Wall Street snudde til pluss etter kraftig fall

De amerikanske aksjemarkedene henter seg inn etter en tung start på handelsdagen. Nasdaq, som på et tidspunkt var ned over 4,5 prosent, snudde til oppgang på 0,63 prosent.

Publisert:

Mandag har det vært store bevegelser på de amerikanske børsene.

Alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street hentet seg inn etter kraftige fall.

Slik ser det ut ved stenging:

  • Dow Jones er opp 0,30 prosent
  • S & P 500 er opp 0,29 prosent
  • Nasdaq Composite er opp 0,63 prosent

Det var en tung forrige uke på Wall Street. Den toneangivende indeksen S & P 500 hadde sin verste uke siden mars 2020, og har nå falt mer enn 10 prosent siden den siste toppen - noe som er kjent som en korreksjon.

Teknologitunge Nasdaq har falt omtrent 14 prosent i januar, og går med det mot sin verste måned siden oktober 2008 da den stupte 17,7 prosent, ifølge CNBC.

Fryktindeksen «Vix» skjøt til høyeste nivå siden november 2020, til over 38 poeng. Vix-indeksen er en temperaturmåler for volatiliteten i markedene. Ved stenging var den på 31,28 poeng.

Rentefrykt i rykk og napp

Det er igjen bekymringene knyttet til fremtidige rentehevinger som skaper uro i markedene, mener Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management

– Det er egentlig ganske enkelt. Med tanke på det store bildet er det effekter som forplanter seg i markedene, nå som pengepolitikken er i ferd med å normalisere seg, sier han.

– Vi har pratet om rentefrykt og inflasjonsfrykt lenge nå, og dette går i rykk og napp, sier Chen.

USAs sentralbank signaliserte i desember at renten skulle heves, og at det vil starte i mars. Den brede forventningen er at det kommer fire rentehevinger fra Federal Reserve i 2022. Dette har bidratt til en tung start på året i de globale finansmarkedene.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management.

Chen synes markedet tok for lett på helomvendingen til Fed da den skjedde, og at det er med på å forklare utslagene i dag og så langt i år.

Verdens aksjemarkeder venter nå på onsdagens rentemøte i den amerikanske sentralbanken.

– Alle øyne er rettet mot Fed-møtet, selv om det ikke er ventet noen endring nå. At det blir rentehevinger er en «done deal», så spørsmålet er hva som skjer med de andre grepene, sier Chen.

Nedgang for tek-sektoren

Netflix-aksjen tynget Nasdaq betydelig før helgen, og stupte over 20 prosent etter at abonnementsveksten var under selskapets egen forventninger i fjerde kvartal.

Fallet fortsatte for Netflix mandag, og aksjen var på ett tidspunkt ned over 10 prosent. Ved stenging var aksjen ned 2,6 prosent.

– Med Netflix slår det nok inn at man ser lyset i enden av tunnelen med tanke på pandemien. Tek-aksjer gikk som en kule i starten av pandemien, med hjemmekontor og binging av TV-serier i stedet for å gå ut. Det er nå i ferd med å snu, sier han.

Tek-gigantene Apple, Microsoft og Tesla, som alle skal lansere resultater denne uken, falt kraftig på Wall Street mandag, før de hentet seg inn før stenging.

Chen forklarer at tek-sektoren ble dratt veldig opp av rentepolitikken.

– Uten å skjære alle over en kam så er det en del overlapp mellom tek- og vekst-aksjer, som har mye av inntektene sine frem i tid. Når rentepolitikken endrer seg slår det ut. Vi har eksempelvis vridd porteføljen i retning av mindre rentesensitive aksjer, sier han.

Ukraina skaper uro

Samtidig som rentefrykt er med på å tynge markedene, bidrar den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina også til uro. Både USA og Storbritannia har nå varslet at de trekker ut sine ambassadeansatte i frykt for at det blir krig i landet.

Moskva-børsen faller over 8 prosent mandag ettermiddag, og er ned over 19 prosent så lang i år.

– Alle nyhetene fra helgen er ganske dårlige. Ingen vil bli sittende med aksjer i Russland, så alt selges i dag, sier Viktor Szabo i Aberdeen Standard Investments til Financial Times.

– Ukraina er langt fremme i bevisstheten nå. De siste 12 årene har den generelle mentaliteten for investorer vært å kjøpe nede i en bølgedal. For første gang de siste 12 årene føles det ikke som at det er standardholdningen, sier sjefanalytiker Michael Hewson i CMC Markets til Reuters.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om