Strid om bakteppet for Hydros forsker-søksmål
Brasil-forskerens institutt sier de har vist imøtekommenhet og dialogvilje. Men Hydro sier Marcelo Lima ble saksøkt etter møtenekt og ubesvarte henvendelser.
Dermed serveres to ulike versjoner om opptakten til Alunortes søksmål mot forskningssjefen ved Instituto Evandro Chagas (EIC) i Brasil – ett år etter at utslippskrisen rammet verdens første aluminiumsraffineri.
Mens forskningsinstituttet slår ring om Marcelo Lima, mener Hydro-selskapet at han må stilles til ansvar for udokumenterte anklager om at Alunorte forgiftet drikkevannet til lokalbefolkningen.
Les også: (+) Helder Barbalho er Hydro-krisens foreløpige vinner
Hydro: – Avviste å møte oss
– Lima har gått ut i offentligheten med påstander det ikke finnes belegg for, sier Hydro-informasjonssjef Halvor Molland til E24.
Norges aluminiumskjempe tegner et bilde hvor søksmålet først kommer etter gjentatte forsøk fra Alunorte på å finne en løsning med forskningssjefen.
– Et søksmål er ikke det første Alunorte gjør. Det skjer fordi Alunortes henvendelser og forsøk på avklaring ikke har ført frem, sier Molland.
Hydro saksøker forsker i Brasil
Tirsdag opplyste han at Alunorte blant annet har forsøkt å møte Lima, for å «diskutere og avklare» uttalelsene hans.
– Men han har avvist å møte oss, sa Hydro-toppen.
Instituttet: Har alltid vært tilgjengelig
Men Limas forskningsinstitutt, som har tatt forskeren kraftig i forsvar i møtet med søksmålet, tegner et helt annet bilde overfor E24.
Pressekontakt Kelvin Santos de Souza avviser at aluminiumskjempens forespørsler om avklaringer og dialog har blitt avvist, og fremholder at Hydro har «vært på besøk her på instituttet».
– Vi har aldri nektet å møte Hydro. Vi har heller aldri nektet for å snakke med Hydro. Hver gang de har spurt, har vi vært tilgjengelige, skriver han til E24.
– Jeg registrerer det de sier, svarer Molland.
At det har vært dialog med forskningsinstituttet kan han bekrefte. Men Molland mener uttalelsene er egnet til å skape inntrykk av at Alunortes henvendelser til Marcela Lima er blitt imøtekommet – noe han sier ikke stemmer:
Krevende 2018 for Hydro: Så høy er Brasil-regningen
Hydro står på sitt
– Alunorte har flere ganger bedt om at Lima avklarer uttalelser gitt i offentligheten som de mener ikke har grunnlag i rapporten. Disse henvendelsene står ubesvart, sier Molland.
I likhet med søksmålet opplyser han at Alunorte har rettet seg direkte til Lima når de har bedt om disse avklaringene.
– Dere fikk aldri svar?
– Det stemmer.
– Har instituttet gitt avklarende svar på vegne av Lima?
– Hverken Lima eller instituttet har svart på henvendelsene om å avklare disse uttalelsene, sier Molland.
Og dette bakteppet står sentralt for de rettslige skrittene Alunorte nå tar, opplyser han.
Brasil-smell kutter Hydro-utbyttet med en milliard: – Klart det er krevende
Kjenner seg igjen i målingene
Samtidig utbroderer Hydro nå hvorfor Alunorte saksøker Lima personlig, i stedet for forskningsinstituttet.
Molland sier forskerens uttalelser står i skarp kontrast til de faktiske måledataene i rapporten fra instituttet.
– Vi kjenner oss igjen i disse målingene, sier Molland.
Han fremholder at rapporten konkluderer med at forekomsten av tungmetaller på og rundt anlegget er innenfor alle krav til drikkevannsstandard.
– Verdiene av fosfor og andre organiske materialet er forhøyet, men disse finnes ikke på anlegget og forekommer for eksempel ved avrenning fra søppelfyllinger og åpen kloakk, som finnes i områdene, sier Molland.