Rentefrykt fortsetter å ryste tek-aksjer: – Ikke usannsynlig at 2022 blir et mer urolig år

Sjefstrateg Christian Lie er ikke overrasket over tirsdagens børsuro i USA, som endte med markant fall etter et oppsving i rentemarkedet.

Christian Lie følger utviklingen i den amerikanske økonomien tett. Han er sjefstrateg i Formuesforvaltning og tidligere sjefstrateg i Danske Bank.
Publisert:

Tirsdag ble enda en dag på Wall Street i 2022 der frykt for økte renter sendte aksjer nedover.

Slik avsluttet de toneangivende indeksene:

  • Teknologitunge Nasdaq falt 2,60 prosent
  • Den brede S&P 500-indeksen falt 1,83 prosent
  • Industritunge Dow Jones falt 1,51 prosent

– Det har i stor grad vært mindre vekstselskaper med svak lønnsomhet og høy verdsettelse som har blitt hardest rammet, sier sjefstrateg Christian Lie i Formuesforvaltning om børsuroen.

– Når markedsaktørene må prise om sine forventninger til hvor Federal Reserve er i løypa, er det ikke overraskende at dette gir utslag i kursene for noen av de mest rentefølsomme aksjene, legger han til.

Les også

Rentefrykt ryster tek-fond: Norske småsparere rømmer

– Spekulasjon om økt aggresjon fra Fed

Børsuroen tirsdag kom etter at de amerikanske statsrentene har svingt oppover det siste døgnet, og nå er tilbake på nivåer som ikke har vært sett siden før coronapandemien slo inn over markedet.

Renten på de tiårige statsobligasjonene bikket natt til tirsdag over 1,85 prosent – sitt høyeste nivå siden januar 2020.

Tirsdag kveld ligger renten på 1,84 prosent, viser tall fra dataleverandøren Infront. Også den toårige renten har klatret, og har i løpet av dagen bikket over én prosent for første gang siden februar 2020.

Oppgangen i rentemarkedet knyttes til den høye inflasjonen i USA og grepene sentralbanken Federal Reserve kan ta for å få prisveksten ned.

– Det er spekulasjon om økt aggresjon fra Fed, sier porteføljeforvalter James Athey ved Aberdeen Standard Investments til Financial Times.

Les også

Oljekjemper dempet nedgangen på Oslo Børs

– Oppskrift på flere urolige perioder

Flere ganger i 2022 har frykten for økte renter tynget tek-indeksen Nasdaq, med store negative dagsutslag.

De amerikanske statsrentene drar gjerne med seg rentene i obligasjonsmarkedet. Siden mange bedrifter belager seg på finansiering via dette markedet, kan det bety at lånekostnadene øker, noe som igjen kan gi lavere inntjening.

For vekstaksjer, altså selskaper som er høyt priset sett opp mot inntjeningen, i tro på at de vil vokse raskt, gjør dette at løftene om overskudd blir mindre verdt.

Sjefstrateg Lie utelukker ikke at mer børsuro er den nye normalen.

– Ettersom endringstakten i alt fra stimulanser, makro og inntjening er i ferd med å bli negativ relativt til 2021, prisingen av spesielt amerikanske aksjer er høy og mange allerede har høy risikoallokering i sine porteføljer, er det ikke usannsynlig at 2022 bli et mer urolig år, sier han.

Han mener mye vil avhenge av om makrobildet holder seg sterkt, «ettersom det da blir lettere for finansmarkedene å absorbere noe høyere renter».

– Svekkes veksten samtidig som inflasjonen holder seg høy vil dette bli en oppskrift på flere urolige perioder. Stigende renter vil normalt også føre til lavere prising av aksjer, noe som gjør at inntjeningsvekst kan bli avgjørende for avkastningen, forklarer Lie.

Les også

Fed-referat: Setter opp renten om inflasjonen fortsetter å øke

Brennhet inflasjon

I kjølvannet av gjenåpning, fraktkrise og høye energipriser – kombinert med stimulerende pengepolitikk – nådde den amerikanske inflasjonen sitt høyeste nivå siden 1982 i desember.

Det viktigste våpenet Fed har mot høy inflasjon er rentehevinger, og det høye nivået har fått investorer til å vurdere hvorvidt sentralbanken må stramme inn tidligere enn først ventet.

Ifølge Bloomberg priser swap-markedet nå inn fire rentehevinger på 25 basispunkter på ett år.

Fra før har Fed-medlem Christopher Waller sagt at det kan komme så mange som fem rentehevinger i år, ifølge nyhetsbyrået.

Og tidligere denne måneden sa Fed-medlem James Bullard at den første rentehevingen i USA kan komme allerede i mars.

– Alt dette reflekterer at obligasjonsmarkedet har tatt inflasjonsvirkeligheten innover seg, og at sentralbanken ligger bak kurven og prøver nå å komme i forkant, sier investeringskonsulent Stephen Miller ved GSFM til Bloomberg.

Federal Reserve har holdt sin nøkkelrente nær null prosent siden mars 2020. Ved forrige rentemøte signaliserte Fed tre rentehevinger i 2022. Neste rentemøte holdes i neste uke.

Publisert: