Nedskrivninger tynger Dof – tapte 2,13 milliarder

Offshorerederiet bokfører store tap i tredje kvartal, til tross for bedring i driften.

Håvard Otneim DOF
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Dof kan vise til bedring i resultatene fra den underliggende driften i tredje kvartal, men en stor nedskrivning og negative finansposter bidrar til et stort underskudd.

Resultatet etter skatt ble på minus 2,13 milliarder kroner i kvartalet, mot et underskudd på 269 millioner i tilsvarende periode i fjor, skriver rederiet i kvartalsrapporten.

I kvartalet tok Dof nedskrivninger på 733 millioner kroner, i tillegg til at urealiserte tap på valuta og finansielle instrumenter på 967 millioner ble bokført.

Den gjeldstyngede offshorebransjen sliter fortsatt tungt i kjølvannet av oljekrisen, og Dof er i omfattende gjeldsforhandlinger for å finne en løsning på sine finansielle problemer.

Les også

Investorduo har tjent millioner på Børsens mest pressede offshorerederier

Bedre drift, men tøft marked

Lenger opp i regnskapet steg imidlertid inntektene til 1,8 milliarder fra 1,5 milliarder kroner i perioden, mens det underliggende driftsresultatet (EBITDA) økte til 461 fra 407 millioner kroner.

Dof har en flåte på 67 skip, og melder at utnyttelse og inntjening har gått opp for ankerhåndteringsskip (AHTS) plattform forsyningsskip (PSV).

Ved utgangen av september var ordreboken på 20 milliarder kroner.

Markedene er likevel fortsatt vanskelige, ifølge rederiet, som spesielt peker på AHTS-segmentet og subsea-flåten.

I offshoremarkedene i Nordsjøen har utnyttelsen steget sammenlignet med i fjor, men selskapet venter at markedene for ankerhåndteringsskip og plattform forsyningsskip vil svekkes gjennom vintersesongen.

Samtidig venter Dof et svakt marked i Brasil det neste året. Selskapet venter også reduserte rater og utnyttelse for subsea-flåten i vinter etter at inntjeningen var bedre i tredje kvartal.

Les også

Skorstad-kompanjong kaster seg inn i veddemål mot kriserederi

Gjeldsforhandlinger

Gjeldsforhandlingene inkluderer banker, obligasjonseiere og hovedaksjonærer etter at rederiet fikk problemer med refinansiering av gjelden.

Dof har fått en midlertidig betalingsutsettelse som gjelder til andre halvdel av desember.

I kvartalsrapporten skriver Dof at fremgangen i forhandlingene er bra, men at det ikke kan gis noen garantier for at en finansiell løsning er på plass innen utgangen av året.

Selskapet hadde en netto rentebærende gjeld på 17,6 milliarder kroner ved utgangen av september, opp fra 16,7 milliarder et år tidligere.

Les kvartalsrapporten til Dof her
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. DOF
  2. Aksjelive

Flere artikler

  1. Dof tapte 389 millioner kroner i tredje kvartal

  2. Kriserammet offshorerederi tapte over en halv milliard

  3. Ny smell for kriserammede Dof – tapte 675 millioner i andre kvartal

  4. Dof Subsea tildelt fire nye kontrakter av Petrobas

  5. Dof barberte verdier for 3,7 milliarder i fjor