Kraftig resultatfall for Oslo Børs-selskapene: – Mange som sliter

Coronakrisen og lave oljepriser setter fortsatt dype spor i inntjeningen på Oslo Børs. Analytikerne tror imidlertid på et kraftig comeback neste år.

Publisert:

Etter en frisk start på rapportsesongen har det tikket inn flere svake kvartalsrapporter de siste ukene, ifølge porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand.

– Nå har det vært en gode del svakere de siste to ukene. Det har vært mer slik vi regnet med da vi kikket på økonomien. Her er det mange som sliter, sier han til E24.

– Vi har fått en del store europeiske banker som sliter. Oljerelaterte bransjer sliter. Samlet sett er det et lite overskudd i Norge i kvartalet.

Forvalteren har gått gjennom resultatutviklingen etter at de fleste større selskapene har vært i ilden med sine tall for andre kvartal.

Les på E24+

Ekspertenes råd: Så mye risiko bør du ta i aksjemarkedet

AKSJEEKSPERT: Hans Thrane Nielsen, senior porteføljeforvalter av norske aksjer i Storebrand.

Kraftig resultatfall

Fasiten viser at coronakrisen og lave olje- og gasspriser fortsatt preger regnskapene.

Oslo Børs- selskapene karret seg i pluss – men bare så vidt.

  • Ifølge forvalterens tall var selskapenes samlede resultat etter skatt på 2,9 milliarder i de tre månedene, av en omsetning på 276 milliarder kroner.
  • Analytikerne hadde på forhånd ventet en høyere omsetning på 301 milliarder kroner og et resultat etter skatt på 7,3 milliarder kroner.
  • Ifølge tall fra Bloomberg anslår analytikerne nå et fall i resultat per aksje på 98 prosent for selskapene som inngår i hovedindeksen på Oslo Børs, sammenlignet med andre kvartal i fjor.

Spår kraftig comeback i 2021

Analytikerkorpset spår at 2020 blir det verste året for inntjeningen på Oslo Børs siden finanskrisen, med et resultatfall på 35 prosent, ifølge investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

– Det ser ganske ille ut i år, sier han.

Optimismen om hvordan det skal gå i 2021 er imidlertid høy. Ifølge Næss tilsier analytikerprognosene en vekst i selskapenes inntjening på 55 prosent.

– Forventningene er høye for 2021. Det er mye som skal klaffe for at de tallene skal slå til, sier han.

Investesteringsdirektør  Robert Næss i Nordea følger tett med på verdens børser.

Oljesmell og Gjensidige-jubel

De lave olje- og gassprisene preget resultatrapporten til det største selskapet Equinor. Mange leverandørselskaper er også hardt rammet.

Nielsens sammenstilling viser at Subsea 7 var den største skuffelsen etter at oljeleverandøren skrev ned verdiene med over syv milliarder kroner, men også seismikkselskapene PGS og TGS leverte tall under analytikernes forventning.

Forvalteren ser likevel et mulig første lyspunkt. Han peker på forrige ukes tall fra det amerikanske energidepartementet, som viser at oljeproduksjonen falt med hele to millioner fat per dag i mai.

– Når vi stopper et år med oljeinvesteringer, det blir ingenting som skjer i år, så ødelegger det tilbudet. Hvordan det ser ut i 2023 er jeg spent på. Det er det første lille dryppet om at noe skjer på tilbudssiden utenom Opecs kvoter.

Les også

Pengene rant ut av oljegigantene i andre kvartal: Historisk underskudd for Exxon

I den andre enden av skalaen er Gjensidige som la frem et rekordresultat. Nielsen peker på at forsikringskjempen slo forventningene, selv om analytikerne hadde oppjustert sine prognoser i forkant av tallslippet.

– De leverte fantastiske tall på underliggende drift. Det vil jeg si var den beste rapporten. De gjør mye fornuftig på forsikringsdriften sin, sier han.

Les også

Gjensidige-sjefen vil åpne utbyttekranen igjen: – Veldig viktig for oss

Rentefall løfter børsene

På Oslo Børs har aksjekursene steget kraftig fra bunnen og videre gjennom sommeren.

Nielsen mener renter og virusutvikling blir viktig for børsutviklingen fremover.

Sentralbankene har kommet markedet til unnsetning med kraftige rentekutt i krisen, noe som har fått mye av æren for at aksjekursene kom raskt tilbake.

– Vi er priset for fortsatt lave renter. Så lenge de lange rentene holder seg ekstremt lavt tror jeg det er greit. Aksjemarkedet virker fornuftig priset gitt det lave rentenivået, sier Nielsen

– Covid-19 vokser fortsatt globalt. Hvis det er slik at flere industriland må stenge ned mer igjen, så spøker det for 2021-inntjeningen. Det så greit ut for to måneder siden, nå er jeg ikke like sikker på om det ser greit ut, sier han.

Publisert: