavtaler, slik at omsetningen i 2020 trolig vil øke og konsernet vil dermed kunne ende med å øke omsetningen i år.

Kassen til Kongsberg Gruppen er for øvrig smekk full av penger.

Selskapet har 3,5 milliarder i rentebærende gjeld, men hele 8,61 milliarder kroner i kontantbeholdning. Det er opp fra kontantbeholdningen på 4,5 milliarder for ett år siden.

Det meste av økningen kommer fra salget av Hydroid i år der det har kommet inn 3,6 milliarder, samtidig som det også skal betales 650 millioner i skatt på salget senere i år.

Egentlig skulle selskapet sende 2,75 milliarder kroner i en «utbyttepakke» med flere elementer i år, men deler av utbyttet er utsatt grunnet corona.

Selskapet valgte å beholde det ordinære utbyttet på 2,50 kroner per aksje (samme som i 2019) som tilsvarer en utbetaling på 450 millioner, men man valgte å utsette det ekstraordinære utbyttet på 10 kroner aksjen, tilsvarende 1,8 milliarder.

Tilbakekjøpsprogrammet av aksjer på 500 millioner kroner har også blitt satt på vent.

Hvis det ekstraordinære utbyttet og tilbakekjøpet av aksjer hadde blitt gjennomført, og man regner med skatten på Hydroid-salget, ville kontantbeholdningen endt på 5,7 milliarder.

Den smekkfulle pengebingen ble et tema da analytikerne stilte spørsmål under kvartalspresentasjonen:

– Styret diskuterer dette og vi vil komme tilbake med en oppdatering om utbytte i forbindelse med fremleggelsen av resultatene for tredje kvartal, sa finansdirektør Gyrid Skalleberg Ingerø under presentasjonen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kvartalsrapporter
  2. Aksjelive
  3. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Kongsberg Gruppen har hentet tilbake 500 permitterte: Advarer mot å tro at corona er over

  2. Kongsberg Gruppen åpner pengesekken igjen: Sender to mrd. til aksjonærene

  3. Kongsberg Gruppen øker resultatene i fjerde kvartal: Varsler nytt ekstrautbytte

  4. Kværner stanset fallet i ordrereserven

  5. Milliardunderskudd for Kongsberg Automotive