Tradere kan ha tjent milliarder på veddemål om Trump-meldinger

Visste de hva presidenten skulle si før han sa det? Spørsmålet kommer fra det amerikanske magasinet Vanity Fair.

SAUL LOEB / AFP
 • Eivind Bøe
Publisert:,

Folk som handler på børs har tjent store summer på å satse penger i forkant av uttalelser fra USAs president Donald Trump.

Har de bare vært heldige eller har flere av dem sittet på innsideinformasjon? Det spørsmålet stiller Vanity Fair i en omdiskutert artikkel.

– Det skjer definitivt noe «hanky-panky» som rammer verdens finansmarkeder. Dette er bunnløst, sier en trader som skal ha lang fartstid ved børsen Chicago Mercantile Exchange (CME), ifølge magasinet.

Flere ved CME-børsen ser angivelig på de gigantiske veddemålene med en økende blanding av sjokk og ærefrykt.

Store svingninger forekommer ofte i aksjemarkedet, men det spesielle skal være presisjonen og tidspunktet ved enkelte handler, og de store summene folk har tjent på disse handlene.

Ber om etterforskning

Fem store handler blir trukket frem, deriblant én handel i forbindelse med G20-toppmøtet i Japan i sommer. En eller flere tradere tjente angivelig milliarder i futuresmarkedet på et veddemål inngått 28. juni.

Det er snakk om et kjøp av hele 420.000 «S&P e-mini»-kontrakter, som handles elektronisk i futuresmarkedet. Kjøpet skal ha utgjort 40 prosent av det totale handelsvolumet og blitt gjennomført like før stengetid.

Trump meldte dagen etter - altså 29. juni - at handelssamtalene med Kina var tilbake på sporet. Markedet jublet for uttalelsen, børsene steg og gevinsten på det aktuelle veddemålet skal ha vært nær 17 milliarder kroner.

Saken fører til sterke reaksjoner på sosiale medier. «Slående», «innsidehandel» og «markedsmanipulasjon» er blant ordene som dukker opp.

Demokratene Ted Lieu og Kathleen Rice ved Representantenes hus har på oppfordring bedt om en etterforskning av tidspunktet rundt handlene.

Skeptiske eksperter

En talsperson fra CME avfeier saken med å si at handlene ikke kom fra én enkelt kilde og ikke var noen bekymring.

Det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission (SEC) ville ikke kommentere saken, mens Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ikke har uttalt seg.

Påstandene om at traderne sitter på innsideinformasjon har vekket kritiske røster. Bransjeeksperter peker blant annet på at det ikke blir lagt frem bevis.

Ekspertene mener det å tilskrive skumle hensikter til et knippe store og lønnsomme handler, overser hvor vanlig slike store handler er i futuresmarkedet.

Og med tanke på hvor ofte folk som Donald Trump setter aksjer i sving, vil de som ser etter mistenksom timing garantert finne det, skriver Bloomberg.

Sjefstrateg Michael O’Rourke ved JonesTrading mener saken kan være av mer politisk karakter.

– Millioner av futureskontrakter handles hver dag, jeg føler det er svært vanskelig å lage en kobling. For meg virker denne saken å handle mer om nasjonens følelser angående presidenten, sier O’Rourke til nyhetsbyrået.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Børsprofil: Aker BPs suksess på norsk sokkel har sine begrensninger

 2. Betalt innhold

  Kort forklart: Tre ting å tenke over før XXLs reparasjonsemisjon

 3. Betalt innhold

  Treningskjempen verdsettes til milliarder: Din guide til Sats' «frierbrev» før børsnoteringen

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Bloomberg-kommentar: En omvendt krypto-skeptikers bekjennelser – bitcoin er bedre enn gull

 6. Betalt innhold

  Dette er x-faktorene på Oslo Børs før resultatsesongen