Europa-aksjer falt ned i «bear market»
Mandagen startet med kraftig fall i Europa. Det ble nesten 2 prosent nedgang på Frankfurt-børsen som nå har falt over 20 prosent fra toppen.
På de viktigste børsene i Europa starter uken stort sett med fall etter meldinger om mulig handelsforbud mot russisk olje, og påfølgende energiprisbyks.
Slik endte mandagen:
- DAX i Frankfurt falt 1,96 prosent
- FTSE100 i London falt 0,4 prosent
- CAC40 i Paris falt 1,31 prosent
- IBEX35 i Madrid falt 0,74 prosent
- FTSEMIB i Milano falt 1,36 prosent
På de nordiske børsene ble det nedgang hos alle unntatt i København.
Samleindeksen Stoxx 600, som samler 600 av de største selskapene i Europa, falt 0,95 prosent mandag.
Euro Stoxx 50 er en annen sentral, europeisk samleindeks. Den er laget for å representere de 50 største selskapene i Eurosonen.
Mandag falt indeksen med 1,2 prosent.
Både denne indeksen og Dax-indeksen i Frankfurt har med dagens nedgang falt over 20 prosent fra toppen, skriver Bloomberg. Man kan da si at de har gått inn i et «bear market», det motsatte av «bull market».
Nedgang på Wall Street etter oljeprishopp
Oljepris noe tilbake fra toppen
Oljeprisen har i ettermiddag falt noe tilbake fra toppen natt til mandag. I skrivende stund koster nordsjøolje (brent spot) 122,8 dollar fatet, opp rundt 4 prosent for dagen.
Olje- og gassprisene har skutt opp siden krigen i Ukraina startet, og steg ytterligere mandag. Oljeprisen har i løpet av natten vært innom nivåer som ikke har blitt sett siden finanskrisen i 2008.
De europeiske gassprisene nådde i løpet av morgenen rekordhøye nivåer på over 300 euro per megawattime. Til sammenligning lå prisen på 75 euro i midten av februar.
Utviklingen kommer etter at USAs utenriksminister Antony Blinken bekreftet søndag at landet er i diskusjoner om et mulig handelsforbud mot russisk olje med allierte i Europa.
Kraftig oljeprishopp – prisen bikket 130 dollar fatet i natt
Høyere energipriser, mindre kjøpekraft
De økte olje- og gassprisene er ett av to momenter som særlig preger de europeiske markedene nå, ifølge sjefanalytiker Thomas Eitzen i SEB.
– De viktigste poengene mine er at energiprisene er enda høyere nå enn de var på fredag, og man frykter i enda større grad at alt i Russland tapt, sier han til E24.
Høye energipriser vil gi dårligere kjøpekraft i Europa, som også bidrar til å tynge den økonomiske veksten generelt påpeker Eitzen. Dette påvirker europeiske aksjemarkeder negativ, som er mindre eksponert mot olje- og energi enn Norge.
Bekymringen for at man ikke skal få ut verdier fra Russland i det hele tatt har samtidig økt, dersom russerne svarer på sanksjoner ved å beslaglegge fysiske ting som befinner seg i landet.
– Det krymper nærmere og nærmere at eksproprierer ting, at Putin svarer med samme mynt, sier Eitzen.
Han peker spesielt på finanssektoren og banker. Disse har ofte egenkapital på kun fem prosent, og kan være utsatt dersom de selv eller kundene de har lånt ut til plutselig skulle fullstendig miste verdier i Russland, mener SEB-analytikeren.
Equinor kraftig opp etter oljeprishopp
– Verden er uforberedt
DNB Markets understreker at russisk olje står for en liten del av USAs oljeimport og forbruk, siden landet produserer så mye selv. Men:
– Blinken sa at han var i «veldig aktive diskusjoner» med europeiske partnere om en koordinert embargo. Dersom det skjer, altså at også europeiske land stopper kjøp av russisk olje, vil det ha betydelig mer å si, ettersom Europa står for en mye større del av Russlands oljeeksport, skriver meglerhuset i en morgenrapport.
Gassprisen skyter opp 50 prosent til tidenes høyeste nivå
– Verden er veldig uforberedt på dette sjokket, sier sjef for markedsstrategi, Robert Rennie, ved australske Westpac til Financial Times.
Rennie sier at det er uklart om et eventuelt amerikansk forbud bare ville dekke olje eller all russisk energiimport. Sistnevnte vil ha en «katastrofal innvirkning» på energiprisene mener strategen, ifølge FT.