Ericsson-aksjen raser på børsen

Aksjekursen i svenske Ericsson raste med over 15 prosent da børsen i Stockholm åpnet onsdag.

LEVERER SKUFFENDE RESULTAT: Ericssons hovedkvarter i Stockholm. Telekomsselskapet har levert et resultat for tredje kvartal som er lavere enn ventet.

Foto: å© Bob Strong / Reuters Reuters
  • NTB
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Fallet skyldes at Ericssons resultat i årets tredje kvartal blir betydelige lavere enn ventet ettersom salget ifølge selskapet har rast.

Det kriserammede telekomselskapets driftsresultat for tredje kvartal lander på 0,3 milliarder svenske kroner, mens det lå på 5,1 milliarder kroner i samme periode i fjor, skriver selskapet i en pressemelding.

– Vårt resultat er vesentlig lavere enn vi har forutsett og avviker fra hva vi tidligere har kommunisert rundt markedsutvikling, med en svak avslutning på kvartalet, skriver den fungerende toppsjefen Jan Frykhammar i en kommentar.

Bruttomarginen er ned til 28 prosent fra 34 prosent i fjor.

Det er ventet at de negative trendene vil fortsette på kort sikt, skriver selskapet i en pressemelding.

Overrasket, tross lave forventninger

– Prognosene og forventningene som var satt til Ericsson i forkant av rapporten var lave, riktig lave, til og med, sier spareøkonom Joakim Bornold i Nordnet til Affärsvärlden.

Bornold har fulgt selskapet over lengre tid.

Les også

Analytiker om Ericssons fremtid: – Vil bli turbulent fremover

– At det skulle overraske på den negative siden, det kommer som en real overraskelse på meg. Og i hvert fall når det er snakk om så mye, sier han.

I andre kvartal rapporterte Ericsson et fall i omsetningen mot året før på 11 prosent. For å blant annet møte det de beskrev som et fall i investeringene i mobilt bredbånd, skal selskapet i 2017 spare ni milliarder svenske kroner, en dobling fra det tidligere sparemålet. De løpende driftskostnadene skal ned fra 63 milliarder svenske kroner i 2014 til 53 milliarder ved utgangen av 2017.

Mangler toppsjef

I begynnelsen av forrige uke varslet Ericsson at mellom 3.000 og 4.000 ansatte vil miste jobben som følge av nye kuttplaner. Ifølge Sveriges Television skal hele eller deler av fabrikkene i Kumla og Borås legges ned.

Selskapet mangler også toppsjef i en permanent stilling etter at Hans Vestberg i sommer måtte gå av som administrerende direktør etter syv år i sjefsstolen.

Ericsson-aksjen raste ned 16 prosent fra start på børsen i Stockholm onsdag, etter at selskapet før handelen åpnet la frem resultatvarselet. Hele rapporten kommer 21. oktober. Ericsson-aksjen dro med seg konkurrenten Nokia i fallet, som er ned 6 prosent, skriver SvD Näringsliv.

Les også

Ericsson vil legge ned all produksjon i Sverige

Les også

Ericsson-sjefen med fallskjerm på 28 mill.

Les også

Ericsson-sjef får sparken

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ericsson

Flere artikler

  1. – Undrer på hva markedet ser

  2. – En reise fra håp til fortvilelse

  3. Svensk gigant stuper etter nok et elendig resultat

  4. Nye korrupsjonsanklager mot Ericsson

  5. Ser større usikkerhet rundt den svenske teknologikjempens utbytte