Norwegian selger aksjene i Bank Norwegian

Flyselskapet Norwegian vil selge alle aksjene sine i Bank Norwegian for 2,2 milliarder kroner.

SELGER BANKAKSJER: Norwegian har vært storeier i Bank Norwegian. Nå selger flyselskapet alle sine aksjer i banken i to runder.
Publisert:

Det skriver flyselskapet i en melding.

Bank Norwegian eies av selskapet Norwegian Finans Holding. Etter nyheten om salget stiger selskapets aksje over 15 prosent på børsen til rundt 68 kroner, som tilsvarer kjøpsprisen.

Kjøperen av aksjene er Cidron Xingu Limited, et selskap som kontrolleres av private equity-selskapet Nordic Capital Fund, og det finske finanskonsernet Sampo.

De to kjøperne vil sikre seg til sammen 17,47 prosent av aksjene i Norwegian Finans Holding for 2,218 milliarder kroner.

Sampo og Nordic Capital blir dermed de største aksjonærene i banken, som ble etablert i 2007 og har 1,6 millioner kunder og 84 ansatte.

Salget skal gjennomføres i to runder, en hvor Norwegian selger rundt 18,6 millioner aksjer og en hvor selskapet selger drøye 14 millioner aksjer i Norwegian Finans Holding.

Tror på vekst

Nordic Capital og Sampo skriver i en pressemelding at de ser på Norwegian Finans Holding som et interessant selskap med sterkt vekstpotensial. De to selskapene trekker frem at de har «stor sektorkompetanse innen finansielle tjenester.»

– Vi ser frem til å bli engasjerte aksjonærer og støtte selskapet til å bli en ledende paneuropeisk finansinstitusjon, sammen med Norwegian Air Shuttle og deres kundelojalitetsprogram Norwegian Reward, sier Christian Frick, partner og sjef for finansielle tjenester i Nordic Capital Advisors.

Bank Norwegians eierselskap Norwegian Finans Holding ble børsnotert i 2016 og hadde en børsverdi på 11 milliarder kroner da Oslo Børs stengte fredag.

Norwegian må løse gjeldsfloke

Norwegians salg av bankaksjene kommer samtidig som selskapet jobber med å finne en løsning på sitt store gjeldsforfall senere i høst.

I desember forfaller et obligasjonslån på 250 millioner euro (om lag 2,5 milliarder kroner), som flere aktører i finansmarkedet har stilt seg spørrende til om flyselskapet vil klare å refinansiere i et krevende marked.
I juli skisserte konstituert Norwegian-sjef Geir Karlsen flere alternativer for selskapet, og salg av bankaksjene var ett av dem.
– Verdien av vår post i Bank Norwegian er på rundt to milliarder kroner. Vi trenger ikke nødvendigvis å eie bankaksjene. Vi er fortsatt positive til utsiktene til banken, men det er en kilde til likviditet, sa Karlsen under presentasjonen på Aker Brygge i juli.

Ettersom aksjesalget ikke gir mer enn 934 millioner i kontanter inn i kassen, er det ikke klart om selskapet vil ha nok til å refinansiere lånet.
Blant de andre alternativene som kan sikre refinansieringen er en forbedring av driftsresultatene, økt kapasitet av kredittkortkjøpere, et nytt samarbeid om flyeierskap (joint venture), salg av fly eller salg av slot'er (avgangstider på flyplasser).

Får inn 934 millioner

Selv om Norwegian selger aksjene sine for 2,218 milliarder kroner vil ikke selskapet få inn mer enn 934 millioner kroner kontant. Det er fordi selskapet har belånt aksjene med om lag 1,28 milliarder kroner gjennom et verdipapirlån.

Salget vil forøvrig gi Norwegian en gevinst i egenkapitalen på 196 millioner kroner, basert på prisen aksjene selges for sammenlignet med det aksjene var bokført til i Norwegians regnskap for andre kvartal.

– Salget av Norwegian Finans Holding-aksjene er en del av Norwegians strategi om å styrke vår kjernevirksomhet innen drift av flyselskapet og fokusere på omstilling fra vekst til lønnsomhet, sier fungerende konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian.

– Samarbeidet mellom flyselskapet og banken har vært en stor suksess i Norden i mange år og vil fortsette uten at flyselskapet eier noen aksjer i Norwegian Finans Holding, sier Karlsen.

Dermed fortsetter Norwegian samarbeidet med Bank Norwegian om kundelojalitetsprogrammet Norwegian Reward.

Les mer (+): Klokken tikker: Fem måter Norwegian kan løse milliardfloken

Les på E24+

Klokken tikker: Fem måter Norwegian kan løse milliardfloken

Selger i flere omganger

Norwegian skal selge aksjene i flere omganger. Mandag har selskapet solgt 18,6 millioner aksjer, noe som tilsvarer 9,97 prosent av Norwegian Finans Holding.

Prisen er 68 kroner per aksje, som er 15,4 prosent over fredagens kurs ved børsens stengning.

Disse aksjene skal fordeles på Nordic Capital og Sampo, og flyselskapet Norwegian beholder drøye 14 millioner aksjer eller 7,5 prosent av Norwegian Finans Holding etter den første runden med aksjesalg.

Norwegian har planer om å selge disse gjenværende 14 millioner aksjene i en andre omgang av handelen, gitt at transaksjonene blir godkjent av Finanstilsynet.

Vil eie 17,47 prosent

Når alle transaksjoner er gjort, vil Nordic Capital eie 11,14 prosent av Norwegian Finans Holding og Sampo vil eie 6,33 prosent av Norwegian Finans Holding.

Samtidig vil Norwegian ikke lenger eie noe i Norwegian Finans Holding, og dermed er flyselskapet ute av Bank Norwegian.

Norwegian vil få inn 934 millioner kroner på salgene, fordelt på 533 millioner kroner for det første aksjesalget av 18,9 millioner aksjer, og 401 millioner kroner for det påfølgende salget av 14 millioner aksjer.

Arctic Securities, Danske Banks norske avdeling og DNB Markets har vært rådgivere for Norwegian, mens advokatfirmaet BAHR har vært juridisk rådgiver.

Publisert:

Her kan du lese mer om