– Jeg ønsker en «smooth» overgang til det nye året

Stjerneskuddet Kiran Aziz (35) sverger til et årlig ritual, der hun gjør regnskap over året som er gått.

 • Elin Reitan
Publisert: Publisert:

I romjulspraten har vi invitert et utvalg profiler, som har utmerket seg innenfor sitt felt, til en uhøytidelig prat.

– Om du skulle investert én million kroner, utenom selskaper du selv har interesser i, hva hadde du gjort?

– En million kroner er veldig mye penger, så jeg ville splittet opp beløpet og gitt halve beløpet til en humanitær organisasjon. Da jeg sitter i styret i Flyktninghjelpen hadde det vært et naturlig sted for meg å plassere pengene. Over 82 millioner mennesker var på flukt over landegrenser, eller internt fordrevet, ved inngangen til 2021. Med klimaendringer vil vi se stadig flere.

– Hva med den andre halvparten?

– Jeg er tilhenger av mer langsiktig sparing, så jeg ville investert den andre halve millionen i et indeksfond. Selv om sparemidlene vil gå litt opp og ned, så vil det i det lange perspektivet ikke være så stor risiko med denne typen sparing. Dessuten er forvaltningskostnadene lave.

– Hvordan gikk det med fjorårets nyttårsforsetter, og hvilke forsetter har du for 2022?

– Jeg pleier som regel ikke å ha så mange nyttårsforsetter. Jeg ønsker en «smooth» overgang til det nye året, derfor vil jeg ikke legge så mye i det. Men jeg har et generelt ønske om at mine nærmeste skal ha det bra.

– Men en ting jeg liker når det nærmer seg slutten av året, er å se tilbake på og reflektere over året som har vært. Jeg føler at tiden løper litt fra meg, derfor har jeg de siste årene skrevet et kort der jeg lister opp, i korte trekk, de store tingene som har skjedd hver eneste måned i året som har gått. Det blir som et slags regnskap for meg, som jeg kan se tilbake på. Det er veldig fint.

– Hva leser du i julen?

– Det er en av de tingene jeg virkelig ser frem til, for det har blitt lite boklesing den siste tiden. Men i julen har jeg masse ferie som jeg må prøve å bruke opp, så da skal jeg sette meg ned og lese. Målet er at jeg ikke skal kjøpe noen nye bøker, men lese ferdig de jeg har begynt på.

– Hvilke bøker er dette?

– Jeg planlegger å lese «Suveren på jobb» av Morten T. Hansen. Den handler om hvordan man kan jobbe smart for å få maksimalt ut av sin egen tid og innsats. Grunnen til at jeg leser den er at jeg håper jeg kan få noen tips som jeg kan implementere i den nye rollen jeg har fått, som leder for ansvarlige investeringer i KLP.

– Den andre boken jeg skal lese er «How Beautiful We Where» av Imbolo Mbue. Handlingen i denne boken finner sted i et fiktivt afrikansk land, og handler om en flere tiår lang kamp mot miljøpåvirkninger påført av et amerikansk oljeselskap.

– Den tredje boken jeg skal lese er «Den norske drømmen» av Kadafi Zaman, for den har jeg ikke fått lest ferdig ennå.

– Hvilken person har imponert deg mest i 2021?

– Det er Astrid Sletten, landdirektør i Afghanistan for Flyktninghjelpen.

– Astrid var på ferie i Pakistan da det ble kaos i Kabul, da USA og Nato-styrkene var i ferd med å forlate landet. Mens diplomater og andre ville komme seg vekk fra Kabul, reiste Astrid tilbake, for hun visste om det store behovet som var der. Siden den gang har hun vært i forhandlinger med Taliban og snakket på vegne av de som trenger det. Både hennes lederskap og hennes evne til å leve opp til de verdier og prinsipper som hun har, for å hjelpe de som trenger det mest, gjør at hun er den som har imponert meg mest i år.

– Hvordan feirer du nyttårsaften, og hva er ditt beste tips for at kvelden skal bli en suksess?

– Jeg kan fint klare meg med en koselig film, og slå meg til ro med det. Det er ofte mye aktivitet og diverse sosiale ting før jul, og da er det deilig å roe litt ned. Men det er viktig med en god middag og dessert, og så er jeg veldig glad i fyrverkeri. Jeg kjøper ikke noe selv, men jeg liker å se på.

– Hva er årets største flause?

– Det var da selveste statsminister Erna Solberg og familien klarte å bryte smittevernreglene da hun feiret 60-årsdagen sin i vinterferien. Det er et paradoks at hun som har de beste forutsetninger for å få råd og veiledning klarte å bryte restriksjonene. Folk trenger en leder å se opp til i krisetider. Uansett hvor krevende det er, sitter du som statsminister med et særskilt ansvar.

Les også

Statsminister Erna Solberg får bot på 20.000 kroner

– Hva ser du mest frem i 2022 – foruten at vi kanskje kommer oss etter coronapandemien?

– Det fine med livet er at det også dukker opp ting man ikke har planlagt for, og det er alltid spennende. Jeg liker at jeg ikke vet alt som dukker opp.

– Men noe har du kanskje likevel i gjære?

– I jobbsammenheng ser jeg frem til å bygge et godt team, og videreutvikle andre. Og jeg ser frem til at jeg og teamet skal fortsette med å sette viktige bærekraftstemaer på agendaen.

Kiran Aziz fikk omvisning på grensen mellom India og Pakistan sist hun var på besøk.

– Ellers ser jeg frem til å ta et par turer til utlandet. Mest for stimulasjon og for å se en større verden og mangfoldet utenfor Norge. Det at jeg fikk være to og en halv måned i Pakistan i fjor, levde jeg veldig lenge på.

– Du var i Pakistan?

– Før jul i fjor dro jeg for å besøke min søster og mine nieser, som bor i Pakistan. Jeg skulle egentlig være der i to uker, men jeg fikk ha hjemmekontor og kunne derfor være der i to og en halv måned. Da fikk jeg muligheten til å se nye sider av landet, og fikk med mine egne øyne se hvordan klimaendringer faktisk påvirker folk.

– Du ble av kapital kåret til en av de nye stjernene i næringslivet i 2020. Hva betyr en slik anerkjennelse for deg?

– Det er selvfølgelig en anerkjennelse og en bekreftelse på den jobben man gjør, og innsatsen man legger inn. Men på den andre siden, og dette er kanskje ikke politisk korrekt å si, men Norge er et lite land. Gjør du en god jobb, er det ikke så vanskelig å bli lagt merke til. Det er jeg ydmyk over.

– Du er nylig blitt forfremmet i jobben og blitt leder. Hvordan er det å plutselig ha fått mye mer ansvar?

– Noen dager etter jeg fikk jobben var jeg på en jobbreise i Paris, og da gikk det opp for meg at nå handler det ikke lenger om meg, men om alle andre rundt meg. Det handler om menneskene du har ansvaret for, og om organisasjonen, og det er noe som virkelig har begynt å synke inn.

Kiran Aziz sammen med sin yngste niese, da hun var på en forlenget juleferie i Pakistan i 2020.

– Hvordan er du som leder, egentlig?

– Jeg har noen tanker om hva en god leder er.

– For det første er det som leder viktig å ha en klar strategi og tydelige mål – slik at man kan vise alle at man har en retning. Det skaper eierskap, og det tror jeg er veldig viktig for at man skal oppnå sine mål.

– For det andre er det viktig å huske på at mennesker er den aller viktigste ressursen vi har. Derfor er det å utvikle mennesker veldig viktig. Utviklingen av selskapet og menneskene bør gå parallelt, og det er viktig at menneskene får vokse både på det faglige og personlige plan.

– En annen ting er at jeg er tilhenger av lagarbeid, og for at det skal fungere må man utfylle hverandre. Og så må det være stor takhøyde begge veier.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Flyktninghjelpen
 2. Sparing
 3. Jul
 4. Nyttårsaften

Flere artikler

 1. Tesla fjernet fra ESG-indeks: KLP vil ikke gjøre det samme

 2. Betalt innhold

  – Utfordring min er at det alltid er noe som spinner i hodet

 3. Betalt innhold

  – Dette har vært «ja»-året mitt

 4. Betalt innhold

  Silje ble millionær på egen gründeridé

 5. Betalt innhold

  – Jeg vil ha minst mulig hierarki