Ukraina-krigen

Ferske lister fra Oljefondet: Disse russiske aksjene skal bort

Oljefondet jobber med å lage en plan for å kvitte seg med russiske aksjer. Ferske lister viser at fondet eide 27,4 milliarder kroner i russiske aksjer ved nyttår, og at Gazprom var den største posten.

Oljefondets leder, Nicolai Tangen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljefondet har offentliggjort den årlige oversikten over alle sine aksjeposter, med fasiten på hvor mye fondet eide ved nyttår i russiske selskaper som Gazprom, Sberbank og Lukoil.

Det var knyttet særlig spenning til de russiske aksjene fordi fondet har fått beskjed om å selge dem etter Russlands invasjon av Ukraina. De russiske aksjepostene hadde en samlet verdi på 27,4 milliarder kroner ved nyttår.

Russiske aksjer har falt mye i verdi etter landets invasjon av Ukraina. Moskvabørsen har de siste dagene holdt stengt.

Dette var Oljefondets største russiske aksjeposter ved nyttår:

 • Fondets største russiske investering var i Gazprom, en post som var verdt 8,2 milliarder kroner ved nyttår. Ett år tidligere satt fondet på Gazprom-aksjer for drøye fire milliarder kroner. Fondet eide 0,86 prosent av dette selskapet ved nyttår, mens andelen var på 0,69 prosent ett år før
 • Den nest største russiske aksjeposten er i Sberbank, hvor fondet hadde plassert seks milliarder kroner ved nyttår, omtrent det samme som ett år tidligere
 • Oljefondet hadde også 3,9 milliarder kroner i Lukoil ved nyttår, fra 3,7 milliarder kroner ett år tidligere
Les på E24+

Robert Næss: Nordmenn kan tape 100 prosent av Russland-investeringer

Fryser investeringene

I helgen varslet regjeringen at fondet skulle fryse sine russiske investeringer og starte prosessen med å kvitte seg med aksjene.

Mandag fulgte Finansdepartementet opp regjeringens avgjørelse med et brev til Norges Bank hvor det ba om å få en plan for nedsalget i Russland. Planen skal leveres senest 15. mars.

KLP og Storebrand gjør lignende grep og skal kvitte seg med russiske aksjer. Enkelte USA-delstaters pensjonsfond har også varslet at de planlegger å kvitte seg med russiske aksjer, det sveitsiske fondet Publica likeså.

Les også

Usikker på effekten av dramatiske sanksjoner: – I ferd med å tippe

Vanskelig å få solgt

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sa i helgen til E24 at han tviler på at det er mulig for Oljefondet å få solgt aksjene sine nå. Ifølge Reuters vil Russland inntil videre nekte utlendinger å selge sine eiendeler.

Hvis Oljefondet får solgt aksjene sine nå, så kan det bli et skikkelig billigsalg. Etter invasjonen i forrige uke stupte russiske aksjeverdier, og siden har de svinget mye. Men fortsatt er russiske aksjer kraftig ned så langt i år.

Analytikere tror heller ikke oljeselskaper som nå vil forlate Russland kommer til å få noe særlig for eiendelene. Equinor skal ut av flere russiske olje- og gassfelt, og BP skal selge sin andel på nær 20 prosent i russiske Rosneft.

I tabellen under kan du søke i alle fondets aksjer, som totalt utgjør 8.878 milliarder kroner fordelt på 9.338 selskaper. Fondets totale verdi var ved nyttår på 12.340 milliarder kroner.

Les også

Sjeføkonom: Oljefondets verdier i Russland kan være tapt

Les også

Equinor kan tape milliarder på russisk exit: – Ingen som tror at de vil få noe penger for det

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ukraina-krigen
 2. Oljepenger
 3. Oljefondet
 4. Russland
 5. Rosneft
 6. Norges Bank
 7. Storebrand

Flere artikler

 1. Kraftig fall for Oljefondets russiske aksjer

 2. Russiske Lukoil ber om stans i krigen mot Ukraina

 3. Oljefondet kan ikke selge de russiske aksjene nå

 4. Sjeføkonom tviler på at Oljefondet får solgt russiske aksjer: – For sent

 5. Satt med 1,2 milliarder i russiske aksjer før krakk: – Dypt bekymret over eskaleringen av den militære konflikten